2012. október 25.

Fűtés, hűtés, vízmelegítés talajvízzel

Fűtés, hűtés, vízmelegítés talajvízzel

A talajvíz optimális hőforrás, hiszen hőmérséklete egész évben csaknem állandó (8–12 °C közötti). Csak két kútra van szükség: az egyikből kiszivattyúzzák, a másikba visszavezetik a talajvizet. A víz a párologtatón keresztül adja le a benne tárolt hőenergiát. A visszavezetett víz nem szennyeződik, így nem rontja a talajvíz minőségét.

A WDH sorozatú geotermikus hőszivattyúkat a talajvíz hőforrásként történő használatára tervezték, és nyári üzemmódban hidegvíz előállítására is alkalmasak. A hatékony WDH egységek sugárzó felületű fűtéshez-hűtéshez, fan-coilokhoz és padlófűtéses rendszerekhez készülnek, vagy olyan alkalmazásokhoz, ahol fűtés üzemmódban a legnagyobb hatékonyságra van szükség (a készülékek fűtés üzemmódban akár 55 °C hőmérsékletű vizet is elő tudnak állítani).

Fűtés, hűtés, vízmelegítés talajvízzel

A WDH egység kétcsöves változatban és négycsöves SW6 változatban is kapható. Mindkét változat használati melegvíz előállítására is képes. A WDH egység egy kültéri háromjáratú szelep aktiválásával, az SW6 változat pedig a rendszertől függetlenül működő, külön használati melegvíz előállítására szolgáló hidraulikus körrel.

Minden WDH berendezés passzív hűtéssel ellátott FC változatban is kapható. Ezek a változatok nyári üzemben nagymértékű energiamegtakarítást tesznek lehetővé, mivel a hűtéshez az energiát a forrásoldali fúrt kútból veszik.

Fűtés, hűtés, vízmelegítés talajvízzel

 

A WDH geotermikus hőszivattyúk típusai:

  • WDH standard változat (csak fűtéshez);
  • WDH/SW5 négycsöves (hűtési/fűtési víz és használati melegvíz két független hidraulikus körrel történő előállítására alkalmas egység, hidegvíz előállítására nem alkalmas).
  • WDH/RV váltószeleppel (fűtéshez/hűtéshez, illetve a hűtőkörben elhelyezett négyjáratú váltószelep, egy második termosztatikus szelep és folyadékgyűjtő tartály használatával aktív hűtésre is alkalmas).
  • WDH/RV/SW6 négycsöves (hűtési/fűtési víz és használati melegvíz két független hidraulikus körrel történő előállítására alkalmas egység).
  • FC passzív hűtésű változat (minden típus kapható passzív hűtésű változatban, melyek a fentiek mellett a geotermikus hidegforrás felhasználásával hidegvíz előállítására is képesek. A passzív hűtésű változatok közbenső hőcserélővel és háromjáratú váltószeleppel rendelkeznek, amely a folyadékáram irányát a kívánt felhasználói vízhőmérséklettől függően átváltja. Passzív hűtés üzemmódban a kompresszorok csak részlegesen, vagy akár egyáltalán nem üzemelnek.)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – október 15-ig nézze meg az előadásokat, és szerezze meg a kamarai pontokat (MÉK 1,5 pont, MÜK 9 pont)

December 16-a lehet a Magyar Építészet Napja

Lázár János bemutatta a főépítészeknek a magyar építészetről szóló törvény tervezetének főbb elemeit (VIDEÓ)

ÉPÍTÉSI JOG 2023 – Beharangozó videók a szeptember 27. és október 5. között megtekinthető előadásokról

Becsöngettek! 2023. szeptemberével számos közbeszerzési előírás módosult (1. rész)

épjog