2016. december 02.

Különleges tetőszerkezet szendvicspanelekkel

Különleges tetőszerkezet szendvicspanelekkel

A közel passzívház szintű budafoki épület tetőszerkezete fémfegyverzetű szendvicspanelből készült, melyet rétegragasztott mestergerendából és szarufákból álló szerkezetre helyeztek el. A tetőszerkezet minden elemét műhelyben előre gyártották, a helyszínen csak az összeszerelést végezték el.

„Ez az épület a testvéremnek készült, aki – akárcsak én – maximalista ember, így a mai divatnak megfelelő, passzívház szintű épületet akartunk készíteni” – mesélte Katona Szabolcs, aki kategóriadíjat nyert ezzel a munkával az ÉMSZ Év Tetője pályázatán. A ház Budapest XXII. kerületében épült, nemrég parcellázott területen.

A ház különlegessége, hogy a téglafalazatra támaszkodó zárófödém 20 cm vastagságú, PUR-szigetelőanyaggal töltött, fémfegyverzetű szendvicspanelből készült, melyet rétegragasztott mestergerendából és szarufákból álló szerkezetre helyeztek el. Katona Szabolcs elmondta: már többször alkalmazta ezt a megoldást más házak esetében is. „A paneleket a belső oldali fémlemez falközépen történő visszavágása után a külső 12 cm-es hőszigeteléssel összekapcsoltuk. Így a szigetelés teljesen hőhídmentes lett” – tette hozzá, azt is megjegyezve: mindennek a kivitelezése azért nehéz, mert minden szegélyezés és csomópont pontos tervezést és a társkivitelezőkkel való egyeztetést igényel. A zajvédelem fokozására érdekében egyébként a belső oldalon szálas szigetelést is beépítettek.

„Az épületen a testvéremmel minden apró részletet gyakorlatilag milliméter pontosan megterveztünk” – hangsúlyozta a mester. Így a tetőszerkezet minden elemét előre elkészítették Siófokon – Katona Szabolcs telephelyén –, és a helyszínen csak az összeszerelést végezték el.

Különleges tetőszerkezet szendvicspanelekkel Különleges tetőszerkezet szendvicspanelekkel

Alátéthéjazatként Creaton Duo páraáteresztő, szélein gyári ragasztósávval rendelkező fóliát építettek be. Az 5 cm magasságú légréteg felett teljes felületű deszkázat készült a kettős állókorcos fedés számára. A beszellőzőrések a négyszögszelvényű függő ereszcsatornák takarásában, a kiszellőzőnyílások pedig a nyeregtető gerincén nagy gonddal elkészített felépítményben találhatók. A hőszigetelt, fehérre színezett homlokzat kontrasztjaként a Prefa-fedés fekete színű. E fémlemez fedést – mint számos alkalommal máskor is –, a Szántó Fivérek és Kozma Kft. segítségével készítették el, velük is előre egyeztetve és megtervezve az alkalmazott műszaki megoldásokat.

Különleges tetőszerkezet szendvicspanelekkel Különleges tetőszerkezet szendvicspanelekkel

„Nem gondoltam, hogy ezzel az amúgy nagyon egyszerű fedélszékkel sikerül ilyen díjat nyerni; úgy gondolom, hogy az átgondolt és a részleteiben is precízen elkészített munka nyerte el a zsűri tetszését” – mondta Katona Szabolcs.

hírlevél-feliratkozás

Cemix

épjog