2011. szeptember 20.

Árnyékolni – aktívan

Árnyékolni – aktívan

Épületeink megépítésüktől fogva jellemzően nem változtatják a helyzetüket – a Nap viszont mozog az égen. Könnyen belátható, hogy csak úgy képzelhető el igazán hatékony árnyékolástechnikai megoldás, ha a napsütés útjába állított szerkezet ugyancsak mozog.

Az árnyékolás története nagyjából az első „sátor” felállításáig nyúlik vissza, az első kezdetleges menedékig, ami alatt az ember árnyékot talált a tűző nap ellen. Az azóta eltelt évezredek során sokat finomodott a technológia – a mai szerkezetek lehetővé teszik, hogy ne mi kövessük a nap mozgását, mindig az árnyékos sarkot keresve, hanem, ha kedvünk úgy tartja, reggeltől estig ugyanazon a széken ülve töltsük a napot – mégis védve a zavaró fény-és hőhatásoktól.

Földi viszonyrendszerünk szerint – ahol az épületeink megépítésüktől fogva jellemzően nem változtatják a helyzetüket – a Nap mozog az égen. Könnyen belátható, hogy csak úgy képzelhető el igazán hatékony árnyékolástechnikai megoldás, ha a nap útjába állított szerkezet ugyancsak mozog. Ez lehetővé teszi, hogy ott, akkor és olyan mértékű védelmet találjunk a nap ellen, amilyet szeretnénk.

Árnyékolni – aktívan

Holokauszt Emlékközpont, Budapest, 2003

Árnyékolni – aktívan

Alternatív Közgazdaságtudományi Gimnázium, Budapest, 2004

Természetes, hogy a minket körülvevő tárgyaktól és szerkezetektől nem csak azt várjuk el, hogy tökéletesen működjenek: fontos, hogy illeszkedjenek a környezetükbe, hogy szépek legyenek. A Krüllung Árnyékolástechnika elkötelezett a magas műszaki és esztétikai minőség mellett. Megtisztelő, hogy a tervezők gyakran a tervezés korai fázisában megkeresnek minket egy-egy egyedi, megoldásra váró helyzettel. Az együttgondolkozás mindig inspiráló, az új kihívások új szerkezetek, új anyagok felfedezését jelentik. Az árnyékolás ennek hatására a műszaki szükségszerűség helyett egyre inkább a lehetőségek végtelen tárházát jelenti – legyen szó szinte bármilyen anyagról (fém, fa, textil, de üveg és kő is) vagy mozgási módról.

Az építészet nem csak őrzi a múltat, de szerény eszközeivel formálja a jövőt is –ahogy a bemutatott példák is mutatják, hiszünk benne, hogy az árnyékolás az jövő energiatudatos építészetének szerves része.

 

Árnyékolni – aktívan

Szegedi Tudományegyetem, Szeged, 2004


Árnyékolni – aktívan

Látogatóközpont, Szombathely, 2010

 

Árnyékolni – aktívan

Krüllung Irodaház, Budapest, 2007

(x)

hírlevél-feliratkozás

épjog