2015. április 30.

Kiváló hőszigetelésű, rendkívül gyorsan felépíthető készház

Kiváló hőszigetelésű, rendkívül gyorsan felépíthető készház

A Wolf System Kft. készház építési rendszerével rövid idő alatt, nagyon pontosan tervezhető költségvetésű, már a 2018-tól életbe lépő energetikai követelményeknek is megfelelő épületek hozhatók létre.

A fa tartószerkezetű építési rendszer előregyártott fal- és födémpanelei teszik lehetővé a rendkívül gyors építhetőséget – akár két hónap alatt elérhető a kulcsrakész állapot. A panelek gyártási méretének csak a közúti szállíthatóság szab határt (Magyarországon ez 11×3,2 m). A rendszerrel építhető magastetős padlásteres vagy tetőtér-beépítéses ház, lapostetős épület stb., készíthetők konzolos szerkezetek, illetve akár 30 méteres, közbenső alátámasztás nélküli tetőszerkezet is.

A Thermo falpanel átlagos U-értéke 0,196 W/m2K, amit 27 cm falvastagsággal ér el (2018-tól a falakra vonatkozó követelmény 0,24 W/m2K lesz). Ugyanez a hőszigetelő képesség 44-50 cm vastag homogén téglafallal lenne elérhető. Ez azt jelenti, hogy egy 10×10 m külméretű, középfőfalas, földszintes épület esetében egy szobányival (mintegy 10 m2-rel) nagyobb lehet az épület hasznos alapterülete.

Kiváló hőszigetelésű, rendkívül gyorsan felépíthető készház
Thermo falpanel

 

A Wolf rendszer a Thermo falpanelen kívül építhető még Mega, Thermo-Mega, Ultra-Mega és Passiv fantázianevű elemekből is. A különbséget a külső hőszigetelés vastagsága (nem 5 cm, hanem 8-12-16-20 cm) és a belső oldalra kerülő 5 cm vastag Gutex farostlemez beépítése jelenti. A belső oldali fagyapot lemez növeli a hőszigetelő képességet és a hőtároló tömeget, valamint szerelősávot alakít ki a belső oldali párazáró rétegen belül, melybe süllyeszthetők elektromos és gépészeti vezetékek, így biztosítva a pára- és légzáró réteg áttörésmentességét.

Kiváló hőszigetelésű, rendkívül gyorsan felépíthető készház
Thermo Mega falpanel (vastagabb külső hőszigetelés + 5 cm vastag farostlemez a belső oldalon)

 

Az építhető szintek számát elsősorban a tűzvédelmi előírások korlátozzák, a falpanelek teherbírása a megengedett három szintnél magasabb épületeknél is megfelelne. A falpanelek merevségéről a kétoldali faforgács lemez gondoskodik. A falak és a födémek által alkotott tartószerkezeti váz rendkívüli ellenállású a földrengéssel szemben. (Ezért választották ezt az építési rendszert a földrengés által romba döntött olasz település, L'Aquila épületeinek újjáépítéséhez.)

A Wolf építési technológiája több évtizedes tapasztalatra épül. A szerkezeti részletek a legapróbb részletig kidolgozottak és folyamatosan fejlődnek. A mai szigorú energetikai követelményeknek már régóta megfelelnek, a fejlesztés most az ökologikus anyaghasználat irányába tart. Cél, hogy a beépített anyagok primerenergia tartalma minél alacsonyabb legyen, és hogy a beépített építőanyagok újrahasznosíthatók legyenek.

 

A Wolf építési rendszer fő előnyei:

  • gyors helyszíni építhetőség;
  • a legapróbb részletek előzetes megtervezése miatt az építési költség nagyon pontosan előre kiszámítható;
  • kis falvastagsággal rendkívül jó hőszigetelésű falszerkezetek készülnek, ez pedig alacsony fűtési költséget és nagyobb hasznos alapterültet eredményez;
  • földrengésálló szerkezet;
  • legnagyobbrészt természetes anyagokból épül;
  • élettartama és megjelenése olyan, mint azt a tradicionális téglaépületektől elvárjuk;
  • az üzemi előregyártás miatt méretpontos.

 

Dr. Perényi László Mihály

hírlevél-feliratkozás

épjog