2011. január 17.

Folyókák a teraszon és zuhanyfolyókák a fürdőben

Folyókák a teraszon és zuhanyfolyókák a fürdőben

A lakóépületek gazdaságos, környezetvédő működéséhez a házban és a ház körül keletkező víz elvezetése is hozzá tartozik. Napjainkban előtérbe kerültek – különösen fordított rétegrendű terasz- és járható tetőburkolatok esetén – a nyitott fugával épített burkolatok, melyek vízelvezetési megoldása kiemelt odafigyelést igényel.

A manapság egyre elterjedtebb nyitott fugakialakítás kiemelkedő előnye, hogy a nyitott fugák az akár 50-60 °C-ra felhevült burkolatok hőtágulását is képesek elnyelni. Mindez azonban teljesen új vízelvezető-rendszer alkalmazását teszi szükségessé, hiszen a felületen megfolyó csapadékvíz mellett a nyitott fugákon keresztül beszivárgó vizeket is össze kell gyűjteni, majd el kell vezetni.

 

Vízáteresztő burkolatok vízelvezetése

Minden vízáteresztő burkolatú terasz, balkon, járható lapostető víztelenítésekor az oldalán perforált acélfolyókák alkalmazása ajánlott. A járófelületekkel szemben támasztott követelmény a felület mielőbbi csapadékvíz-mentesítése. Ennek eléréséhez a kitöltetlen fugázatú járóburkolat és az alatta lévő kitűnő szivárgó képességű ágyazóanyag mellett elengedhetetlen az oldalán perforált folyóka alkalmazása, amely a járószint alá beszivárgott, de a vízszigetelés felett felgyülemlett csapadékvizet fogadja be, és vezeti el.

 

A megfelelő vízelvezetés nem csak esztétikai kérdés

 

Ugyanilyen folyóka alkalmazható a teraszajtókról és üvegfelületű homlokzatokról lezúduló csapadékvizek járószint alatti gyors elszikkasztására, szintén vízáteresztő burkolat esetén.

 

A megfelelő vízelvezetés nem csak esztétikai kérdés

 

Folyókák minimalista vonalvezetésű helyiségekbe

Nem csupán belsőépítészeti kérdés a fürdővíz elvezetésének modern megoldása. A zuhanyfolyókák a padlóval egyszintű zuhanyzókhoz nyújtanak alternatívát a hagyományos padlóösszefolyókkal szemben. Ilyenkor a lefolyó a zuhanyzó közepe helyett közvetlenül a zuhanyzó ajtajához vagy a fal mellé kerül, így a zuhanyzóvíz nem folyik ki a fürdőszobába. Ebből adódóan a padlóburkoló lapokat nem kell átlósan vágni, és a hosszanti elhelyezésű folyókákkal tökéletesen megoldható a burkolat lejtése is. A szép, napjaink építészeti és belsőépítészeti trendjeihez igazodó vonalvezetésű rozsdamentes acélból készülő folyókák hozzájárulnak a fürdőszoba egységes padlókialakításához, és akadálymentes átjárást engednek a zuhanyzó területére.

 

www.dch.hu

A megfelelő vízelvezetés nem csak esztétikai kérdés

(x)

 

epitkezesinfo

hírlevél-feliratkozás

épjog