2012. jķnius 19.

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

A k√ľls√Ķ falakat h√Ķszigetelt szerkezetre cser√©lt√©k, tov√°bb√° √°tgondolt √°rny√©kol√°si megold√°sok √©s z√∂ldtet√Ķ is k√©sz√ľlt az √ļjpalotai ‚Äď a fel√ļj√≠t√°s el√Ķtt m√°r igencsak lepusztult ‚Äď orvosi rendel√Ķh√∂z. Az √ļj alaprajzi, illetve bels√Ķ√©p√≠t√©szeti kialak√≠t√°sn√°l az orvos-beteg kapcsolat √ļjra√©rtelmez√©se is c√©l volt.

Budapesten az √ļjpalotai Zs√≥kav√°r utcai orvosi rendel√Ķ 1972-ben √©p√ľlt, Callmeyer Ferenc tervei alapj√°n. A teljes szerkezeti elavul√°s miatt elengedhetetlenn√© v√°lt rekonstrukci√≥ feladat√°t az √∂nkorm√°nyzati vezet√©s az el√Ķdj√©t√Ķl √∂r√∂k√∂lte. Az eredeti elk√©pzel√©sek szerint minim√°lis v√°ltoztat√°sok t√∂rt√©ntek volna csak, amelyek m√©g enged√©lyeztet√©st sem ig√©nyeltek. A kiviteli tervez√©s p√°ly√°zat√°t megnyer√Ķ Teampannon √Čp√≠t√©sziroda az √ļj √∂nkorm√°nyzati vezet√©ssel egyet√©rt√©sben azonban √ļgy tal√°lta, hogy a r√©gi strukt√ļra konzerv√°l√°sa elhib√°zott l√©p√©s lenne. Nagyon intenz√≠v tervez√©si munk√°ba kezdtek, √©s a megl√©v√Ķ k√∂z√©pfolyos√≥s rendszer helyett olyan √ļj alaprajzot alak√≠tottak ki, amely az orvos-beteg kapcsolatot is √°t√©rtelmezi.

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Földszinti alaprajz

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Emeleti alaprajz

 

A folyos√≥n t√∂rt√©n√Ķ v√°rakoz√°s kiv√°lt√°s√°ra a f√∂ldszint √©s az emelet d√©li oldal√°n is t√°gas, a nagy √ľvegfel√ľleteknek k√∂sz√∂nhet√Ķen term√©szetes megvil√°g√≠t√°s√ļ v√°r√≥termeket alak√≠tottak ki, amelyek rendk√≠v√ľl ig√©nyes √©s bar√°ts√°gos bels√Ķ√©p√≠t√©szet√ľkkel a megszokotthoz k√©pest teljesen m√°s sz√≠nvonalra emelik a rendel√Ķ hangulat√°t. Ezek a terek a ‚Äď tervez√©sben nagyon akt√≠v szerepet v√°llal√≥ ‚Äď orvosok elk√©pzel√©sei szerint h√©tv√©g√©ken el√Ķad√°sok √©s sz√Ľr√©sek sz√≠nter√©√ľl is szolg√°lni fognak.

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

 

A bej√°ratn√°l a p√°cienseket recepci√≥s pult fogadja, ahol a betegir√°ny√≠t√≥ igaz√≠tja √ļtba √Ķket szem√©lyes probl√©m√°juknak megfelel√Ķen, ahelyett, hogy a z√°rt ajt√≥ m√∂g√ľl n√©ha felbukkan√≥ asszisztensre kellene v√°rakozniuk. Ezut√°n m√©g az egyes egys√©gek ‚Äď feln√Ķtt h√°ziorvosi rendel√Ķk, gyermekorvosi rendel√Ķk, fog√°szat ‚Äď is rendelkeznek betegir√°ny√≠t√≥ pultokkal, ahol a p√°ciensek tov√°bbi t√°j√©koztat√°sban r√©szes√ľlhetnek. Ezekn√©l az orvos szem√©lyes k√∂zrem√Ľk√∂d√©s√©t nem ig√©nyl√Ķ kisebb feladatokat - mint p√©ld√°ul recept√°tad√°s vagy egy√©b adminisztrat√≠v munk√°k ‚Äď is elint√©zik, √≠gy t√©ve hat√©konyabb√° a betegell√°t√°st.

A f√∂ldszint padl√≥szintje m√°sf√©l m√©teres magass√°gban helyezkedik el. Eredetileg az √©p√ľlet √∂t bel√©p√©si ponttal rendelkezett, amelyekhez √≠gy k√ľls√Ķ l√©pcs√Ķk, r√°mp√°k sorozata vezetett fel. Ezekb√Ķl k√©t bej√°ratot tartottak meg; a f√Ķbej√°ratn√°l h√°romkar√ļ r√°mpa k√©sz√ľlt az akad√°lymentes megk√∂zel√≠t√©shez. A gyermekrendel√Ķ eg√©szs√©gesr√©szleg√©nek bej√°rat√°n√°l j√°tsz√≥t√©r v√°rja a kicsiket, √©s itt is r√°mpa seg√≠ti a bejut√°st.

A v√°r√≥teremb√Ķl a f√∂ldszinten √©s az emeleten is v√©dett ‚Äď de nem a teljes belmagass√°gban elv√°lasztott ‚Äď folyos√≥ ny√≠lik, ahov√° a betegek m√°r csak ir√°ny√≠tottan l√©pnek be. Innen ny√≠lnak a cell√°san kialak√≠tott orvosi rendel√Ķk, amelyekhez k√ľl√∂n asszisztensi szob√°k is j√°rulnak. A rendel√Ķk folyos√≥ fel√Ķli falai √©s ajt√≥i k√ľl√∂nleges √ľvegszerkezetekkel vannak kialak√≠tva, amelyek k√∂nnyeds√©get k√∂lcs√∂n√∂znek a bels√Ķ tereknek, √©s b√°r nem √°tl√°tsz√≥ak, m√©gis bizonyos transzparencia √©rzet√©t keltik. A gyermekrendel√Ķben √∂t orvos √©s h√©t v√©d√Ķn√Ķ dolgozik. A feln√Ķtt h√°ziorvosi rendel√Ķben t√≠z orvos szolg√°lja a k√∂rzetbe tartoz√≥ csaknem h√ļszezer ember eg√©szs√©g√©t. Mindegyik funkcion√°lis egys√©ghez teakonyha is t√°rsul, el√Ķseg√≠tve az orvoscsoportok tagjainak kapcsolattart√°s√°t is.

A f√∂ldszintr√Ķl √©s az emeletr√Ķl a vizesblokkokat t√ļlnyom√≥r√©szt lek√∂lt√∂ztett√©k az alagsorba, a fels√Ķbb szinteken csak minim√°lis sz√°m√ļ maradt. √ćgy jelent√Ķs ter√ľleteket siker√ľlt felszabad√≠tani a k√©nyelmesebb v√°r√≥termek kialak√≠t√°s√°hoz, illetve a f√∂ldszinten egy gy√≥gyszert√°r, az emeleten pedig a fogorvosi r√∂ntgen √©s egy hall√°svizsg√°l√≥ rendel√Ķ sz√°m√°ra. Ezek b√©rbead√°sra k√©sz√ľltek, a befoly√≥ bev√©teleket a rendel√Ķ √ľzemeltet√©si k√∂lts√©geinek fedez√©s√©hez fogj√°k felhaszn√°lni. Az alagsorban tal√°lhat√≥k m√©g a szem√©lyzeti ‚Äď orvosok √©s asszisztensek sz√°m√°ra szolg√°l√≥ ‚Äď √∂lt√∂z√Ķk, a takar√≠t√≥szer- √©s a hullad√©kt√°rol√≥, valamint a g√©p√©szet. Itt is vannak b√©rbeadhat√≥ helyis√©gek, √≠gy egy gy√≥gyszert√°ri rakt√°r √©s egy fogtechnikai labor.

Az alagsor magass√°gi viszonyai lehet√Ķv√© teszik, hogy ablakokon kereszt√ľl term√©szetes vil√°g√≠t√°st √©s szell√Ķz√©st kapjon. A magas talajv√≠zszint miatt eredetileg kialak√≠tott talajv√≠znyom√°s elleni szigetel√©s az eltelt √©vtizedek alatt t√∂nkrement, √©s az alaplemez f√∂l√∂tti 60 centim√©teres szerkezeti r√©teg v√≠zzel tel√≠t√Ķd√∂tt. A hiba megsz√ľntet√©se ut√°n az √©rintett szerkezeteket elbontott√°k, a bennrekedt vizet kiszivatty√ļzt√°k, majd a megtiszt√≠tott szerkezet ut√≥lagos szigetel√©st kapott.

Az ac√©l pill√©rv√°zas tart√≥szerkezet az √°talak√≠t√°st viszonylag k√∂nny√Ľv√© tette, teherhord√≥ szerkezetet √©rint√Ķ beavatkoz√°st egyed√ľl az √ļj lift ki√©p√≠t√©se jelentett. Meglepet√©sek az√©rt itt is √©rt√©k a tervez√Ķket √©s a kivitelez√Ķket, p√©ld√°ul a pill√©rekn√©l √©s a bels√Ķ gerend√°kn√°l el√Ķker√ľlt azbeszt, amelynek elbont√°s√°t √©s elsz√°ll√≠t√°s√°t az azbesztmentes√≠t√©si szab√°lyok alapj√°n kellett m√©g plusz feladatk√©nt megoldani. A tart√≥szerkezet ‚Äď amelybe a pill√©reken k√≠v√ľl m√©g sejttart√≥ gerend√°k √°ltal hordozott v√©kony vasbeton f√∂d√©mek tartoznak bele ‚Äď semmilyen t√∂bbletterhel√©s bevitel√©t sem tette lehet√Ķv√©. A k√ľls√Ķ falakat az eredeti Premisol k√∂nny√Ľszerkezet helyett falaz√≥elemekb√Ķl √©p√≠tett√©k √ļjra, ezzel adva h√Ķt√°rol√≥ t√∂meget az √©p√ľletnek. Erre m√©g 17 cm vastag sz√°las h√Ķszigetel√©s ker√ľlt, amit a parapetek √©s az attika s√°vj√°ban f√©mlemez-burkolat, az ablakok k√∂z√∂tt pedig ker√°miaburkolat takar. A l√°bazatot √©s a l√©pcs√Ķh√°z vasbeton torny√°nak burkolat√°t egyedi m√Ľk√Ķ elemekb√Ķl alak√≠tott√°k ki.

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Az √©szaki oldal kiv√©tel√©vel a ny√≠l√°sz√°r√≥kat motoros m√Ľk√∂dtet√©s√Ľ k√ľls√Ķ lamell√°s √°rny√©kol√≥kkal l√°tt√°k el. A d√©li oldalra √°thelyezett v√°r√≥termeket ezen k√≠v√ľl m√©g a homlokzat el√© elhelyezett, egyedileg legy√°rtott ac√©l √©s fa szerkezet√Ľ futtat√≥r√°csot majdan elfoglal√≥ n√∂v√©nyzet is √°rny√©kolni fogja. Ide lombhullat√≥ n√∂v√©ny ker√ľl majd, amely t√©len nem fogja cs√∂kkenteni a term√©szetes megvil√°g√≠t√°st. A v√≠zell√°t√°sr√≥l √∂nt√∂z√Ķrendszer gondoskodik majd. Az √°rny√©kol√°s √°tgondolt megold√°s√°val a l√©gkondicion√°l√°s sz√ľks√©gtelenn√© v√°lik. A ny√°ri h√Ķterhel√©s csillap√≠t√°s√°ra szolg√°l a z√∂ldtet√Ķ is, amely a v√≠zh√°ztart√°s szempontj√°b√≥l is kedvez√Ķ, ezen k√≠v√ľl a k√∂rnyez√Ķ magas panelh√°zakb√≥l is kellemes a r√°l√°t√°s.

A tervez√©snek √©s a kivitelez√©snek rendk√≠v√ľl gyorsan kellett lefolynia, mivel egy m√°r megkezdett, Eur√≥pai Uni√≥s t√°mogat√°s√ļ projektr√Ķl volt sz√≥, amelynek tartani kellett a hat√°rid√Ķit. A tervez√©s m√°sf√©l h√≥nap alatt zajlott le √©s a kivitelez√©sre is csak p√°r h√≥nap maradt. A k√∂vetkez√Ķ l√©p√©s az √ľzemeltet√©s lesz, az √©p√ľlet min√Ķs√©ge miatt erre k√ľl√∂n√∂s gondot kell majd ford√≠tani, az √°tlagos sz√≠nvonal√ļ k√∂zint√©zm√©nyekhez k√©pest m√°s szeml√©letre lesz sz√ľks√©g.

Pesti Monika

 

Teljesen √°talak√≠tott√°k a lepusztult orvosi rendel√Ķt √öjpalot√°n

Megb√≠z√≥: Budapest, XV. Ker√ľlet √Ėnkorm√°nyzata, polg√°rmester: L√°szl√≥ Tam√°s, alpolg√°rmester: dr.Nov√°k √Āgnes

Lebonyol√≠t√≥: RUP 15 Kft., √ľgyvezet√Ķ: Iv√°nyi Andr√°s, projekt menedzser: Imre Ildik√≥, Bihacker Judit, dr. D√≥czi-Szab√≥ No√©mi

Tervez√©si koordin√°ci√≥: Budapest, XV. Ker√ľlet √Ėnkorm√°nyzata, k√©pvisel√Ķ: J√°vori P√©ter

Gener√°ltervez√Ķ: Teampannon √Čp√≠t√©szeti √©s M√©rn√∂ki Kft., √ľgyvezet√Ķ: Noll Tam√°s. Vezet√Ķ √©p√≠t√©sz tervez√Ķk: Madzin Attila √©s Hidasn√©meti M√°t√©. √Čp√≠t√©sz munkat√°rsak: L√©g√°r √Āgnes, Pap D√°vid B√©la, Varga Bence.

Bels√Ķ√©p√≠t√©sz: Csavarga R√≥zsa - Sandroza Kft. Bels√Ķ√©p√≠t√©szeti munkat√°rs: Szentgy√∂rgyi Szandra - Sandroza Kft., T√∂r√∂k Szabolcs Bence - T1 √Čp√≠t√©sz Bt., Koncz P√©ter.

Rehab. k√∂rnyezettervez√Ķ szakm√©rn√∂k: Kissn√© Springer Mercedes ‚Äď Domi Door Kft.

Orvostechnol√≥gus tervez√Ķ: Fazekas S√°ndor

T√Ľzv√©delem: Gl√ľck G√°bor ‚Äď Brolex Kft.

Tartószerkezet: Suhajda Péter - Teampannon Kft.

√Čp√ľletg√©p√©szet: Temesv√°ri L√°szl√≥, Szlov√°k Kriszti√°n - Temesv√°ri Tervez√Ķ Kft.

K√ľls√Ķ g√°ztervez√Ķ: K√°d√°r L√°szl√≥ - K√°d√°r Komplex Kft.

K√∂zm√Ľtervez√Ķ: B√≠r√≥ Attila - Infraplan Kft.

√Čp√ľletvillamoss√°g, gyenge√°ram: Kelemen Ferenc - Kelevill-FZ Kft.

Schubert S√°ndor - Kelevill-FZ Kft.

Kertépítészet: Grabner Balázs, Terhes Dénes - Korzó Tervezési Studio Kft.

√Čp√≠t√©sz m√Ľszaki ellen√Ķr: Iv√°nyi Andr√°s ‚Äď RUP 15 Kft. √Čp√ľletg√©p√©sz m√Ľszaki ellen√Ķr: V√∂r√∂s Tam√°s ‚Äď Perfect Plan Kft. √Čp√ľletvillamos m√Ľszaki ellen√Ķr: Jurics Jol√°n - Elektro-X tervez√Ķ Bt.

Gener√°lkivitelez√Ķ: WHB Hung√°ria Kft., √ľgyvezet√Ķ: Pa√°r Attila, felel√Ķs m√Ľszaki vezet√Ķ: D√©nes Bal√°zs. Projektmenedzser: Czelter P√©ter. √Čp√≠t√©svezet√Ķ: Baradics Zolt√°n. √Čp√ľletg√©p√©sz l√©tes√≠tm√©nyfelel√Ķs: Szauer Guszt√°v. √Čp√ľletvillamos l√©tes√≠tm√©nyfelel√Ķs: L√°szl√≥ Werner Zolt√°n.

B√ļtorok: Raisli G√°bor ‚Äď Concept B√ļtor Kft.

√Čp√ľletg√©p√©szet: Ott Bal√°zs, Bar√°t Norbert - Paralel G√©p√©sz St√ļdi√≥ Kft.

√Čp√ľletvillamoss√°g: Simon Zolt√°n, Kov√°cs G√°bor, Kun Viktor - Gordiusz Zrt.

√Čp√ľletlakatos munk√°k kivitelez√©se: Burj√°n Ferenc - Mischke Lakatos Kft., P√°szti Istv√°n - Genesis 21 Kft., Varga Istv√°n - Varga √©s T√°rsa Bt.

Homlokzati nyílászárók: Rigó Zoltán - Structural Kft.

Azbesztmentesítési munkák: Czap Zoltán - Kör-Ker Kft.

Kerlite szerelt homlokzat burkolat√°nak kivitelez√©si munk√°i: Meilinger J√°nos - Meilinger B√ļtorszerel√Ķ √©s Kereskedelmi Kft.

Felvonószerelés: OTIS Felvonó Kft.

Hideg- √©s melegburkol√°si munk√°k: B√≥n√© √Ārp√°d ‚Äď Bor√©lyh√°z Kft.

Szerkezetépítés és környezetrendezés: Nemes István - Nemesgép 2000 Zrt.

K√ľlt√©ri lamell√°s √°rny√©kol√≥k: Szathm√°ri Levente - Syba Napv√©delem Kft.

Csatornabek√∂t√©si munk√°k: Hrutka G√°bor - √Čp-G√©p 2002 K√∂zm√Ľ √©s √öt√©p√≠t√Ķ Kft.

Tet√Ķfed√©si munk√°k: B√°csevszky Rita - √Čp√≠t√©sztet√Ķk Kft.

Bels√Ķ ajt√≥lapok: Ertl Ferenc - Ertl Faipari Kft.

Z√∂ldtet√Ķ kivitelez√©si munk√°i: Lehoczky B√°lint - Pierre Garden Kft.

Talajví-, és csapadékvíz elleni szigetelési munkák: Nedbál Ervin - Imperial Gold Kft.

K√Ķm√Ľves munk√°k: Bakos G√°born√© ‚Äď Baunovum Kft.

Bels√Ķ fel√ľletk√©pz√©s: Szab√≥ Gyula ‚Äď Szab√≥ √©s T√°rsa Bels√Ķ√©p. Kft.

Feliratok: Szakmáry Erzsébet - Gravoform Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

 

hŪrlevťl-feliratkozŠs

épjog