2020. augusztus 27.

Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken

Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken

Felülvilágítókkal a közelmúltig leginkább ipari épületeken találkozhattunk. Az építészeti trendek változása azonban magával hozta, hogy ma már lakossági épületeken, társasházaknál és családi házaknál is egyre gyakrabban szükség van ezekre a termékekre.

Az építési követelmények szigorodásával a hőátbocsátási tényező minimum értéke Ufelülvilágító=1,7 W/m²K-re módosult. A VELUX termékpalettájában megtalálható felülvilágító kupolák a tetőtéri ablakoknál már megszokott magas minőséget és mindemellett kiemelkedő energiahatékonyságot képviselnek. A hőszigetelési értékük típustól (fix, kézzel szellőztetésre nyitható, motorral szellőztetésre nyitható, tetőkijárat, hő- és füstelvezető) függően 0,72–0,99 W/m²K között változik.

A lakossági épületeken az egyik jellemző rétegrendi kialakítás a leterheléssel rögzített egyenes rétegrend. A födémre kerülő hideg bitumenmáz után felkerül a pára- és légzáró bitumenes lemez. Erre kell rátenni a kupola lábazati elemét és a hőszigetelt üvegezést tartalmazó kupolát. A VELUX ZCE felülvilágítóhoz csatlakozó 16 cm magas lábazati elemek száma a lejtésképzéssel felkerülő hőszigetelés vastagságától, illetve a szigetelés tetejére kerülő 1 réteg lágyító vándorlásos korrózió elleni elválasztó filc, 1 réteg PVC csapadék elleni szigetelés, 1 réteg műanyag fátyol elválasztó és szűrő réteg, valamint a leterhelést adó frakcionált mosott kavics réteg vastagságától függ, valamint attól, hogy a felülvilágító oldalán a vízküszöb minimum 30 cm-rel legyen a kavicsréteg fölött.

Az indító elem minden esetben a ZCE 0015 tokmagasító elem, amely szegéllyel is el van látva a bitumenes lemezcsatlakozások könnyű kialakításához. A szegélyen erre kialakított horonyban kell rögzíteni a födémhez 30 cm-enként.

A ZCE tokmagasítókat a belső oldalon kialakított horony mentén mechanikusan kell egymáshoz rögzíteni süllyesztett fejű csavarokkal.

Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken

A lábazat külső oldalán, a felülvilágító peremének vonala mentén, mechanikai rögzítéssel kell gondoskodni a PVC vagy bitumenes lemez lecsúszás elleni védelméről. A VELUX termékpalettájában megtalálható ehhez a ZZZ 210 rögzítősín, ami minden kupolamérethez külön rendelhető.

Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken

A VELUX kupolák méretkódja magába foglalja azt a nyílásméretet, amelyet a födémben ki kell alakítani, ezzel is segítve a tervező és a kivitelező munkáját. A födémnyílás kialakításában +1 cm tűrés megengedett.

Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken

A burkolt szabad belső méret a katalógus méretnél 41 mm-rel kisebb, mivel a tetőtéri ablakokál már megszokott módon a felülvilágító kupolák lábazata is úgy lett kialakítva, hogy képes legyen fogadni a gyári BBX párafékező fóliát és a 12,5 mm-es gipszkarton lapokat.

Felülvilágítók alkalmazása lakossági épületeken

A kiemelkedő hőszigetelést a PVC lábazati profilakat kitöltő szigetelés, valamint a hőszigetelő üvegezés és az esővető elem biztosítja.

Ahhoz, hogy a csapadék ne álljon meg a felülvilágító tetején, mindenképpen szükség van kiegészítő esővető elem csatlakoztatására. Ez lehet a hagyományos akrilból vagy polikarbonátból készülő kupola, ami víztiszta és opál változatban egyaránt kapható. Emellett a VELUX kétféle edzett üvegezést is kínál olyan helyekre, ahol fontos a külső megjelenés is. Az egyik a síküveg, amelynél a lábazati elemet minimum 2,5°-os, de a gyári ajánlás alapján inkább 5°-os lejtésben kell beépíteni. A lejtés kiküszöbölésére az íves üveget ajánljuk.

Lakossági területen történő alkalmazás esetén különösen fontos az árnyékolás. A VELUX felülvilágítókhoz külső hővédő roló és belső, fényszűrésre és sötétítésre alkalmas változatok egyaránt kaphatók. A belmagasságok miatt ezek az árnyékolók viszont csak 24 V/DC elektromos és napelemes elektromos vezérléssel működtethetők. A lakossági területen az esztétikum is szerepet játszik a választásban. A motorral nyitható felülvilágítók esetében a motorok minden esetben a tokban elrejtve találhatók, hogy a fény zavartalanul világítsa meg az alatta lévő teret.

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen vagy kérjen szakmai konzultációra időpontot munkatársunktól.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog