2011. szeptember 20.

Árnyékolómozgatással jelentős energiamegtakarítás érhető el

Árnyékolómozgatással jelentős energiamegtakarítás érhető el

A nyári hűtési, illetve a téli fűtési energia több mint 30 százaléka az ablakokon beáramló, illetve az ablakokon keresztül távozó hő kompenzálására fordítódik. Ez a veszteség akár 10-12 százalékkal is csökkenthető redőnyök, külső árnyékolók alkalmazásával, és további jelentős megtakarítás érhető el az árnyékolók tudatos mozgatásával.

Magyarországon az energiatakarékosságra irányuló törekvések elsősorban az ablakcserékre, illetve a homlokzatok hőszigetelésére irányulnak, holott megfelelő árnyékolástechnikai berendezésekkel szintén jelentős mennyiségű energia takarítható meg. A motoros redőnyök, külső lamellás árnyékolók hatékonysága pedig tovább javítható az időjárási körülményeket érzékelő Somfy vezérlések alkalmazásával. Fűtési szezonban már egy alkonykapcsoló, egy programozható időkapcsoló vagy egy belső hőmérsékletet mérő termosztát is parancsot adhat az árnyékoló működtetéséhez, míg nyáron – amikor a hűtési energia csökkentése a cél – a napfényérzékelőkkel vezérelt és időben lehúzott árnyékolók számottevő klímafogyasztást váltanak ki.

 

Árnyékolómozgatással jelentős energiamegtakarítás érhető el

 

A dinamikus árnyékolási rendszerek kifejlesztésében és elterjesztésében élen járó Somfy automata rendszereivel 25-30 százalékos energiamegtakarítás is elérhető. Az eredmények az úgynevezett Disc szimulációs program segítségével már a tervezés fázisában is kalkulálhatók. A program az épület elhelyezkedése, a falak és nyílászárók felületi aránya, a szerkezeti anyagok típusa, a választott árnyékoló fajtája, színe és anyagjellemzői, az épületgépészeti adottságok, a munkahely jellege, az ott dolgozók és a számítógépes munkahelyek száma, az eltöltött munkaidő stb. alapján, több változatban (például energiatakarékos, munkahelybarát, hétvégi üzemmód) számolja ki az automatizált árnyékolók használatával megtakarítható energia mennyiségét.

 

Árnyékolómozgatással jelentős energiamegtakarítás érhető el

 

A motoros és külső érzékelőkkel vezérelt árnyékolók egyszeri beruházási költsége rövid időn belül megtérül – alkalmazásukkal pedig hosszú éveken keresztül, télen-nyáron lehet takarékoskodni a felhasználandó energiával.

 

Szörényi Tamás

(x)

 

hírlevél-feliratkozás

épjog