2019. november 07.

A nehezen hozzáférhető helyek is szigetelhetők egyszerűen

A nehezen hozzáférhető helyek is szigetelhetők egyszerűen

Mit lehet tenni, ha olyan épületrészeket kell szigetelni, amelyek nehezen érhetők el? A problémát okozó üregeket vagy tereket nem lehet egy legyintéssel elintézni: erre találták ki a befújható ásványgyapotot.

A hagyományos tekercses vagy táblás ásványgyapot szigetelésekkel szemben, amelyek igénylik a kézi anyagmozgatást, méretre vágást és megfelelő rögzítést, az Ursa ReFloc ásványgyapot termék befújással juttatható a hőszigetelni kívánt épületszerkezetbe, egyenesen a zsákból. Az erre a célra kifejlesztett befújógépbe beletöltjük a szigetelőanyagot, amely elvégzi annak előkészítését: az anyaglazítást, pelyhesítést, majd a csővezetékbe való pneumatikus továbbítást. Az ezt követő fázisban pedig speciális csővezetékén át légárammal továbbítja a szigetelőanyagot a szigetelni kívánt szerkezetbe, és azzal maximálisan kitölti a rendelkezésre álló teret.

A nehezen hozzáférhető helyek is szigetelhetők egyszerűen

Kétféle anyagterítési móddal lehet a pamacsos ásványgyapot szigetelést az adott épületszerkezetbe juttatni. Vízszintes födémeknél (padlásfödémek stb.) a befújt szigetelést lazán terítjük szét a felületen, biztosítva ezzel a szigetelőanyag homogén elterülését, azaz az optimális szigetelőhatás elérését. A kéz és szem elől elzárt üregekbe történő szigetelőanyag bejuttatása ennél jóval izgalmasabb, de semmivel nem bonyolultabb: a befújógép csővezetékének végét bevezetve az üreghez vágott nyílásba töltjük ki gyakorlatilag hézagmentesen a rendelkezésre álló tereket. Ezzel a módszerrel réteges külső falak, beépített ferde tetők és könnyűszerkezetes épületek minőségi szigetelése is elvégezhető. Az Ursa ReFloc termék kiváló nem szigetelt régi fafödémek üregeinek, fedélszékes épületek vagy kéthéjú paneles zárófödémek üregeinek szigetelésére is.

A nehezen hozzáférhető helyek is szigetelhetők egyszerűen

A fújható szigetelés a különleges technológiának köszönhetően gyorsan beépíthető és hulladékmentes megoldást nyújt felújítás és új építés esetén is, hiszen nem keletkezik vágási veszteség. Különösen kedvező, hogy mivel nincsenek illesztési hézagok, a hőszigetelésben nem jön létre vonalmenti hőveszteség sem. Természetesen ennél a szigetelési módszernél is minden esetben elengedhetetlen a szerkezeti rétegrendek gondos tervezése – csak ezek ismeretében végezhető el szakmailag kifogástalan módon a szigetelés kialakítása.

A nagy testsűrűségű és A1-es kategóriába tartozó – azaz nem tűzveszélyes – hőszigetelő anyag az S2 (25 kg/m3-nél) – S1 (30-35 kg/m3-nél) füstképződési kategóriába sorolható és nem tartalmaz a rágcsálók számára kívánatos anyagot sem. Nemcsak remek hőszigetelő (35 kg/m3 esetében 0,039 W/mK), de kiváló hangelnyelő is a termék, ráadásul páraáteresztő, így a penész veszélye sem fenyeget. A szolgáltatás pedig komplex, hiszen nincs külön anyagszállítási költség: az ásványgyapottal töltött zsákok a befújógép kíséretében érkeznek a tett helyszínére, és azonnal beépítésre is kerülnek.

További műszaki információ:
Varga Tamás alkalmazástechnológus,
Ursa Salgótarján Zrt.

www.ursa.hu

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Felelősségbiztosításokat az év végén aktualizálni kell!

2020 év végégig maradnak egyes veszélyhelyzeti rendelkezések az építésügyi és településkép-védelmi eljárásokban

Vevő-szállító kapcsolatok a közbeszerzésben. Nemzetközi közbeszerzési kutatás a Corvinus Egyetemen

WTS Klient Newsflash – 2021 tax law amendments in Hungary – 2021. évi adómódosító csomag

Szeptemberben több mint kétszer annyi cég indult az építőiparban, mint amennyi megszűnt – Forrás: opten.hu

épjog