2014. július 22.

Falialgával és penésszel fertőződött homlokzatfelületek helyreállítása

Falialgával és penésszel fertőződött homlokzatfelületek helyreállítása

A falialga és a penész főleg az őszi és a tavaszi időszakban jelenik meg, először kisebb-nagyobb világoszöld foltok formájában, később pedig állandósult, kiterjedt és jól látható, esztétikai szempontból elfogadhatatlan, sötétszürke színű foltokká alakul.

Megfelelő mikroklimatikus körülmények között az árnyékos, valamint a csapadéknak erősen kitett falfelületek régebbi, kevésbé víztaszító, ásványi, szilikátos és akril vakolatai vannak kitéve a fertőzésnek (különösen akkor, ha rossz minőségű hőszigetelő borítással vannak ellátva).

 

Fertőzött felületek fertőtlenítése

A fertőzött felületeket először víz- vagy gőzsugárral le kell mosni, az erősen fertőzött helyeket a lemosás előtt célszerű puha kefével ledörzsölni. Ezután a száraz homlokzatfelület egyszer vagy kétszer átkenendő hígított Algiciddel (Algicid:víz=1:5). Az így fertőtlenített homlokzatfelületek egy-két nap száradás után készen állnak a megfelelő gomba elleni védelemmel ellátott homlokzatfesték felhordására. (Egy négyzetméter fertőzött felület fertőtlenítéséhez 50–100 ml, az érdesebb felületeken még akár több Algicid szükséges.)

 

A felújító festés megfelelő festékei

  • A Revitacolor AG mikroarmírozott akril homlokzatfesték (A megoldás) mindenféle dekoratív vakolathoz és sima homlokzatfelülethez megfelel; csak adhézióval kötődik az alapra, gazdag színválasztékban áll rendelkezésre, felhordása egyszerű, és kevésbé kedvező munkakörülmények között is használható; magas víztaszító-képesség jellemzi.
  • A Revitacolor Silikon mikroarmírozott szilikonos homlokzatfesték (B megoldás) mindenféle dekoratív vakolathoz és sima homlokzatfelülethez megfelelő; csak adhézióval kötődik az alapra; csak korlátozott számú színárnyalatban áll rendelkezésre; felhordása egyszerű, és kevésbé kedvező munkakörülmények között is használható; magas víztaszító-képesség jellemzi, mely idővel csak lassan csökken.

A mindkét festékben megtalálható mikroszálak sikeresen megakadályozzák a rusztikus vakolatfelületek barázdáiban vagy mélyedéseiben rendszerint túl vastagon felhordott rétegek repedezését.

 

A megoldás

A leváló részektől megtisztított felületet átkenjük hígított Akril Emulzióval (Akril Emulzió:víz=1:1), illetve hígított Jukollal (Jukol:víz=1:1), ezután kétszer átfestjük a kiválasztott színárnyalatú Revitacolor AG-vel. Szükség esetén a festéket legfeljebb 10 százalékig hígítjuk vízzel. (Egy négyzetméter homlokzatfelület festéséhez érdességtől függően 100–150 g Akril Emulzió vagy 100–150 ml Jukol és 300–700 ml Revitacolor AG szükséges.)

 

B megoldás

A portól és a leváló részektől megtisztított homlokzatfelületet átkenjük hígított Jubosil G-vel (Jubosil G:víz=1:1), illetve hígított Jukollal (Jukol:víz=1:1), ezután kétszer a kiválasztott színárnyalatú Revitacolor Silikonnal. Szükség esetén a festéket legfeljebb 10 százalékig hígítjuk vízzel. (Egy négyzetméter homlokzatfelület festéséhez érdességtől függően 100–150 ml Jubosil G vagy 100–150 ml Jukol és 300–700 ml Revitacolor Silikon szükséges.)

hírlevél-feliratkozás

épjog