2023. augusztus 23.

Ligninnel készülő tekercses üveggyapot

Ligninnel készülő tekercses üveggyapot

Tavasszal ismerhette meg a magyar piac az URSA vállalat új fejlesztését, a lignin kötőanyaggal készült szálas ásványgyapot szigetelőanyagok két előfutárát, az URSA SF34 LIGNIN és az URSA SF 32 LIGNIN termékeket. A szakma elismerése a gyárat újabb termékfejlesztésre buzdította: ezúttal a korábban is nagy népszerűségnek örvendő URSA DF 35 GOLD tekercses ásványgyapot kapott lignintartalmú kötőanyagot.

A megújuló forrásból nyerhető természetes növényi polimer nyersanyag az ezidáig is kiváló műszaki tulajdonságokkal bíró üveggyapot szálasanyagot még magasabb minőségi szintre emeli. A késztermék még stabilabb, szilárdabb, és még jobban ellenáll a természetes kártevőknek (baktériumok, gombák), víznek, UV sugárzásnak, mint korábbi verziója.

Ligninnel készülő tekercses üveggyapot

Ligninnel készülő tekercses üveggyapotTöltse le telefonjára az Artifex alkalmazást az Android Play Áruházból, tartsa a kamerát a kép fölé, – a kapcsolódó video lejátszása automatikusan elindul! (A korábban letöltött ARtifex alkalmazást most frissíteni kell, hogy az új képeket is felismerje.)

 

Komfort és egészség

Elérkezett az idő, hogy valóra váljanak a lakályos padlástérrel kapcsolatos álmok – amikor nemcsak „egy kis korszerűsítésre” vágyik a háztulajdonos, hanem olyan új lakrészek létrehozására, amelyek a mindennapi élet komfortjának maximalizálására irányulnak. Egy otthon akkor igazán lakályos, ha falai között egészséges a beltéri levegő – az pedig csak természetes anyagokkal érhető el. Az optimális végeredmény érdekében elengedhetetlen nemcsak a komplett tetőszerkezeti rétegrend gondos megtervezése és kivitelezése, hanem különös figyelmet kell fordítani a hőszigetelő – és egyben hangelnyelő – ásványgyapot kiválasztására, valamint a jó minőségű és speciális tetőfóliák alkalmazására is.

Többféle szigetelési rétegrend alkalmazható a tetőterekben, és az adott épület adottságaitól függ, épp melyik a legelőnyösebb: szarufák közötti és alatti vagy feletti, esetleg kívülről hízlalt utólagos tetőszigetelés. Egy biztos: magastetőkbe javasolt a két réteg (10+15 cm) szigetelés. Sokan nem tudják, hogy rozsdamentes „Z” alakú huzalozással csak a 0,037 vagy nagyobb hővezetési tényezőjű terméket kell ellátni, mert a többi termék – mint például az URSA DF 35 GOLD LIGNIN is – „öntartó”. Ez nagyban egyszerűsíti és meggyorsítja a beépítést amellett, hogy munkadíjköltség is megtakarítható vele.

Az épület fűtési-hűtési költségeinek minimalizálása érdekében ajánlatos a 0,032-0,035 W/mK hővezető képességű anyagok felé orientálódni, de természetesen kiváló hatásfok érhető el az ennél valamivel magasabb deklarált lambdájú szálas ásványgyapot szigetelőanyagokkal is – amennyiben megfelelő vastagságban építik be azokat.

Költséghatékonysági szempontból is tökéletes megoldást nyújt erre az URSA Lignin termékcsoport új tagja, az URSA DF 35 GOLD LIGNIN, mivel ez a természetbarát szálas szigetelőanyag 0,035 W/mK lambdával rendelkezik. Kiváló hő- és hangszigetelő, valamint méret- és formatartó képességén felül – a lignin tartalmú kötőanyagnak köszönhetően is – kiporzásmentes, puha és környezetszennyezés nélkül lebomlik. Ami pedig a legfontosabb: a házakba beépítve sokkal egészségesebb lesz a beltéri klíma.

Az új URSA DF 35 LIGNIN szigetelőpaplan már elérhető a hazai építőipari piacon.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog