Peri02

2019. április 08.

Átadták Az Év Tetője 2018 pályázat díjait

Átadták Az Év Tetője 2018 pályázat díjait

 

Április 5-én, a Construma kiállításon adták át a tetős építőipari vállalkozók legnívósabb hazai megmérettetésének díjait. Az idén az utóbbi évtized legnagyobb számú pályázójának munkáiból kellett kiválasztani a legjobbakat. Összesen 87 pályamű érkezett be.

 

A magyarok mellett osztrák és német szakmai kiválóságok részvételével összeálló zsűri ezúttal 3 héten keresztül – két körben – személyesen szemlézte a tetőket, minden egyes versenybe szálló tetőt megtekintett, így több, mint 11 ezer km-t tett meg az elmúlt 3 hét során. Összesen 33 pályamunka részesült elismerésben.

A nívódíjakat kapták:

 

ÁCSSZERKEZET SZEKCIÓ

PÁLYAMŰ: ZEN TEMPLOM, A DÍJAT KAPJA: URBANICS JÁNOS

Az alapanyag alapvetően Luc rétegragasztott gerenda volt, mivel a tradicionális koreai építészetben alkalmazott nagy keresztmetszetű gerendákat csak ebből az alapanyagból lehetett biztosítani (36x40 cm). Kuriózum volt, hogy a szelemenek egy része kör keresztmetszetű, és a szarufák végei szintén kör keresztmetszetűek. Ennek a gyártása nagyon drága és bonyolult lett volna, de egy szerencsés véletlennek köszönhetően találtak Németországban egy olyan esztergát, amivel meg lehetett munkálni ezeket az alkatrészeket. Ezt a pályázó, Urbanics János megvette, és ezzel a géppel sikerült megoldani a problémát. Maga a szerkezet minden részlete az eredeti koreai tervek szerint készült. Az építész nem hitte, hogy ezt így meg tudják építeni Magyarországon, mivel ezt a technikát éveken át tanulják a mesterek kint Koreában. A pályázó korábban kiutazott egy tanulmányútra, hogy élőben lásson ilyen épületet, és az ott szerzett tapasztalatokat hasznosította az itthoni munka során. Az átadáson jelen volt a koreai építész is, aki ámulattal szemlélte a példaértékű kivitelezést.

 

MAGASTETŐ SZEKCIÓ

PÁLYAMŰ: CSALÁDI HÁZ, A NÍVÓDÍJAT KAPJA: FARKAS GYÖRGY

Az eredetileg sátortetővel fedett épület felújítását, illetve új tetőszerkezettel a tetőtér beépítését végezte el a pályázó. Térdfalmagasítással süllyesztett tetőszerkezet készült az utca felől álló ablakokkal, hátul tetősíkban fekvő ablakokkal. A szarufák fölé poliuretánhab hőszigetelés készült, melyre a Bramac alátéthéjazatot 50/75 mm-es ellenlécekkel szorították le. Az ereszvonalon és a manzard síktörésnél szakszerűen ereszlemezt építettek be. A tetősíkok szépek, a gerincek és a vápák vonala egyenes, a fedés összképe kifogástalan. Ki kell emelni az álló tetőablakok ízléses, a tetőhöz illő bádogos munkáját is, valamint a szegőcserepek precíz kiosztását. Az ereszalj gyalult deszkaburkolata egyedi kialakítású, igényes, szép munka. Összességében a tető méltó koronája a felújított épületnek.

 

FÉMLEMEZTETŐ SZEKCIÓ (MEGOSZTOTT NÍVÓDÍJ)

 

PÁLYAMŰ: OTP IRODAHÁZ, A DÍJAT KAPJA: BARTUS PÉTER, HAFTER KFT.

Az épület fémlemez tetőfedését mintegy tíz éve egyszer már felújították – az 1980-as évek műszaki színvonalát figyelembe véve is tökéletesen szakszerűtlenül. Pedig akkor már ismert volt az ÉMSZ „Bádogosmunkák tervezési és kivitelezési szabályai” kiadványa, mégsem tartották be annak előírásait. Így a beázási jelenségek mellett hamarosan páratechnikai problémák is jelentkeztek. Az épület tulajdonosa emiatt olyan új utat keresett, amelynek során nem éri ismételt kudarc, és végre egy jól működő tetőt kap. Így jutott el a Rheinzink magyarországi képviseletéhez, amelynek szakemberei garanciát kínáltak a jó megoldásra. Az általuk nyújtott komplex műszaki támogatással olyan kivitelezési részletezettségű tető-szaktervek készülhettek, amelyek a kiemelkedő színvonalú szerkezeti és vízelvezetési koncepcióba illeszkedően megoldott csomóponti kialakításokat is tartalmaztak. És még ennél is többet: a tető korszerű szempontú továbbfejlesztésével új rétegfelépítést, és ezzel az energiaveszteségek csökkentését is. Az összetett, áttörésekkel is bőven ellátott tető számtalan különleges csomóponti kialakítása igazi szakmai ínyencség – amikre az anyaggyártó szakemberei fölényes magabiztossággal nyújtottak szokatlanságukban is tökéletes, nagyvonalúan biztonságos megoldásokat.PÁLYAMŰ: BUDAPESTI CSALÁDI HÁZ, A DÍJAT KAPJA: KISS KÁROLY ÉS SZABÓ ATTILA

Az épületet alacsony hajlásszögű tetővel fedték, a vízelvezetést betonpárkányon ülő négyszögszelvényű csatornával oldották meg. A tető vápahajlatát egyedülálló, eltolásos legyezősávokkal alakították ki. A héjazat korcolt lemezfedés. A párkányon ülő csatornából a csapadékot párkányon átmenő lefolyócsövek vezetik el. A tető kiszellőzését a gerincben kialakított vonalmenti szellőzéssel oldották meg.

 

*

 

Az idei Év Tetője pályázat különlegessége volt a katica alakú, fémlemez fedéssel épített bölcsőde, ami kategóriadíjat kapott. Az egyetlen elem, amivel egy ilyen egyedi – esetünkben katicabogarat utánzó – forma lefedhető: a kiselemese zsindelyfedés. A fedőanyag minden oldal vágható, újra formálható, ezáltal szinte bármilyen forgástest lefedhető vele. A kivitelezés megkezdése előtt az anyagot szállító Prefa szakemberein kívül, talán csak maga a kivitelező hitt abban, hogy a tervező által megálmodott formát vízzáró módon képes lesz lefedni. Nagyon aprólékos kézimunkával, igényes módon sikerült ezt megvalósítania.

Új trendet vetít előre az a pályamű, ami szerelt homlokzat megvalósítását tartalmazta. A Bentley-szalon épülete (pályázó: Bagyinka Árpád) Reynobond kompozitlemez homlokzatburkolattal készült. Ennél az épületnél az egyszerű kockaforma megtévesztő lehet; valójában az épületburok készítéséhez használt kompozitlemezzel történő munkavégzés minden körülmények közt precíz és pontos munkát követel meg. A rendszer háttérszerkezetének milliméter pontos elhelyezése elengedhetetlen. A munkavégzés során bármely munkarésznél elkövetett apró hiba, a csillogó felületen hangsúlyosan látszódott volna a felületen. A háttérszerkezetre ragasztással rögzítették a burkolatot.

(Forrás: ÉMSZ-sajtóanyag)

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog