2013. november 05.

Energetikai felújítások könnyűszerkezetes homlokzatburkolatokkal

Energetikai felújítások könnyűszerkezetes homlokzatburkolatokkal

90%-os energiamegtakarításról számoltak be a hetvenes években épült és a Hoesch Planeel Siding sávos burkolatával 2008-ban passzívházzá alakított 32 lakásos épület lakói. Az elmúlt 15 évben a Hoesch-építőelemekkel történő felújítások során nem csupán lakóházak, de más funkciójú épületek esetén is a fontos célok között szerepelt az energiatakarékos működtetés. 

Energetikai felújítások könnyűszerkezetes homlokzatburkolatokkalGyakori, ám manapság már nem feltétlenül törvényszerű, hogy az épületek üzemeltetésből eredő energiaveszteségének mértéke az épület nagyságával egyenes arányban növekszik. Földünk véges erőforrásai miatt a nagy fesztávval rendelkező mezőgazdasági, logisztikai csarnokok, stadionok vagy több lakásos lakóépületek felújítása, építése alkalmával is nagy hangsúlyt kell fektetni a környezetet kímélő energia- és klímatudatos gondolkodásmódra. A fűtési, hűtési és szellőztető rendszer gazdaságossá tételén túl az épület energiavesztesége minimalizálásának alapvető feltétele a hőszigetelt falszerkezet. Az úgynevezett nehézszerkezettel (pl. téglával, betonból) készült épületeknél szokásos eljárás az utólagos szigetelés, míg a könnyűszerkezetes építőelemek megoldása a lemezek közé gyárilag beépített, különböző hőszigetelési igényeket kielégítő mag. Az akár 8 méter hosszúságban, 200-400 mm fedési szélességben gyártott Hoesch-panelekkel – mint könnyűszerkezetes homlokzatburkolati és mennyezeti elemekkel – a hőhídas kapcsolatok minimalizálásával, lég- és párazárást biztosítva, akár 30 cm vastagságú hőszigetelő maggal az energiatakarékosságnak megfelelő szerkezetek építhetőek.

Ha a gazdaságosság mellett az esztétika is fontos, a Hoesch legújabb fejlesztése, a Hoesch Planeel® Siding homlokzatburkolati rendszer minden igényt kielégít. A homlokzati burkolathoz kifejlesztett, 9 alapszínnel rendelkező „matt-de-luxe" színes bevonatrendszerrel különleges megjelenés érhető el. A Hoesch Planeel® Siding homlokzatburkolati rendszer 30%-os fűtési megtakarításhoz, vagy akár a passzívház szint eléréséhez is képes hozzájárulni.

Energetikai felújítások könnyűszerkezetes homlokzatburkolatokkal   Energetikai felújítások könnyűszerkezetes homlokzatburkolatokkal

Passzívháztól a takarékos irodaházig

A közel negyven éve épült magasházban működő idősek otthonából Hoesch Planeel® Siding homlokzatburkolati rendszerrel 32 lakásos passzív társasházzá alakított St. Koloman épület energiaköltségei 90%-os csökkenést mutatnak. Lakóházról lévén szó, a korrekt attika megoldások, sarokcsatlakozások a rendszerbe illő élhajlított takaróelemek, valamint a színek kombinációja egyúttal igényes megjelenést is kölcsönöz az épületnek.

Energetikai felújítások könnyűszerkezetes homlokzatburkolatokkal

A wühlfarti Respecta irodaépületének felújítása során a látványos, a cég komolyságát és eredményeit tükröző megjelenés a Hoesch Hoesch Planeel® Siding elemek melletti döntés során legalább olyan mértékben esett latba, mint a tervezett energiamegtakarítás.

A gépészeti berendezéseiről ismertté vált német céget az 1971-ben megvásárolt irodaépület felújítása és átalakítása során az a cél vezérelte, hogy a cég profiljába illő, exkluzív, ugyanakkor a külföldi partnerek fogadására alkalmas hátteret hozzon létre.

Energetikai felújítások könnyűszerkezetes homlokzatburkolatokkal

A 12 cm vastagságú hőszigeteléssel rendelkező homlokzatburkolati rendszer beépítését követően 30 %-os fűtési megtakarítást értek el. Walter Schmidt építész a megvalósításhoz a „matt-de-luxe" bevonatú, tükröződésmentes, egyenletes fényvisszaverő hatással rendelkező, sávos Hoesch Planeel® Siding homlokzatburkolati rendszert választotta. A Hoesch acélelemek magas korrózióvédelme mellett fontos érv volt, hogy a rendszer háttérszerkezete a fix és csúszó rögzítési pontokkal kezelni tudja a régi épület homlokzatának egyenetlenségeit, alkalmazkodva a nyílászáró kiosztáshoz, biztosítva az exkluzív megjelenést. A felület egyenletes, sík lett, és a feszültségmentes szerelési móddal a homlokzat deformációja is elkerülhetővé vált.

További információ: www.hoesch-bau.hu, illetve szilvia.toltszeki@hoesch-bau.com, vagy a 06/30-337-2668 telefonszámon. 

hírlevél-feliratkozás

épjog