2022. január 20.

Gépészeti hő- és hangszigetelés ásványgyapot lamellákkal

Gépészeti hő- és hangszigetelés ásványgyapot lamellákkal

A szigetelést igénylő csővezetékek általában elég közel helyezkednek el egymáshoz, illetve az őket körülvevő falakhoz vagy szerkezetekhez, emiatt általános igény, hogy kis szigetelési vastagsággal lehessen elérni jó hővezetési teljesítményt. Ezt az Ursa lamellázott épületgépészeti szigetelése garantálja.

Az Ursa Tech Lamella márkanéven ismert, üvegszálerősített alumíniumfóliával kasírozott ásványgyapot szigetelőanyag speciális, lamellázott bordáiról kapta a nevét. A termék azért rendelkezik rendkívül magas nyomószilárdsággal, rugalmassággal, hajlíthatósággal és mérettartó képességgel, mert a lamelláit alkotó hajszálvékony üveggyapot szálak merőlegesek a kiterített felületre. Ezek a tulajdonságok teszik alkalmassá arra, hogy bármilyen nagy átmérőjű kör vagy szögletes keresztmetszetű testeket maradéktalanul körbeölelve magas szintű hő- és hangszigetelésként teljesítsen. (Az Ursa Tech Lamella termék kis átmérőjű csövek borításához nem alkalmas.)

Gépészeti hő- és hangszigetelés ásványgyapot lamellákkal

A különleges szigetelő tekercsek bordázottságuknak köszönhetően könnyen felrögzíthetők a klímacsatornák vagy szellőzőcsatornák szögletes éleire is. Minden műszaki igényt maradéktalanul kielégítenek, mivel illesztéseik tökéletesen felületfolytonossá tehetők: a termék alumíniumfóliával laminált felületének illesztési vonalait öntapadó alumíniumszalaggal leragasztva az alufólia-borítás összefüggő és kiváló párafékező tulajdonságú réteget képez a szigetelőanyag külső felületén. A környezetbarát kötőanyaggal készült termék nemcsak kiemelkedő műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, hanem külső alumíniumrétege miatt esztétikus is, így beltéri felhasználásra külön burkolat nélkül is alkalmas.

Az épületgépészeti szigetelések vastagságának megválasztásánál kétféle szempontot súlyoznak: a lehető legnagyobb költségmegtakarítás szem előtt tartásával, az adott berendezés/vezeték mellett dolgozó személyek védelmének érdekében határozzák meg ezt a paramétert.

Az A2, s1-d0 éghetőségi osztályba tartozó Ursa Tech Lamella termékek épületgépészeti szerkezetbe való betervezésénél figyelembe kell venni, hogy ez az ásványgyapot szigetelés olyan melegvizes csővezetékek, központi fűtőberendezések, forróvizes és „telített” gőzvezetékek, valamint kazánházak vezetékeinek, melegvíztárolók és hőcserélők szigetelésére használható fel, amelyek maximális üzemi hőmérséklete nem haladja meg a 260 °C-ot. E hőmérséklet felett a gyapotszálakat egymáshoz rögzítő kötőanyag lángmentesen kiizzik, így az üvegszálak szétcsúszhatnak. Akkor alkalmazható magasabb hőmérsékletig, ha fémburkolatot és mechanikai rögzítőket alkalmazunk, mivel ez esetben az üvegszálak károsodása csak 500 °C felett következik be. Fontos tudni, hogy a kasírozás felőli oldalon a maximális hőmérséklet nem haladhatja meg a 80 °C-ot.

Gépészeti hő- és hangszigetelés ásványgyapot lamellákkal

A termék betervezését tovább egyszerűsíti, hogy a lamellapaplan szükséges hossza egyszerű képlettel meghatározható. A fenntartható Ursa Tech Lamella ásványgyapot szigetelőanyagot kiemelkedő tulajdonságai méltán aposztrofálják elsődleges választásként az épületgépészeti műszaki szigetelések piacán.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog