2019. június 17.

Hőhídmentes szarufák, fenntartható ragyogásban

Hőhídmentes szarufák, fenntartható ragyogásban

Az „Ursa Goes Green” nemcsak egy szlogen volt az elmúlt és az idei évek palettáján. Az Ursa vállalta, hogy minél több irányból megtámogassa a környezettudatos tevékenységeket, ennek megfelelően folyamatosan fejleszti, környezetbarátabbá teszi szigetelőanyag termékeit.

Köszönhetően a modern gyártástechnológiának, az Ursa gyárában (Szlovénia, Novo mesto)) készülő ásványgyapot termékek már 2013-ban kiérdemelték a Környezetvédelmi Terméknyilatkozatot (EPD), amely részletekbe menően igazolja termékeik környezetre gyakorolt kedvező hatását. Ezt az irányvonalat követve született meg évekkel ezelőtt a Pure One by Ursa fehér színű, akril kötőanyagú prémium ásványgyapot, most pedig az „arany ásványgyapot”, az Ursa Gold is, természetesen az új környezet- és egészségbarát BiOnic kötőanyaggal.

Hőhídmentes szarufák, fenntartható ragyogásban

Az Ursa Gold tekercses hőszigetelő anyag prémium minőségével érdemelte ki az aranyszínű csomagolást, de nemcsak a csomagolása aranyszínű: maga a termék is a szó szoros értelmében aranyban pompázik, mivel aranysárga üvegfátyollal kasírozták. Az üvegfátyol nemcsak simább felületűvé teszi a már önmagában is kiváló hő- és hangszigetelési paraméterekkel rendelkező szálas ásványgyapot szigetelőanyagot, hanem még tovább növeli annak tartását és állékonyságát, ami a beépítés során is megkönnyíti a kivitelezők munkáját, és a kész szerkezetben is minden várakozást felülmúlva teljesít. Ha Ursa Gold szigetelés kerül a tetőtérbe, akkor mérget vehetünk rá, hogy sem a szerkezetbe épített szálasanyag, sem a háztulajdonos nem roskad magába – még a hó végi fűtésszámlától sem…

Az olyan épületeknél, amelyeknél a magas szintű energiahatékonyság és lakhatási komfort nemcsak utópisztikus igény, hanem az igényes tervezés része is egyben, az építészek egyértelműen az A1 nem éghető európai tűzvédelmi kategóriába tartozó Ursa Gold mellé teszik le voksukat. A tündöklő szigetelőanyag hővezetési képessége λd = 0,032 W/mK, amely már önmagában is a legmagasabb színvonalon teljesítő termékek közé emeli: nagyban hozzájárul a vele szigetelt épületek hőveszteségének, valamint a fűtéssel a levegőbe kerülő szén-dioxid-kibocsátásnak a csökkentéséhez.

Az úttörő újítást, a vonalmenti teherátadásban is jelentős szerepet betöltő Ursa XPS-bakkal történő szarufamagasítást 2012-ben vezette be Magyarországon az Ursa. Ezzel a megoldással lehetővé vált a szarufáknál kialakuló többlet (vonalmenti) hőveszteség minimalizálása, mivel az XPS-bakos rétegrendi kialakítással a tetőt alkotó szarufák felülete nem közvetlenül a téli hidegnek lesz kitéve, hanem eljes felületén megkapja ezt a speciális anyagból készült bakot egyfajta hőszigetelő rétegként. Az Ursa XPS bakos rendszer felújítás vagy új építés esetén is minden szerkezeti kialakításra – még belülről látszó szarufás változatban is (akár vasbeton koporsófödémnél is) – megoldást nyújt.

A maximális szigetelési teljesítmény elérése érdekében speciális rétegrend is ajánlott a szerkezethez: a megmagasított szarufaközökbe épített szálas ásványgyapot szigetelőanyag és tetőfólia termékek kombinációja garantál komplex és hosszú távú szigetelési megoldást.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Felelősségbiztosításokat az év végén aktualizálni kell!

2020 év végégig maradnak egyes veszélyhelyzeti rendelkezések az építésügyi és településkép-védelmi eljárásokban

Vevő-szállító kapcsolatok a közbeszerzésben. Nemzetközi közbeszerzési kutatás a Corvinus Egyetemen

WTS Klient Newsflash – 2021 tax law amendments in Hungary – 2021. évi adómódosító csomag

Szeptemberben több mint kétszer annyi cég indult az építőiparban, mint amennyi megszűnt – Forrás: opten.hu

épjog