2010. október 21.

Lehet egyszerűbb és olcsóbb az árnyékolóvezérlés

Lehet egyszerűbb és olcsóbb az árnyékolóvezérlés

Ha egy épület árnyékolóinak vezérléséről esik szó, általában a BUS rendszer alkalmazása merül fel, holott van olyan megoldás, amivel családi házakban – de akár kisebb közintézmények esetében is – egyszerűbben és olcsóbban érhetjük el ugyanazt az eredményt.

A napokban járt Budapesten az árnyékolóvezérlésekre specializálódott német Vestamatic cég társtulajdonos-vezérigatgatója, Thorsten Breithor, aki a Volvex Kft. telephelyén tartott előadásában többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy egy árnyékolóvezérlő rendszer tervezésekor alapvetően az alábbi négy kérdést kell feltenni:

1. Milyen típusú árnyékolóra van szükség? (Külső, belső, lamellás, zsaluzia stb.)

2. Milyen az épület jellege és elhelyezkedése? (Hány emeletes, merre néz a homlokzat, vannak-e a közelben magasabb épületek stb.)

3. Szükség van-e arra, hogy más rendszerek is csatlakozzanak az árnyékolóvezérléshez? (Például tűzjelző rendszer, biztonsági rendszer stb.)

4. Milyen módon fogják használni a vezérlést? (Hány berendezéscsoportot akarunk vezérelni stb.)

E kérdések átgondolása és a rájuk adott válaszok nyomán kiderülhet – mondta a vezérigazgató –, hogy az esetek nagy többségében teljesen fölösleges bonyolult és költséges vezérléseket, BUS rendszert alkalmazni. Az esetek nyolcvan százalékában – amennyiben a vezérléshez szükséges kimenetek száma nem haladja meg a 4-ez, azaz legföljebb négy berendezéscsoport vezérlésére van szükség – elegendő egy olyan egyszerű eszköz alkalmazása, mint a Vestamatic „Touch Center”-re (azaz érintőkijelzős vezérlőközpontja). A családi házak esetében ez gyakorlatilag minden esetben elegendő, de – mint a szakember megemlítette – például egy kisebb városi kórházban is megfelel ez a megoldás.

A Touch Center előnyei között említette azt is, hogy a kijelző rendkívül felhasználóbarát; egy egyszerű „varázslóprogram” kíséri végig az embert a beállítások különböző fázisain, az különböző szenzorok (napsütés, esetleg szél, hőmérséklet stb.) beállításait, illetve ezek hozzárendelését a vezérlendő berendezésekhez (alapesetben az árnyékolók csőmotorjaihoz, de felmerülhet pl. az ablak nyitásának-csukásának igénye is, mondjuk télikertek esetében). Thorsten Breithor egy mobiltelefon használatához hasonlította a Touch Center használatát: mint mondta, a Touch Center is számtalan olyan funkcióval rendelkezik, amit egy-egy átlagos felhasználó soha nem fog alkalmazni, de ez nem akadályozza meg, hogy az általa igényelt funkciókat rendszeresen és magabiztosan alkalmazza. Mindamellett a Touch Center használata jóval egyszerűbb, mint egy felső kategóriás mobiltelefoné – tette hozzá.

A Vestamatic cég rokonszenves vonása, hogy a „.de” kezdeményezés alapítói közé tartozik: az ebbe tömörült cégek csak Németországban gyártanak, és alapanyagaik legalább 60 százalékát is saját hazájukból szerzik be. Ez a hazai gazdaság erősítését szolgálja, és a minőségre is egyfajta garanciát nyújt. (Több más európai országban is indult ugyanilyen kezdeményezés.)

Lehet egyszerűbb és olcsóbb az árnyékolóvezérlés

A fenti képeken Brüsszel legmagasabb épülete, a Dexia Towers látható: a 7000 darab – két üvegréteg közé beépített – árnyékoló mozgatását és lamelláinak egyedi megvilágításait szintén a Vestamatic vezérlőrendszere végzi. Ehhez persze nem elég a Touch Center; a cég külön szoftvert fejlesztett erre a célra.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog