2020. május 21.

Könnyűszerkezetes családi házak hatékony padlásfödém-szigetelése

Könnyűszerkezetes családi házak hatékony padlásfödém-szigetelése

Egyre inkább divatba jönnek a könnyűszerkezetes családi házak. Ha komfortos lakótereket szeretnénk biztosítani, akkor a padlásfödémet ezeknél is szigetelni kell. Miért okoz problémát az üreges fafödémek szigetelése? Mert a tér alig megközelíthető, ráadásul a – 21. századi igényeknek megfelelő – modern, és emiatt egyre terjedelmesebb helyet igénylő gépészet vezetékei is mind ott futnak.

A padlástérben elhelyezett csőrengeteg biztosítja ugyan a várhatóan nulla energiájú ház optimális működését, ám gyakorlatilag lehetetlenné teszi a padlásfödém szigetelését. Pedig az is elengedhetetlen; különben fűthet-hűthet, hőcserélhet a ház, ha utána a födém átengedi az összes hasznos energiát, és a teljesítmény fele elveszett. Mit lehet tenni, ha olyan épületrészeket kell szigetelni, amelyek nehezen elérhetőek a – például éppen a gépészeti berendezések miatt kialakuló – szabálytalan terek és üregek miatt? A megoldás ilyen esetekben a befújható ásványgyapot.

Az Ursa ReFloc ásványgyapot szigetelőanyagot a zsákból beletöltjük az erre a célra kifejlesztett befújógépbe, amely elvégzi az anyaglazítást és pelyhesítést, majd speciális csővezetékén át légárammal továbbítja a szigetelőanyagot a szigetelni kívánt szerkezetbe, lazán és homogén módon szétterítve azt a teljes felületen. Ilyen módon maximálisan, gyakorlatilag hézagmentesen kitölthető a rendelkezésre álló tér. Ezzel az optimális szigetelő módszerrel a vízszintes födémszerkezeteken kívül a réteges külső falak, beépített ferde tetők és könnyűszerkezetes épületek minőségi szigetelése is elvégezhető.

Könnyűszerkezetes családi házak hatékony padlásfödém-szigetelése

Könnyűszerkezetes családi házak hatékony padlásfödém-szigetelése

E technológia gyors és hulladékmentes megoldást kínál felújítás és új építés esetén is, hiszen nem jön létre az installáció során vágási veszteség. Mivel nincsenek illesztési hézagok, a hőszigetelésben nem jön létre vonal menti hőveszteség sem. Természetesen ez esetben is elengedhetetlen a szerkezeti rétegrendek gondos tervezése.

Könnyűszerkezetes családi házak hatékony padlásfödém-szigetelése

A nagy testsűrűségű és A1-es kategóriába tartozó – azaz nem tűzveszélyes – Ursa ReFloc hőszigetelő anyag az S2 (25 kg/m3-nél), illetve S1 (30-35 kg/m3-nél) füstképződési kategóriába sorolható, és nem tartalmaz a rágcsálók számára kívánatos anyagot sem. Nemcsak remek hőszigetelő – 35 kg/m3 esetében 0,039 W/mK –, de kiváló hangelnyelő is a termék, ráadásul páraáteresztő, így a penész veszélye sem fenyeget.

 

Varga Tamás
alkalmazástechnológus

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo