2021. janur 25.

Ahol az ötletek születnek

Ahol az ötletek születnek

A dániai Hellerup egyik villaépületének sötét tetõterébõl született meg Søren Rose belsõépítész saját irodája. Természetes fény és friss levegõ járja át most a padlásteret, amelynek egyetlen célja van: keretet adni a kreativitásnak.

Søren Rose e régi villa földszintjén és elsõ emeletén rendezte be otthonát, a sokáig üresen álló tetõtérben pedig a gyakran megrendelõk fogadására is szolgáló irodát. Sajátos mûterem ez, ahol a belsõépítészet mellett bútortervezéssel és kiegészítõkkel is foglalkoznak. „Skandináv minimalistaként mély szeretettel viseltetünk az anyagok iránt. Nézze meg például ezt a gyönyörû, közel 100 négyzetméteres teret, ahol a tégla, a Dinesen padló és a VELUX tetõablakok uralják a teret. Van irodánk New York-ban, ott is a nyers és ipari jellegzetességeket ötvözzük a skandináv, tisztaságra törekvõ stílusunkkal” – mesélte Rose.

Bár az építész a hosszanti tetõteret nem szabdalta fel, a szabadon hagyott fogógerendák közé helyezett nagyméretû nyílások kiváló ritmust adnak a helyiségnek – miközben jelentõs mennyiségû fényt engednek be. A fehérre burkolt tetõelemek a tégláig tisztított oromfalakkal lépnek párbeszédbe, izgalmas módon keverve ezzel a századforduló romantikáját mai korunk egyszerû tisztaságra való törekvésével. Ezt az élményt erõsíti az oromfalon található kerek ablak hangsúlyozása is.

„Minden nap nagyszerû élmény belépni ebbe a térbe – mesélte –, ami a napfény, a beltéri klíma és a fa harmóniájából adódik.” E viszonylag kis helyiségben összesen 12 VELUX INTEGRA GGL elektromos vezérlésû fa tetõablakot, 3 felsõ kilincses, kézzel nyitható VELUX tetõablakot és VELUX CABRIO tetõerkélyt is elhelyeztek, amelyek fantasztikus térélményt teremtve a napfény segítségével osztják fel a helyiséget. „A fény keltette életre a padlást, amely gyönyörû hely volt, de sötét és szomorú” – mondta, hozzátéve, hogy „a VELUX tetõtéri ablakok fantasztikus építõelemek, amelyek lehetõvé teszik a tetõ egyes részeinek az ég felé történõ megnyitását. Ezek a gesztusok nagyon könnyen érthetõk és átélhetõk. Csak az a kérdés, hogy mennyi fényt akarunk bejuttatni egy helyiségbe, és minden lehetséges velük: alkottunk reggel és délután világos területeket, de kialakítottunk szabadtéri tereket is – a fény a legnagyobb luxus.”

Ahol az ötletek születnek

A kiemelten energiahatékony, háromrétegû üvegezéssel ellátott VELUX INTEGRA tetõablakok VELUX ACTIVE beltéri klímaszabályozóval felszerelve folyamatosan figyelik a helyiség hõmérsékletét, páratartalmát, CO2 szintjét, és szükség esetén észrevétlenül kinyitják vagy bezárják az ablakokat. Ráadásul minden ablak automatikusan záródik akkor is, ha elered az esõ. „Ez a fajta megoldás teljes mértékben összhangban van a tervezési filozófiánkkal, mivel egészségesebb munkakörnyezetet teremt és boldogabbá teszi az embereket” – erõsítette meg Rose.

Minden tetõtér kialakításánál kiemelten fontos a tetõablakok megfelelõ helyzetének meghatározása. A tervezõ saját irodájában ezért szándékosan aszimmetriára törekedett: az egyik oldalon ötször kettõ, a másikon kétszer két ablak található, így egy esetleges átalakításnál rugalmasan lehet majd gazdálkodni a mintegy 100 négyzetméternyi térrel. A VELUX CABRIO tetõerkélyek alacsony parapetmagassága, valamint a tetõablakok egymás feletti elhelyezése a kiváló kilátás mellett a napfény minél egyenletesebb szóródását is biztosítja. „Gyönyörû fénysávokat adnak ezek az ablakok” – lelkendezett a tervezõ. A rejtett szelemeneken nyugvó fogógerendák sokszor zsúfolttá, megosztottá teszik a helyiségeket, ha ugyanis nem esik rájuk elég fény, a szem mennyezetnek látja – a tetõablakokat ezért szándékosan illesztették szorosan ezek mellé, így a gerendák megvilágítva ritmikusságot adó díszítõelemekké szelídültek.

(×)

Kapcsold cikkek:

hrlevl-feliratkozs

épjog