2015. augusztus 25.

Rasztermentesen tervezhető és gyorsan felépíthető faszerkezetű épületek

Rasztermentesen tervezhető és gyorsan felépíthető faszerkezetű épületek

A Wolf Haus készház építési rendszer előregyártott fal- és födémpanelekből építkező technológia, ami bekerült az építész képzésbe is, mert katedraéretté vált. A gyakorló építészek számára készült tervezési segédlet több, mint 130 oldalon mutatja be az építési rendszer elemeit, teljesítményeit és a csomóponti megoldásokat.

Milyen rendeltetésű épület építhető a Wolf Haus építési rendszerrel?

Ezzel az építési rendszerrel bármilyen funkciójú épület építhető, amit az egyes rendszerelemek paraméterei lehetővé tesznek. Elsősorban lakóépületek, üdülőépületek és kisebb középületek építése terén népszerű. Az alkalmazhatóság korlátja nem a teherbíró képesség, hanem a tűzvédelmi jellemzők. A rendszer falpaneleinek tűzállósági határértéke REI 60 és B tűzvédelmi osztályba tartoznak. A födémpaneleknél ezek a jellemezők REI 30, illetve REI 60 értékkel vehetők figyelembe és ugyancsak B tűzvédelmi osztályba sorolhatók.

 

Az építési rendszer elemei

A Wolf rendszer építhető Norm, Mega, Thermo, Thermo-Mega, Ultra-Mega, Arche Nova és Passzív fantázianevű falpanelekkel. A különbség a belső szerkezeti fa méretében (12 vagy 16 cm), ebből következően a szerkezetben található hőszigetelés vastagságában, valamint a külső oldalra kerülő hőszigetelés vastagságában (az alap 5 cm-hez képest 8-12-16-20 cm) rejlik. A standard falpanel magasságok: 270-290-320 cm. A padlószerkezet és a mennyezetburkolat levonásával alakul ki a hasznos belmagasság, mely jellemzően 253-273-303 cm lesz.

A rendszer minősített födémekkel rendelkezik lakáson belüli és lakások közötti helyzetben, valamint nemjárható lapostető alatti, terasztető alatti és nemjárható padlástér alatti zárófödém szituációban. A közbenső födémek alapvetően kétféle szerkezeti megoldással készülnek: lehet előregyártott födémpaneleket készíteni, illetve tetőtérbeépítés esetén a szeglemezes tartó alsó övét használni tartószerkezetként, és erre építeni fel a borításokat és a padlószerkezetet. Mindkét esetben a szerkezeti fagerendák jellemzően 20 cm magasak lesznek, de statikai számítások alapján a 24 cm magasság is előfordulhat. Az előregyártott födémpanel készülhet látszógerendás és nem látszó gerendás kivitelben. A teherhordó födém legfeljebb 6 m fesztávolságot hidalhat át, míg a nem teherhordó – jellemzően a szeglemezes fedélszerkezet – 32 m fesztávolságig tervezhető.

Rasztermentesen tervezhető és gyorsan felépíthető faszerkezetű épületek
A Wolf Haus építési rendszerrel készült épületek nem lesznek olcsóbbak, mint a más technológiával épített házak, de kiváló energetikai minőségük, precíz kivitelezésük és az I. osztályú, környezetbarát anyagok használata versenyképes ár/érték arányt eredményez

 

Fogadószint és alapozás

A Wolf Haus építési rendszerrel épített épület teherhordó falas építésmódú, statikai szempontból merev „dobozszerkezet” vonalmenti teherátadással. Az épület teherhordó falai a fogadószinti födémre vagy az alapozás által alátámasztott vasalt lemezre, esetleg a vasbeton lemezalapra támaszkodnak.

Rasztermentesen tervezhető és gyorsan felépíthető faszerkezetű épületek
Magyarországon 1989 óta gyárt és épít a Wolf-System Kft. – azóta több, mint 500 család él nagy megelégedettséggel Wolf Haus lakóházban

 

Földrengésállóság

A falak és a födémek által alkotott tartószerkezeti váz rendkívüli ellenállású a földrengéssel szemben. Többek között ezért választották ezt az építési rendszert a földrengés által romba döntött olasz település: L'Aquila épületeinek újjáépítéséhez 2009-ben. A falpanelekbe kerülő nyílászárók helyzete A homlokzati nyílászárók bármilyen anyagúak és bármilyen szerkezetűek lehetnek. A standard megoldás Internorm nyílászárókkal készül. A nyílászárók rögzítése a vázfákhoz történik, elhelyezési síkjuk (a tokszerkezet külső síkja) a külső oldali faforgács építőlemez külső síkjától mért 4,1 cm-re van. Ez az elhelyezési sík külső oldali árnyékolók elhelyezése esetén (befelé tekeredő, rejtett tokos redőny a standard megoldás) beljebb kerülhet.

A Wolf Haus építési rendszerrel épülő épületek a legapróbb részletig előre megtervezettek, ezért az építési költségek nagyon pontosan kalkulálhatók. Az előregyártás miatt a szerkezet megvalósulási dokumentációja megegyezik a gyártmánytervekkel, tehát rendkívül pontos és teljes körű dokumentáció áll majd rendelkezésre egy esetleges későbbi átalakítás, bővítés előtt.

dr. Perényi László Mihály egyetemi docens, PTE-MIK

hírlevél-feliratkozás

épjog