2011. április 28.

Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges

Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges

A Velux-fénycsatornák 2005 óta visznek természetes fényt magastetős épületek homlokzatoktól távol eső, belső helyiségeibe – fürdőszobákba, folyosókra, gardróbokba. A cégcsoport új fejlesztése 2011-ben a kifejezetten lapostetőkbe készült flexibilis (TCF) és merev csöves (TCR) változatban elérhető fénycsatorna-termékcsalád.

Mindkét típus alapcsomagja egy külső bevilágító egységből (kupola), 2 darab könyökelemből és egy fehér színű takarógyűrűvel szerelt belső szóróegységből áll. Ezen kívül a flexibilis változat csomagja egy 110 cm hosszúságú, erősen fényvisszaverő rugalmas csövet, míg a merev csöves változaté 2 darab 62 cm-es teleszkópos, belső felületén microezüst bevonatú, alumínium merev csövet tartalmaz.

A flexibilis fénytovábbító cső 20–90 cm, a merev változat 85–600 cm távolság áthidalására alkalmas.

 

Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges

 

A merev csöves változat standard hossza 185 cm, ami több toldócsővel (ZTR) akár 600 cm-ig növelhető. E típus csak olyan terekben alkalmazható, mely közvetlenül megközelíthető a tetőtől (például álmennyezet megbontásával, búvótérből). A flexibilis változat csőhossza nem növelhető tovább.

Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges

Mindkét lapostetőre tervezett fénycsatorna külső megjelenése a felülvilágító kupolákéhoz hasonló. A lábazat 15 cm-es magassága magasító toktoldó elemmel (ZCE) igény szerint 30 cm-re növelhető. A fénycsatorna a természetes fénynek akár 99 százalékát továbbítja a belső térbe, érzékelhetőségét tekintve 14-szer több fényt szolgáltat, mint egy 60 W-os izzó.

 

Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges

 

A belső szóróegység az alapcsomagban fehér színű takarógyűrűvel van ellátva, de igény szerint e helyett ezüst, bronz, réz vagy fekete takarógyűrű is válaszható. További kiegészítő elem a LED-lámpa, mellyel a fénycsatorna éjjel-nappal használhatóvá válik. Ugyanakkor fényzáró roló is illeszthető a takarógyűrűre, amivel a nem kívánt fény teljesen kizárható. Extra igényt elégít ki a Magyar Formatervezési Díjat is elnyert VELUX fénycsatorna by Lovegrove dizájn szórótest, mely mindkét fénycsatorna típussal kompatibilis.

 

Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges Fény ott, ahol eddig nem volt lehetséges

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog