2011. november 30.

Szellőztetés, visszanyerve a belső levegő melegét

Szellőztetés, visszanyerve a belső levegő melegét

Az Avent hővisszanyerős szellőztető rendszer gondoskodik a folyamatosan friss belső levegőről, megelőzve a penészedést, illetve jelentős fűtési energiát megtakarítva. A két ventilátorból, két szűrőből és egy hőcserélőből álló rendszer akár 330 négyzetméter alapterületű lakás központilag szabályozott szellőztetését is képes ellátni.

A vezetékelés nélkül telepíthető és időzítővel távvezérelhető Avent rendszerben a külső levegő ventilátor segítségével, szűrőn keresztül jut a hőcserélőn át a helyiségekbe. A konyha, a fürdőszoba és a vécé nedves, elhasznált levegője ugyanúgy megszűrve, a hőcserélőn át, a másik ventilátor segítségével jut a szabadba. A hőcserélőben az elszívott levegő szinte minden hőenergiáját átadja a belépő levegőnek, ami fém- és műanyag lapokon keresztül, a két légáram közvetlen érintkezése nélkül megy végbe. Nyaranta a rendszer automatikusan nyári üzemmódra vált, amikor a meleg levegő a hőcserélőt elkerülve halad, teljes mértékben kiküszöbölve a helyiségek további felmelegedését. A befúvó- és elszívóvezetékekben – a ventilátorok esetleges zörejeinek csillapítására – hangtompító található, a rendszer szűrői pedig hatékonyan működő „allergiaszűrővel” is kiegészíthetők.

 

Szellőztetés, visszanyerve a belső levegő melegét

 

Befúvás

A külső levegő SL 150-es vezetéken keresztül jut a szellőztető készüléktől az osztóegységhez; az alosztókon szabályozható a rákötött vezeték légáteresztő képessége. Minden befúvónyílás külön PK 100-as PluggFlex csatornával csatlakozik. Az 5 cm magas csatorna a padozat nyersbeton felületére helyezhető. A friss levegő rácson, vagy – például a fűtőtest alatt vagy mögött elhelyezkedő – fali nyíláson át jut a helyiségekbe.

 

Elszívás

Az elszívott levegő dekoratív zárófedélen, a rendszer elszennyeződését lelassító szűrőn és SL080 csatornán át kerül az ovális tagokból álló elszívási gyűjtőbe. Minden elszívási csatlakozáson szabályozható az elszívott légmennyiség. A gyűjtőtől SL 150-es főágon, hangtompítón át jut az elszívott levegő a készülékhez.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog