2022. november 16.

A hőszigetelés folyamata – a Cemix videós gyorstalpalója

A hőszigetelés folyamata – a Cemix videós gyorstalpalója

A homlokzati hőszigetelések összetett rendszerek, tervezésük és telepítésük komplex feladat, ami szaktudást és nagy odafigyelést igényel. A Cemix videósorozata ehhez a többlépcsős munkához nyújt a laikusok számára is jól követhető áttekintést. Praktikus tanácsok, sok gyakorlat, kevés elmélet lépésről-lépésre.

Hőszigetelési táblák ragasztása

A homlokzati hőszigetelő rendszerek fontos elemét képezi a rendszerragasztó. A szigetelőtáblák rögzítése a teherhordó falazatra ugyanis elsősorban ragasztással történik. A megfelelő ragasztó kiválasztásakor figyelembe kell venni a felhasználás helyét, a falazat és a falazóanyag tulajdonságait, a táblák anyagát és egy sor egyéb szempontot. 

 

Üvegszövet háló beágyazása

A hőszigetelő rendszer mechanikai védelmét az üvegszövet hálóval megerősített ragasztóréteg biztosítja. Ennek hiányában a homlokzat sérülékenyebbé válik, nő a repedési hajlama és kevésbé fog ellenállni az olyan környezeti hatásoknak, mint a fagy vagy a pára. Az üvegszövet hálót a ragasztórétegbe kell helyezni. A kivitelezés során kiemelt figyelmet kell fordítania a sarkok, az ívek és az ablakcsatlakozások védelmére.

 

Dübel kihúzásvizsgálat

A dübelek biztosítják a hőszigetelő táblák mechanikai rögzítését a falakhoz. A falazat és a falazóanyag, illetve a választott hőszigetelés paramétereitől függően más és más típusú dübelre van szükség. Hogy pontosan milyenre, azt az úgynevezett dübel kihúzásvizsgálat segítségével lehet szakszerűen megállapítani.

 

Homlokzati szigetelés dübelezése

Ugyan a hőszigetelő táblák rögzítését alapvetően a ragasztás biztosítja, vannak olyan mechanikai hatások (például az úgynevezett szélszívás), amelyek ellen a dübelek nyújthatnak megfelelő védelmet. Másképp fogalmazva, ezek segítségével lehet oldhatatlan kapcsolatot képezni a falazat és a hőszigetelés között. A dübelek telepítése a hőszigetelő táblákat rögzítő ragasztó megkötése után történhet.

 

Színezővakolat felhordása

A homlokzati színezés az építkezés, ezen belül is a homlokzati hőszigetelő rendszer kivitelezésének befejező fázisa. A jól megválasztott, minőségi anyagokkal nemcsak az esztétikai élményt fokozhatjuk, de védekezhetünk az időjárás viszontagságai ellen és kihangsúlyozhatjuk az épület előnyös tulajdonságait.

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog