2011. április 12.

Milyen nyílászárók alkalmazhatók az egészségügyi intézetekben?

Milyen nyílászárók alkalmazhatók az egészségügyi intézetekben?

Rendelőintézetekben, kórházakban a középületekhez általában javasolt erős mechanikai igénybevételi osztályú nyílászárókat célszerű tervezni, illetve alkalmazni. Ezt az elvárást azonban az erősebb betétszerkezet kiválasztása nem meríti ki, e mellett fontos a lezárás módja, az ajtó merevítése és a megfelelő vasalatok alkalmazása is.

A kemény farost lemez lezárású betétszerkezetnek legalább üreges forgácslap betétnek kell lennie, de ennél jobb a tömör forgácslap. Az ajtólap legsérülékenyebb része az él, ahová ajánlott élkeményfát használni. Ez előnyösebb, mint az élfólia, mert sérülésekor könnyebben javítható, és a keretfa mellett további merevítést is ad az ajtólapnak. Fontos a pántok megfelelő méretezése is: a közhiedelemmel ellentétben ugyanis nem a pántok darabszáma a mérvadó, hanem azok teherbíró képessége, amit mindig az ajtólapok tömege határoz meg. A kilincseket szintén erős igénybevételhez kell tervezni: a jó kilincs tehermentesíti a zár mechanikáját, ezért érdemes olyan típust választani, ami fémalátétes és/vagy csapágyazott, illetve – a kilincs kiszakadásának elkerülésére – feltétlenül legyen átmenőcsavaros.

 

Milyen nyílászárók alkalmazhatók az egészségügyi intézetekben?
Teherbíró ajtópánt

 

Az erős igénybevétel tűréséhez ellenálló felületű lapokra van szükség. Ilyen például a fa és műanyag ötvözetéből álló HPL-lemez, ami több réteg különböző típusú papír, műanyag fólia és melamingyanta magas hőfokon, nagy nyomás alatti összepréselésével készül. E technológiával a környezeti hatásoknak jól ellenálló felület keletkezik, mely víz- és vegyszerálló, magas kopásállóságú, karcálló, nehezen gyulladó, UV stabil és könnyen tisztítható. A HPL-lemezek a RAL skála szerinti színeken kívül fa- és kőburkolat utánzatú vagy akár izgalmas és egyedi dekormintás felületekkel is kaphatók.

 

Milyen nyílászárók alkalmazhatók az egészségügyi intézetekben?
Élkeményfával ellátott HPL ajtólap


Az erős igénybevétel tűrésén felül néhány ajtónak további követelményeket is teljesítenie kell. Ilyen például a hanggátlás: a követelmények szerint a betegszobát, rendelőt vagy kezelőhelyiséget, illetve lakószobát határoló ajtók hangcsillapításának Rw,P≥35 dB-nek kell lennie. Ez azt jelenti, hogy a helyszíni hanggátlási követelmény R’w=30 dB. Ahhoz, hogy az ajtólap teljesíteni tudja ezt a hanggátlási értéket, speciális hanggátló betétszerkezettel és automata küszöbbel kell rendelkeznie. A hanggátló ajtólap megfelelő üvegezéssel is teljesíthet hanggátlási igényeket, azonban ha a helyiség fényellátását felülvilágítós tokszerkezettel szeretnék növelni, figyelni kell, mert míg ez fatokok esetében megoldható, addig acéltokok alkalmazásakor csak akkor, ha két különálló szerkezetként építik be a tokot és a felülvilágítót. (Az acéltok osztója ugyanis üreges, ezért nem megfelelő a hangszigetelése.)

 

Milyen nyílászárók alkalmazhatók az egészségügyi intézetekben?
Automata küszöb

 

A röntgenajtók olyan nyílászárók, melyek mindkét oldalát 0,5 mm-es ólom-egyenértékű lemezzel borítják, a tokot pedig a falc körüli részeken 1 mm-es ólom-egyenértékű béléssel látják el. Amennyiben az ajtólap üvegezése elkerülhetetlen, olyan megoldást célszerű választani, amelynél nincs áttörési pont a sugár számára. Mivel ezek az ajtók nagyon nehezek (80–100 kg-osak), különösen fontos a megfelelő teherbírású pántok alkalmazása. Fontos a tok beépítése is: az acéltokokat betonozással, a fatokokat pedig rejtett dübelezéssel kell a falszerkezethez rögzíteni. Amennyiben a tűzállósági előírás engedi, érdemes fa tűzgátló ajtólappal tervezni, ami különösen előnyös a színazonos megjelenés igényekor. Ezeknél az ajtóknál kötelező az ajtócsukó használata. A nagy forgalmú helyiségeknél, ahol könnyű áthaladási lehetőséget kell biztosítani, ajtócsukó helyett automatika alkalmazandó.

Műtőszobákban csak rozsdamentes borítású automatikák helyezhetők el. Olyan helyiségekhez, mint például ágytálmosó, betegfürdető, zuhanyzó stb., ajánlott – a lapot érő vízmennyiségtől függően – vizes- vagy nedvestéri ajtókat használni.

 

Farkas Ági

 

 

 

hírlevél-feliratkozás

épjog