2020. május 05.

Garázsfödém szigetelése egyszerűbben

Garázsfödém szigetelése egyszerűbben

Sok családi ház tulajdonosa van abban a szerencsés helyzetben, hogy a földszinti lakószint alatt méretes helyiségek találhatók, melyek pince, mélygarázs, teremgarázs céljára is jól kihasználhatók. Az esetek döntő többségében ezek a terek fűtetlenek vagy szobahőmérséklet alatt temperáltak, emiatt elkerülhetetlen az épület lakószinti födémszerkezetének megfelelő hőszigetelése.

A felhasználói igények a szigorú szabályozásoknak köszönhetően már magas hőtechnikai igényekkel is kötelezően kiegészülnek. Ez a lakók számára előnyös, hiszen az alulról hűlő födémek jól megválasztott szigetelésével a teljes födémszerkezet akusztikai léghang-gátlását is tudjuk növelni. A szigetelőanyag megválasztásánál fontos feltétel a tűzvédelmi előírások betartása is: magántulajdonú házaknál sem haszontalan, egyéb épületeknél viszont elengedhetetlen kritérium a termék nem éghetősége. A nem éghető tűzbiztonsági tulajdonság garantálja menekülő-útvonalak esetében is az alulról hűlő födém kívánt teljesítményét. Az sem elhanyagolható műszaki tény, hogy az ilyen fűtetlen vagy csak temperált terekben a levegő páratartalom-ingadozása sokkal nagyobb, mint egy állandóan fűtött térben, ezért az elhelyezendő szigetelőanyagnak hidrofobizáltnak is kell lennie.

Az Ursa BiOnic márkanevű, üvegfátyol kasírozással ellátott táblás ásványgyapot termékek között több olyan is létezik, amely minden fenti igényt tökéletesen kielégít.

Garázsfödém szigetelése egyszerűbben

A 0,033 W/mK deklarált hővezetési tényezőjű nagytáblás Ursa BiOnic FDP4/Vv hő- és hangszigetelő termék mérete 120×120 cm. Egyik oldalán törtfehér üvegfátyol kasírozás található – ez a borítás adja majd a mennyezeten a végső felületképzést. Az optimális hatás érdekében a hőszigetelő táblákat egymáshoz szoros illesztésben kell csatlakoztatni, a sorokat egymás mellet eltolva, kötésben kialakítani, majd kizárólag mechanikailag (fémdübelekkel) rögzíteni a födém alsó síkján.

A szintén 120×120 cm-es nagytáblás Ursa BiOnic AKP5/Vv és AKP5M/Vv szálas szigetelőanyag deklarált hővezetési tényezője 0,032 W/ mK. Látható oldaluk törtfehér üvegfátyol kasírozással ellátott. A beépítés során a táblákat a födém alsó síkjára hálós kialakításban kell elhelyezni és egymáshoz képest mindig 90 fokban elforgatva felerősíteni, kizárólag mechanikai (fémdübeles) rögzítéssel. A termék érdekessége, hogy a tábla két szemben lévő oldalán túlnyúlik a kasírozás, egyfajta „füles” kialakításban, átnyúlva a szomszédos termék kasírozott felületére, így takarást kapnak a táblatoldások.

A legizgalmasabb „csináld magad” szigetelőanyag azonban a 0,032 W/mK deklarált hővezetési tényezőjű Ursa Terra BiOnic 62 Ph/Vv Vk ásványgyapot, mert ezt elég csak ragasztani. Ez a szálas ásványgyapot nagyon könnyen kezelhető, mivel normál táblaméretű (60×120 cm). Két oldalán különleges kasírozással készül: látszó felületén törtfehér (Vv) üvegfátyol kasír található, a nem látszón pedig ritkább szövésű, sárgás színű üvegfátyol (Vk) szolgál majd a teljes felületű ragasztás fogadására. Dübelezni nem kell, csak cementbázisú ragasztóval ragasztani oly módon, hogy a ragasztót 10 mm es fogazott glettvas segítségével felhordjuk a tábla teljes felületére, majd a táblákat – az egymás melletti sorokat kötésben eltolva – a födém alsó síkjára helyezve a födémhez nyomjuk. Így a termék felületén lévő kasírozás sem sérül meg.

Kiváló hő- és hangszigetelők. Hidrofobizáltak. Páraáteresztők. Nem éghetők. A speciális kasírozásnak köszönhetően pedig elsődleges választás mindegyik alulról hűlő födémek maradéktalan teljesítményt nyújtó és hosszú távú hő- és akusztikai szigetelésére.

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Településrendezési és építésügyi változások - Építési jogi konferencia és webinárium (2021.09.07.)

Szigorodnak a felújítási kötelezettség alá eső kormányzati épületekre vonatkozó épületenergetikai előírások

A rövidített eljárásoknak köszönhetően gyorsabban lehet módosítani a településterveket

Az adatszolgáltatástól a nyilvánosságig – településtervek az E-TÉR felületen

A településrendezési sajátos jogintézmények új előírásai

epitkezesinfo