2012. április 21.

Ami az energiahatékony épületekből ki szokott maradni

Ami az energiahatékony épületekből ki szokott maradni

Míg szigetelésre, nyílászáró- és fűtéskorszerűsítésre mindenki gondol, a szellőzés, árnyékolás, megújuló energia használat átgondolása gyakran kimarad az energiahatékony építésből, és főleg a felújításokból. Pedig akad néhány újdonság, amiről nem árt tudni.

Világszerte több mint 700 épület készült már el ellenőrzött természetes szellőzéssel – Magyarországon még egy sem. A megoldás lényege, hogy a külső időjárás (eső, szél, hőmérséklet) és a belső légállapotok (szén-dioxid-szint, pára, hőmérséklet) függvényében az ablakok milliméter pontos (1–50 mm) nyitásával huzathatás nélkül, de a kürtőhatást és a széljárást kihasználva biztosítják a frisslevegőt az épületekben. Az ellenőrzött természetes szellőztetésnek az egészséges levegő megteremtése mellett energetikai előnye is van: a nyári éjszakai átöblítés például nappal is kellemes hőmérsékletet eredményez (illetve légkondicionálás esetén a hűtési energia szükséglet is alacsonyabb). Ráadásul a mesterséges szellőztetéssel szemben 40 százalékkal kevesebb energiával (hiszen a levegőt nem kell mozgatni, csak a nyílászárók mozgását szabályozni). Felvetődhet a kérdés, hogy hőcserélő híján nem vesztjük-e el a helyiségbe engedett frisslevegő felmelegítésével ezt az előnyt, de a rendszert kifejlesztő Window Master képviselője, Cedric Weider állítása szerint a levegő felfűtésének energiaigénye csak mintegy harmada a mesterséges szellőzés energiaigényének, tehát az ellenőrzött természetes szellőzés mérlege összességében jobb.

Ami az energiahatékony épületekből ki szokott maradni

A több piaci szereplő összefogásával létrejött Archishade a természetes szellőzés mellett az árnyékolás és napenergia-hasznosítás terén is kínál újdonságokat. Az árnyékolások működtetése is egyre komplexebb, és esztétikájuk is fejlődik. Új például a homlokzatba rejtett napellenző, mely egy szerelt homlokzatba nyomtalanul elrejthető. Energetikai előnyei is vannak az új Heroal hibrid alumínium-textil redőnynek, mely a nyílászárókon az éjszakai hőveszteséget jelentősen csökkenti, és – nem utolsó sorban – ugyanazon árnyékolómagasság esetén a gyűjtési átmérő körülbelül a fele a hagyományos redőnyök gyűjtésének. Újak a vezérlés iPhone-ról is elérhető alkalmazásai: egy házi wifihálózaton keresztül okostelefonokról vagy éppen PC-ről vezérelhető a lakás/épület akár minden rendszere.

Ami az energiahatékony épületekből ki szokott maradni

A napcellás fejlesztéseknek új lendületet adhat – és nem csak Németországban – az elektromos autók elterjedése (éppen nemrég jelentette be a BMW is, hogy jövőre elektromos autó fejlesztésébe kezd). Talán ennek is köszönhető a SolarWatt új garanciája: egy biztosítótársaság bekapcsolódásával a cég garantálja, hogy az adott napcellarendszerre kiszámolt energiamennyiség 90 százalékához az építtető hozzájut. Ha előre nem látható okok miatt (szélsőséges időjárás, műszaki hiba, vulkánkitörés miatti kimaradás stb.) a napcella nem termeli meg a garantált árammennyiséget, a kiesést a biztosító megtéríti. A napcellák már lehetnek akár fedésbe integráltak vagy transzparensek is – azaz az esztétikai fejlődés itt is tetten érhető.

 

hírlevél-feliratkozás

épjog