2015. november 16.

Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel

Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel

Németországban számos felújításra váró épület áll; főként az 50-es években épült házak nem felelnek meg már a tulajdonosok igényeinek, és nem teljesítik a társadalom idősödő rétegeinek lakással kapcsolatos elvárásait sem. Ilyenkor felmerül a kérdés: lebontani és újat építeni? „Nem feltétlenül ez a helyes döntés” – vélekedik Kerstin Pfeifer-Wernicke építész.

„Az építtetők többnyire az állagmegóvás leggazdaságosabb módját keresik” – magyarázza a hannoveri építész, Kerstin Pfeifer-Wernicke. „Ez az oka annak, hogy manapság egyre gyakrabban végzünk felújításokat. Néhány építész véleménye szerint a holnap városa a tegnap épületeiből fog állni, amiket korszerűsítenek – jó példa erre az 1954-ben Hannover-Wahrenwaldban épült Johannes-Lau-Hof is.”

Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel

„Az 50-es években egy háromszobás lakást 62 m2 alapterületűre terveztek, mára azonban változtak az igények, és már lényegesen nagyobb, 75 m2-es lakásokra lenne szükség” – folytatta az építész. Rendszerint az alaprajz sem mondható már korszerűnek, és be kell tartani az energiatakarékossági rendelkezések előírásait is. Nem beszélve arról, hogy akkoriban egyáltalán nem gondoltak a homlokzatok szigetelésére sem.”

Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel

Mivel ma követelmény az akadálymentesített lakókörnyezet is, a Johannes-Lau-Hof esetében felmerült a homlokzat elé épített liftes lépcsőház ötlete. „A felújításhoz alkalmazandó anyagok keresésekor bukkantam a Mevaco perforált lemezeire” – mondja az építész. „A lépcsőházat nyitott folyosókkal kellett kiegészítenünk, így a perforált lemez színes ellenpontot teremt a matt fehér homlokzattal és a halványszürke ablakokkal szemben. Ugyanakkor a fényt sem szabad eltakarni, hiszen a folyosóra lakásajtók és ablakok nyílnak. A Mevaco négyzetlyukasztásos Qg 25-35-ös, 2 mm vastag horganyzott, illetve utólagosan porszórt színes alumínium perforált lemezeit alkalmaztuk, amelyeket aztán a Lams Stahlbau GmbH épített be.”

Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel

Kerstin Pfeifer-Wernicke számára a Johannes-Lau-Hof volt az első olyan megbízás, ahol a Mevaco perforált lemezeivel dolgozott – de jó eséllyel ezt több is fogja követni, hiszen a befektetés az építtető Heimkehr lakásszövetkezet számára is gazdaságos megoldást kínált. Az alaprajz újragondolása, a modern homlokzatkialakítás a Mevaco perforált lemezeivel, valamint a megfelelés a legmagasabb energiatakarékossági előírásoknak nagyban elősegítették a 48 akadálymentesített lakás rendkívül gyors bérbeadását.

Bontás helyett felújítás – perforált lemezzel

hírlevél-feliratkozás

épjog