2011. május 04.

Optimális frissbeton-hőmérséklet nyáron is

Optimális frissbeton-hőmérséklet nyáron is

A cement hűtése akkor bizonyul optimális módszernek, amikor a nyári melegben nagy mennyiségű beton hőmérsékletét kell viszonylag rövid idő alatt jelentős mértékben csökkenteni. A Cryoment eljárásnál a cementet szállító járműből a helyszíni silóba történő átfejtésekor hűtik le a kívánt hőmérsékletűre.

Az építőipar területén a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a hagyományos ipari gáz igényű technológiákon (hegesztés és vágás) kívül egyre több speciális felhasználásra nyílik lehetőség, amilyen például a frissbeton- és cementhűtés, a talajfagyasztás, vagy szárazjég-szórásos felülettisztítás.

Ezekről az építőipari gázalkalmazásokról szervezett közös szakmai napot a Szilikátipari Tudományos Egyesület Beton Szakosztálya és a Messer Hungarogáz Kft. a Magyar Betonszövetség szakmai támogatásával 2011. április 14-én.

 

Cementhűtés – Cryoment eljárás

A frissbeton feldolgozása 5-25°C között optimális, amennyiben a hőmérséklete e tartományon kívül van, gyengülhet az elkészült beton minősége. A beton hőmérséklete alapvetően 3 összetevő hőmérsékletétől függ: 1. adalékok (pl. a homok, kavics, sóder, zúzottkő), 2. víz, 3. cement.

Magasabb hőmérsékleten, körülbelül 30°C felett, a beton adalékanyagai elvesztik folyósító tulajdonságaikat és így a frissbeton nem lesz olyan folyós és könnyen kezelhető.

A keletkező hidratációs hő mindenekelőtt a nagyobb tömegű elemek esetén játszik fontos szerepet. A beton hőtágulása feszültséget okozhat a szerkezetben, akár mélyen, a betonmagig hatoló repedések jöhetnek létre. A repedéseken keresztül levegő és nedvesség juthat a betonba, amely a beton és a szerkezetet erősítő betonvas időelőtti károsodását okozhatja.

A Messer az utóbbi évek alatt egy sor hűtési technológiát tesztelt és tanulmányozott a friss beton hőmérsékletének befolyásolására, melyek közül a cementhűtés – Cryoment eljárás – bizonyult a leghatékonyabbnak. A cement hűtése akkor bizonyul optimális módszernek, amikor a nyári melegben nagy mennyiségű beton hőmérsékletét kell viszonylag rövid idő alatt jelentős mértékben csökkenteni. A Cryoment eljárásnál a cementet szállító járműből a helyszíni silóba történő átfejtésekor hűtik le a kívánt hőmérsékletűre.

 

A Cryoment eljárás jellemzői:

• a friss beton hőmérséklete széles tartományban beállítható,

• nagy hűtési hatékonyság,

• megbízható adagolás,

• minden betonmennyiséghez alkalmazható,

• nagyon jó hidegenergia-hasznosítás.

Optimális frissbeton-hőmérséklet nyáron is

Referenciaprojekt : Minőségi beton kriogén gázzal a Mercedes-Benz magyarországi üzemében

A Daimler AG cégcsoport első kelet-európai gyára épül jelenleg Kecskeméten. Az új üzemben az év végén indul be a prémium kategóriájú Mercedes gépkocsik gyártása. Az üzemcsarnokok jelentős részét a Strabag MML Kft. építi, az ehhez szükséges betont partnerünk, a Frissbeton Kft. szállítja. Ahhoz, hogy az üzemben időben megkezdődhessen a gépkocsigyártás, feszített munkamenetet kell tartani, a nyári hőségben is folynak a munkálatok. A beton bedolgozása 5 és 25 oC között optimális. Amennyiben a frissbeton hőmérséklete e tartományon kívül esik, gyengülhet a beton minősége (nehezen bedolgozhatóvá, és nem eltarthatóvá válik, repedések keletkeznek a betonban). A Frissbeton Kft. ezért a Messert bízta meg a cementhűtésével, hogy a frissbeton bedolgozásához ideális hőmérsékleti tartományt a nyári melegben is biztosíthassa. Ehhez cseppfolyós nitrogénre (LIN) volt szükség. A Mercedes üzem telephelyén felállított 50 m3-es tartályból látta el a Messer július elejétől a vevőt, az időjárás függvényében adagolva nitrogént. A cseppfolyós nitrogént a tartályból speciális, szigetelt flexibilis csöveken át a két cementsilóba vezették be a cement átfejtésével egy időben. A nitrogénmennyiség szabályozott adagolásával a cementet így optimális hőmérsékleten tárolták be (Cryoment-Flow eljárás).

 

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

2021. január 1-jétől jelentősen változtak az egyszerű bejelentésre vonatkozó előírások

2021 januárjától új szabályok alapján adják ki a lakóházak hatósági bizonyítványát

A szomszédok már tájékozódhatnak az egyszerű bejelentésű épületekről is

2021-től nem csak 25 % megújuló energiával lehet teljesíteni a Közel Nulla Energiaigény követelményét

Továbbra is elektronikusan folytathatóak le a településképi és településrendezési eljárások

épjog