2011. február 03.

Fürdőszobák burkolatcseréje lépésről lépésre

Fürdőszobák burkolatcseréje lépésről lépésre

Fürdőszobák felújításakor kiemelt figyelmet kell fordítani a műszakilag megfelelő burkolási segédanyagok kiválasztására, amiben a Mapei Kft. szakemberei telefonon, írásban vagy akár személyesen is segítséget nyújtanak. A cég bármilyen feladatra tud megbízhatóan teljesítő terméket kínálni, melyek költséghatékony megoldások is egyben.

Aljzatelőkészítés, ha el kell távolítani a régi burkolatot

Amennyiben a fürdőszoba felújításakor a víz- és elektromos vezetékek cseréje is megtörténik (azaz a fal- és aljzatfelületet megbontják), érdemes a teljes régi burkolatot eltávolítani, majd megfelelően sík és hordképes falfelületet készíteni vakolással, illetve járófelületet esztrichbetonnal. Ezekhez a feladatokhoz gyorskötésű anyagok is használhatók, melyek hamarabb kezdhetővé teszik a burkolást úgy, hogy az aljzatban lévő maradék nedvességtartalom nem okoz károsodást. Oldalfalakra javasolt a Nivoplan habarcs, járófelületekre pedig a Topcem Pronto esztrich alkalmazása – mindkét termék könnyen bedolgozható és rövid időn belül terhelhető.

 

Aljzatelőkészítés, ha megmaradhat a régi burkolat

Amennyiben a víz- és elektromos vezetékeket nem cserélik ki, és a meglévő burkolat megfelelően tapad az aljzatfelülethez és megfelelően síklapú, akkor a régi burkolatra elhelyezhetők az új lapok. Ilyenkor a meglévő felületet erős lúggal meg kell tisztítani, zsírtalanítani.

 

Alapozás nedvszívó és nem nedvszívó felületeken

A nem nedvszívó felületek alapozása történhet Eco Prim Grip vagy Eco Prim T alapozókkal (az Eco jelzi, hogy a termékek nem tartalmaznak a környezetre káros anyagokat), a vakolt felületeké pedig a nedvszívó felületekre alkalmas, és a nedvszívó-képesség függvényében hígított Primer G alapozóval. Az alapozók kötési idejét minden esetben ki kell várni, ami időjárástól függően 4–12 óra lehet, és csak ez után folytatható a munka.

 

Biztonságos vízszigetelés

Azokon a részeken, ahol a falfelülettel vagy a padlóval várhatóan nagyobb mennyiségben fog érintkezni a víz, feltétlenül kenhető szigetelést kell használni. Ilyen helyek például a zuhanykabin alja, oldala, a fürdőkád melletti falfelület stb., de a fürdőszoba teljes padlófelülete is szigetelhető így 10 cm lábazatmagasságig. A Mapegum WPS kenhető szigetelés két rétegben, ecsettel vagy hengerrel történő felhordásával, és a sarkokba hajlaterősítő Mapeband szalag ragasztásával közvetlenül burkolható vízszigetelő réteg képezhető.

 

Az alkalmazandó ragasztó a burkolólaptól függ

A szigetelés kötésidejének kivárása után kezdődhet a burkolat felragasztása a burkolólap méretétől és anyagától függően kiválasztott ragasztóval. Lehetőség van gyorskötésű ragasztók használatára is: az Adesilex P9 Express ragasztóval rögzített lapok már 8 óra után fugázhatók, míg a Kerquick még gyorsabb, akár 2 óra utáni fugázást enged. (A normál kötésidejű ragasztók fugázhatósága 24 óra.)

 

Fürdőszobák burkolatcseréje lépésről lépésre

 

Fugázás színesen és rugalmasan

A fugázáshoz is többféle anyagot kínál a Mapei, kezdve a 28 féle színben létező Keracolor FF Flex fugázótól a gyorskötésű Ultracolor Plus-on át az epoxibázisú Kerapoxy-ig, ami akár csillogó Design változatban is kapható. Nem szabad elfeledkezni a negatív sarkok, anyagváltások rugalmas hézagkialakításáról sem, amihez kitűnő megoldást nyújt a 31 féle színben kapható, ecetsav bázisú Mapesil AC szaniterszilikon.

 

(x)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog