2012. október 19.

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

Október 11-én a koppenhágai Dán Királyi Színházban több mint ezer meghívott jelenlétében hirdette ki Arnold Schwarzenegger a Sustainia Díj 2012-es győztesét, a 6000 kenyai, Malawi-i, zambiai és dél-szudáni családnak megoldást nyújtó Indigo Pay-As-You-Go Solar technológiát.

Továbbá a világ száz legfenntarthatóbb épülete közé választották a Velux Cégcsoport Model Home 2020 programjának hat épületét is. A döntőbizottság tagjai Connie Hedegaard, az Európai Unió klímaváltozási biztosa, Gro Harlem Brundtland, Norvégia korábbi miniszterelnöke és dr. Rajendra Pachauri, az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület elnöke, Nobel-békedíjas kitüntetett voltak.

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket 

Az úgynevezett Sustainia100 napjaink legjelentősebb fenntartható kezdeményezéseit gyűjti össze. A projektek mindegyike innovatív és inspiratív megoldások példája tíz különböző szektorban: az energia, az épületek, a városok, az erőforrások, az élelmiszerek, a divat, az egészségügy, az oktatás és az IT területén. A Sustainia100 célja arra inspirálni és motiválni a döntéshozók mellett mindenki mást is, hogy használják ki a már meglévő fenntartható elvek adta lehetőségeket ma, hogy megteremthessék a jövő fenntartható társadalmát. A kezdeményezés konkrét tárgyi eszközökkel, útmutatókkal és technológiával mutat példát a fenntartható jövőre.

„A világnak tudnia kell arról a sok hősről, akik azért dolgoznak ki jobbnál-jobb megoldásokat, hogy még élhetőbb bolygót teremtsenek. Büszke vagyok arra, hogy elnöke lehetek a Sustainia Díjnak és bemutathatom nemcsak a nyertest, de a száz jelöltet is, akik mind hozzájárulnak a változáshoz” – mondta Arnold Schwarzenegger Kalifornia állam korábbi kormányzója, a Sustainia Díj tiszteletbeli elnöke.

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

A Velux Cégcsoport Model Home 2020 programja keretében 2009 óta hat aktívház valósult meg Európa-szerte, melyeket mindennapi használat közben folyamatosan teszteltek. Azzal, hogy a házakat beválogatták a Sustainia100 közé, az egész világ láthatja, hogy már ma is képesek vagyunk fenntartható épületeket létrehozni a napjainkban rendelkezésünkre álló eszközökkel, tudással és anyagokkal.

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

„A Model Home 2020 program aktívházait úgy terveztük és építettük fel, hogy megfeleljenek az EU 2020-as energiaügyi jogszabályi előírásoknak, de a zárt térben megteremthető egészséges beltéri klíma veszélyeztetése nélkül. Azáltal, hogy a Sustainia100 tagjai lettünk, a céljaink és az eredményeink is globális hangsúlyt kapnak. A világ 100 legfenntarthatóbb projektjének egyikeként úgy fogunk cselekedni, hogy jövőbeli terveink is inspiráló forrást jelentsenek” – nyilatkozta Lone Feifer, a Velux Cégcsoport projektvezetője.

Arnold Schwarzenegger adta át Koppenhágában a világ legfenntarthatóbb projektjeinek járó elismeréseket

Október 10-én publikálta továbbá új útmutatóját a Sustainia szervezet. Ebben azokat a fenntartható megoldásokat teszik közzé, amelyek előnyeit a felhasználók, a tulajdonosok és a társadalom egésze élvezhet majd. A kiadvány lehetőséget mutat a városok, az otthonok, az energiaellátás és a közlekedés szintjén is. A fenntartható felújítások és újjáépítések jelentik a választ sok olyan kihívásra, amelyekkel a vállalatok és a társadalom is szembesülnek. Az útmutatót a Monday Morning agytröszt és a Sustainia partnerek egy csoportja – köztük a Velux Cégcsoport – közösen készítette el.

„Az útmutató elkészítése során végzett munka vezetett rá arra, hogy a fenntartható építészetben rejlő potenciál sokkal több az általánosságban véltnél. Az építőipar jelentős előrelépéseket tett a fenntartható megoldások fejlesztése értdekében, így készen áll arra, hogy kiterjessze a fenntarthatóság fogalmát konkrét, már meglévő épületekre is. Szükség van azonban arra, hogy tudásunkat és az alkalmazott módszereket egyszerű és közérthető módon strukturáljuk” – tette hozzá Lone Feifer.

„Ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében vállalatunk már aktív lépéseket tett. A közhiedelemmel ellentétben a környezettudatosság és a fenntartható életmód nem azt jelenti, hogy le kell mondanunk a megszokott kényelmünkről a költségkímélő megoldások érdekében. De fontos, hogy csak a reális igényeinkre szabva építkezzünk, és ne essünk túlzásokba. A Model Home 2020 program a hatékony épületenergetikai kialakítás lehetőségét mutatja meg a környezetre minimális hatást gyakorolva, mindeközben magas életminőséget biztosít. A Sustainia100 részeseként még nagyobb a Velux Cégcsoport felelőssége, hogy példamutatóan, a fenntarthatóság jegyében folytassa tevékenységét és olyan innovációkkal rukkoljon elő, melyek kellően ennergiahatékonyak, ugyankkor környezetkímélők is” – nyilatkozta az elismerés kapcsán Tornóczky Mónika, a Velux Magyarország Kft. építésze.

 

A Model Home 2020 programról

A Model Home 2020 program a Velux Cégcsoport kezdeményezése, mely a következő generáció épülettervezési elképzeléseit támogatja magas életminőséget kínáló, ugyanakkor környezetbarát épületekről. Lényege, hogy a Velux Cégcsoport több partner közreműködésével a fenntartható építkezés jegyében hat aktívházat épített fel 2009 és 2010 folyamán Dániában, Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban, amelyeket használat közben tesztel. Valamennyi épület három fő alapelv figyelembevételével készül, ezek: hatékony energetikai kialakítás, magas életminőség és minimális környezetre gyakorolt hatás. Mindegyik ház különböző éghajlati, kulturális és építészeti viszonyok között valósul meg, a helyszínt biztosító országok adottságai szerint.

 

A Sustainia-ról

A Sustainia egy nemzetközi szervezetek és vállalatok által létrehozott szövetség, amely a fenntartható növekedést hivatott elősegíteni. Kézzelfogható technológiákra alapozva a Sustainia a fenntartható jövőt mutatja be, amely akkor válhat valósággá, ha a már létező megoldásokat széles körben sikerül átültetni a gyakorlatba is. A Sustainia alapítója a Monday Morning skandináv agytröszt. Kifejlesztése során együttműködött az Egyesült Nemzetek Global Compact önkéntes kezdeményezése, a Nobel Fenntartható Alap, az Arnold Schwarzenegger kezdeményezésével létrejött Regions20, az IFHP, valamint a Microsoft, GE, DNV, Philips Lighting, DONG Energy, Novo Nordisk, Tetra Pak, Cisco, Knoll, IKEA, Vestas, Velux, Realdania, Scandinavian Airlines SAS, Ramboll, UBS Investment Bank és a Gehl Architects.

www.sustainia.me

 

A Sustainia100-ról

A Sustainia100 a rendelkezésre álló zöld megoldásokra és technológiákra alapozva nyújtja a jövő fenntartható társadalmának példáját. Részét képezi a Sustainia programnak, amelyet Mandag Morgan hozott létre több, éghajlati kérdésekkel foglalkozó nemzetközi pártfogóval, többek között Kalifornia volt kormányzójával, Arnold Schwarzeneggerrel; az EU klímaváltozásért felelős biztosával, Connie Hedegaarddal; valamint számos nemzetközi vállalattal, például a Velux Cégcsoporttal.

 

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog