cemix

2010. március 15.

Centrifugál ventilátoros padlókonvektorok

Centrifugál ventilátoros padlókonvektorok

A széles fedőrács-választékkal kapható Roll-Therm padlócsatorna rendszerek bármilyen helyiségbe esztétikusan illeszthetők, a környezetbe simulóan, harmonizálva a falakkal, nyílászárókeretekkel vagy a padlóburkolatok színével és anyagával.

A külső falak mellett, üvegfelületek alatt elhelyezhető padlókonvektorok a padlószinttől kezdődően meleg légfüggönyt, ebből adódóan kiegyenlített, egészséges szobahőmérsékletet hoznak létre, megszüntetve a falak, ablakok hideg sugárzását. Mivel a padlócsatorna-rendszerek nem keringtetik erősen a helyiség levegőjét, lényegesen kisebb a porkeverés mértéke, azaz az allergiásokra gyakorolt kedvezőtlen hatása is. Az egyenletes hőeloszlás, és a túlfűtött zónák elkerülése hozzájárul ahhoz is, hogy a fűtésrendszer ne okozzon érrendszeri problémákat.

A széles fedőrács-választékkal kapható Roll-Therm padlócsatorna-rendszerek bármilyen helyiségbe esztétikusan, a környezetbe simulóan illeszthetők, harmonizálva a falakkal, nyílászárókeretekkel vagy a padlóburkolatok színével és anyagával. A Roll-Therm padlókonvektorok tisztítása rendkívül egyszerű: a lemezház a takarórács felcsavarása vagy kiemelése után takarítógéppel, porszívóval könnyen tisztán tartható.

Centrifugál ventilátoros padlókonvektorok

A Roll-Therm fűtőtestek szivattyús melegvízfűtési rendszerekben alkalmazhatók, 6 bar üzemi nyomásig és 110 °C üzemi hőmérsékletig. Természetesen a padlókonvektorok padlófűtéssel egy rendszerben, kiegészítő fűtésként is alkalmazhatók. Ennek főleg hidegburkolatos helyiségekben van jelentősége, ahol a kőburkolat hidegsugárzását elkerülendő célszerű padlófűtést használni, de a negatív hatások (egyenetlen hőeloszlás, túlfűtés, egészségügyi problémák) kiküszöbölésére érdemes a rendszereket kombinálni, így pontosabban, jobban szabályozható – ezáltal energiatakarékosabb – rendszer építhető.

 

A padlókonvektor működése

A kényszeráramú, centrifugál-ventilátoros kivitelű Roll-Therm padlókonvektoroknál a hűvösebb levegő a ventilátor rásegítő hatására átáramlik a padlócsatorna-házban lévő fűtőregiszteren, és felmelegszik. A meleg levegő ezután egyenletesen meleg hőfüggönyt alkotva felszáll a rácson keresztül.

Centrifugál ventilátoros padlókonvektorok

A csatornaidom végén található centrifugál-ventilátor egy alsó légcsatornába fújja be a levegőt, ahonnan perforált lemezen keresztül a fűtőregiszter alá áramlik. A hátrahajló lapátozású ventilátor kis keresztmetszeten keresztül nagy mennyiségű levegőt szállít, ennek következtében a ventilátor működése zajos. A hangszigetelés érdekében duplafenekű kivitelben készül, ezért a centrifugál-ventilátoros fűtőtest viszonylag nagy beépítési mélységet igényel. A fűtőtest a ventilátor működése nélkül is jelentős hő leadására képes. Ezekből adódóan a Ventiló, illetve Ventimax típusú centrifugál-ventilátoros padlókonvektorokat olyan esetben ajánlott betervezni, ahol időszakosan nagy hőigény (felfűtési időszak) mellett üzemelhet a ventilátor, de a hőtartásra már elég a fűtőtest konvekciós teljesítménye. A ventilátoros padlókonvektorokat háromfokozatú fordulatszám szabályzós (fan-coil) termosztát működteti.

hírlevél-feliratkozás

épjog