2017. augusztus 09.

Legalább tíz-húsz százalékkal nõttek a kivitelezõ cégek költségei

Legalább tíz-húsz százalékkal nõttek a kivitelezõ cégek költségei

2017 elejétõl elõre nem látott áremelkedések tapasztalhatók az építési piacon – a trendeket az ÉVOSZ felmérése is kimutatja. Az építõanyagok, a fuvardíjak, a szerelvények és egyéb beépített termékek áremelkedései, továbbá a munkaerõköltség növekedései különösen nehéz helyzetbe hozzák azokat a kivitelezõket, akik 2016. év közepén szerzõdtek és szokásosan 5-6 % árváltozást terveztek csupán vállalási áraikba – írja a szövetség közleménye.

A lapunkhoz is eljuttatott dokumentumból kiderül: a piaci árváltozások következtében sok esetben nem lehet a korábbi vállalási árakon a kivitelezést megvalósítani. A kivitelezés alatt lévõ létesítmények többségénél a megrendelõ és kivitelezõ együttes felelõssége a piaci áremelkedések korrekt kezelése.

A lakáspiacon elsõdlegesen a lakossági megrendelõk – ahol közvetlenül a kivitelezõkkel vannak szerzõdéses kapcsolatban – gondolják azt, hogy a négyzetméterárak emelkedéséért a kivitelezõ a felelõs. A nagy értékû építésiberuházások közbeszerzési piacán is hajlamos néhány megrendelõ az áremelkedéseket a generálkivitelezõk nyakába akasztani.

A valós helyzet bemutatása érdekében az ÉVOSZ 400 építési vállalkozást kérdezett meg arról, hogy a környezetében milyen árváltozásokat tapasztalt az elmúlt egy évben. A megkérdezettek mintájában mikro-, kis-, közepes és nagyvállalkozás egyaránt szerepelt, országos lefedettséggel. A legjelentõsebb árnövekedések Budapesten és térségében tapasztalhatók. A budapesti és országos helyzetról és várakozásokról az itt letölthetõ ÉVOSZ-anyagban található bõvebb információ >> Felmeres-EVOSZ-arvaltozasok-2017.pdf

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog