2012. augusztus 30.

Kriptonnal növelhető az ablakok hőszigetelő képessége

Kriptonnal növelhető az ablakok hőszigetelő képessége

Az ablakok az épületek legnagyobb energiavesztő felületei közé számítanak. A két- vagy háromrétegű szigetelt ablakok hőszigetelő tulajdonságát jelentős mértékben javítják a nemesgázok, például az argon vagy a kripton. Minél kisebb a légrésben található töltőanyag hővezető képessége, annál jobb lesz az ablak hőszigetelése.

Fizikai törvényszerűség, hogy a különböző hőmérsékletek egyensúlyra, azaz kiegyenlítődésre törekednek. Épületek esetében ezt a hőmérséklet kiegyenlítődést igyekszünk a hőszigetelés egyre kifinomultabb módszereivel megakadályozni, és így fűtési energiát spórolni. A két- vagy háromrétegű szigetelt ablakok hőszigetelését természetesen magának az üvegnek a minősége, de főképp a légrésben található anyag befolyásolja: minél kisebb a légrésben található gáz hővezető képessége, annál jobb lesz az ablak hőszigetelése. A legegyszerűbb töltőanyag a levegő, aminek azonban jelentős a hővezető képessége. Kevésbé hővezető gázok az argon, illetve a ritkábban előforduló, épp ezért drágább kripton.

Kriptonnal növelhető az ablakok hőszigetelő képessége

A kripton egyedülálló hőszigetelő tulajdonsága lehetővé teszi, hogy az egyes ablaküvegek közti légrés kisebb legyen, mint a hagyományos szigetelésű ablakoknál. Az optimális légrés ugyanis argonnal történő töltés esetében 16 mm, míg kriptontöltésnél csupán 8–12 mm. A gáztól és töltési foktól függően az üveg U-értéke, azaz a hőátbocsátási tényezője így 0,3–0,5 W/m2K-re csökkenthető. A kriptonnal töltött kétrétegű szigetelt ablakok így akár az argonnal töltött, háromrétegű üvegezéssel megegyező hőszigetelési értéket érhetnek el. A nemesgázzal töltött ablak további előnye, hogy sokkal jobb hangszigetelést is nyújt.

 

Jens Tauchmann, Messer Group

 

hírlevél-feliratkozás

épjog