2017. december 18.

Hõhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

Hõhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

Az épületek tartószerkezetei különbözõ anyagokból készülnek – ha egy szerkezeti síkon belül eltérõ hõvezetési tényezõvel rendelkezõ építõanyagokat illesztünk egymás mellé, ott hõhíd jön létre. A hõhidak kedvezõtlen fizikai hatásainak megszüntetésére minden épület tartószerkezetét hõtechnikailag erre méretezett kiegészítõ hõszigeteléssel kell kívülrõl ellátni. Egészen a külsõ fal síkjáig felrakott kiegészítõ hõhídszigetelés céljára kiválóan alkalmasak az Ursa által gyártott, vakolható felületû extrudált polisztirol (XPS) táblák.

A vakolható felületû Ursa XPS WGR és a 2 cm-es Ursa XPS N-R-I extrudált polisztirol lapok nemcsak jó hõszigetelõk, de magas nyomószilárdsággal is rendelkeznek. Kapillárisan zárt szerkezetüknek köszönhetõen csekély a vízfelvételük, fagyállók és magas a páradiffúziós ellenállásuk. A kézifûrésszel vagy éles késsel könnyen vágható és egyszerûen beépíthetõ táblák rothadásmentesek és alak-, illetve formatartók.

Vasbeton monolit szerkezetek hõszigeteléséhez az Ursa XPS-táblák elhelyezhetõk az épület szerkezetépítésekor, betonozás elõtt a zsaluzatban, illetve utólag is, kizsaluzás után.

Hõhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

Az ostyaszerûen strukturált vagy vágott felületû Ursa XPS hõszigetelõ táblák nyomásállók, érzéketlenek a nedvességre és elegendõen ellenállók a vegyszerekkel szemben, így közvetlenül érintkezhetnek a betonnal, tehát felhasználhatók a zsaluzatba a szerkezetépítési munkálatok során. Zsaluzatba állításnál rögzítéstechnikai okokból javasolt a tüskés rögzítés. A rögzítõ tüskék hosszát úgy válasszuk meg, hogy a vasbeton szerkezetben minimum 5 cm legyen a lehorgonyzása. A tüskék darabszáma négyzetméterenként változhat a hõszigetelendõ felület kiterjedésétõl függõen (körülbelül 6 db/m2).

Ha nem vonalas szigetelésre (például koszorú) használjuk a hõszigetelõ táblákat, hanem például egy kilógó vasbeton erkély elkészített zsaluzatára szeretnénk elhelyezni, úgy a táblákat egymás mellé szorosan, hézagmentesen kell illeszteni, a sorokat egymáshoz kötésben kell kialakítani. Mindenképpen gondoskodni kell a táblák szétcsúszás elleni megtámasztásáról is.

Az ostyásan strukturált Ursa XPS hõszigetelõ táblákra – gyári felületképzésük miatt – nagy szilárdsággal és megbízhatósággal tapadnak a gyári vakoló- és ragasztóhabarcsok. A felületképzés történhet üvegszövet hálós vékonyvakolatos kialakításban, de lehet hagyományos vakolatos rendszerû, fém rabicháló erõsítéses is.

Hõhídszigetelés, vakolható polisztirol táblákkal

hírlevél-feliratkozás

épjog