autodesk

2019. szeptember 10.

Előtérben a biztonságos fűtés, fókuszban a kémények

Előtérben a biztonságos fűtés, fókuszban a kémények

 

A lakások, lakóházak energetikai korszerűsítésénél a homlokzati-, tetőtéri hőszigetelés mellett a felújítás részeként gyakran szükséges a fűtésrendszer korszerűsítése, ezzel egyidejűleg az elavult kémények lecserélése, melyet a Falusi CSOK keretében már az állam is támogat. A beépíthető kéményrendszerekkel kapcsolatban ma már az ismert, szigorú hatósági szabályozás szerint kell eljárni. Az MSZ 845 szabvány 2010-es megjelenése óta csak rendszerengedéllyel rendelkező kéményeket szabad beépíteni, használatba vételüket pedig meg kell előznie az illetékes kéményseprő társaság általi átvételnek. Csakhogy a választás egy-egy megrendelőnek még így sem könnyű, szakemberként pedig számos információ birtokában tudjuk csak hatékonyan segíteni a döntést.

 

A fűtésrendszer tervezése során általánosságban figyelembe vett tényező, hogy mekkora az épület hőszükséglete, milyen tüzelőanyaggal kívánnak fűteni, milyen fűtési típust választanak, szempont-e a későbbi tüzelőanyagváltás stb.

Ha ezek az információk már rendelkezésünkre állnak, és a megrendelő önállóan vagy javaslatunkra kiválasztotta a megfelelő tüzelőberendezést is, elengedhetetlen egy, a rendszerhez illeszkedő, annak megfelelő működését biztosító égéstermék-elvezető berendezés kiválasztása. A Leier választékában szinte minden igényre van megfelelő modell, magas minőségű, megbízható megoldás, amelyek innovációtartalmuknak és tartósságuknak köszönhetően kiérdemelték a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetsége ajánlását.

 

Kiküszöbölhető rizikófaktorok

A többlakásos társasházak szinte kivétel nélkül igénybe veszik gépész tervező segítségét, így ezeknél általában korrekt a kéménykiválasztás. A családi házak tervezésénél azonban nagy a bizonytalanság, és gyakori, hogy nem a megfelelő kéményre esik a választás. Előfordul, hogy a családi házas terven a megszokásból történő méretezés alapján határozzák meg a kéményt. Ilyen esetekben a legnagyobb a hibalehetőség, hiszen nem vesznek figyelembe olyan körülményeket, mint például a tüzelőberendezés huzatigénye, a készülékből kilépő füstgáz hőmérséklete, a kémény kitorkollásának helyzete.

 

Előtérben a biztonságos a fűtés, fókuszban a kémények     Előtérben a biztonságos a fűtés, fókuszban a kémények

 

Azt már a laikusok is tudják, hogy az sem jó, ha kicsi a kémény átmérője, de a túl nagy keresztmetszet sem előnyös, ugyanis az arra csatlakoztatott tüzelőberendezés paramétereihez igazodva kell a kéményt megtervezni. Ehhez segítséget nyújtanak a nevesebb kéménygyártók, így a Leier által is biztosított kéményméretező diagramok. Ezek a grafikonok könnyen kezelhetők, a tüzelőberendezés teljesítménye és a kéményrendszer hatásos magassága függvényében határozzák meg a kémény megfelelő átmérőjét.

 

Előtérben a biztonságos a fűtés, fókuszban a kémények

 

Egészséges megoldások

A Leier-kémények már említett skálája kiváló megoldást nyújt, legyen szó bármilyen tüzelési módról: a kandallótól a vegyes tüzelésű kazánon át a kondenzációs gázfűtésig. A modern kéményrendszerek a kéményfejen át a szabadból biztosítják a tüzelőberendezés számára az égéshez szükséges levegőt, így modern nyílászárók szinte tökéletes légszigetelése mellett sem alakulhat ki oxigénhiány a lakótérben.

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Kötelező marad az energetikai tanúsítvány elkészíttetése eladás vagy bérbeadás esetén

Engedély nélkül építhetők a fagyvédelmi szélgépek (vagy csak az alapjuk)

A „Plázastop” előírásokat már egyes közlekedési létesítményeknél is alkalmazni kell

Új veszélyhelyzeti rendelkezések: közmeghallgatás személyesen megjelenő résztvevők nélkül

Kihirdették az új energetikai tanúsítványról és új energetikai szabályozásról szóló jogszabályokat

épjog