2020. január 21.

Mapei megoldások a Puskás Ferenc Stadionban

Mapei megoldások a Puskás Ferenc Stadionban

Általánosságban is elmondható, de a sportberuházások kapcsán egyértelműen kijelenthető, hogy az elmúlt évek egyik legnagyobb beruházása a tavaly év végén átadott Puskás Ferenc Stadion rekonstrukciója volt. Örömünkre szolgált, hogy ebben a nagyszabású beruházásban a Mapei Kft. is rész tudott venni mint építőanyag-gyártó, és számos termékünkkel, rendszerünkkel és műszaki megoldásunkkal tudtuk segíteni az építők munkáját.

Már a szerkezetépítésnél be tudtunk kapcsolódni a munkába, amikor a Mapefill MF 610 duzzadó kiöntőhabarcsot alkalmazták a kardpilonok rögzítéséhez, lehorgonyzásához. Az épület vízszigetelésénél partnerünk, az Akvaszig Kft. több mint 20.000 m2 szigetelést készített el. Ezek nagy részét gépi szórással kivitelezték, melyhez körülbelül 10.000 m2-en a Plastimul 2K Super és a nagy kiszerelésű, 1000 l-es Plastimul 1K Classic S oldószermentes, gyorsszáradású, alacsony zsugorodású, rugalmas, bitumenes vízszigetelő emulzióinkat használta. Ennek a technológiának a legnagyobb előnye a magas napi hatékonyság és a teljes felületi tapadás, ami függőleges felületek szigetelése esetén meghatározó szempont.

Mapei megoldások a Puskás Ferenc Stadionban

A víztározók szigeteléséhez körülbelül 10.000 m2-en Mapelastic Foundation pozitív és negatív irányú víznyomásnak is ellenálló kétkomponensű, rugalmas, cementkötésű habarcsot alkalmaztak. A cölöpfejek szigetelését az átmenő vasalás miatt Planiseal 88 cementkötésű vízszigetelő habarccsal oldották meg. Mindkét termék felhordható kézzel és géppel is, ami nagyon felhasználóbaráttá teszi az alkalmazásukat.

A 4.2.1.-es szellőzőgépház szórt szigetelését a SpecTech Kft. partnerünk Purtop System poliurea (polikarbamid) alapú vízszigetelési rendszerrel készítette. Ez a rendszer nemcsak gyors és hatékony, de rendkívül ellenálló vízszigetelési megoldás is. Olyan előnyökkel bír, mint a teljes felületi tapadás, magas szakító szilárdság és szakadási nyúlás (~400%), ütésállóság, illetve viszonylagosan jó páraáteresztő képesség (SD=1,9 m).

Mapei megoldások a Puskás Ferenc Stadionban

A régi stadionból megmaradó épületrész a toronyépület, amely a Puskás Ferenc életét bemutató múzeumnak ad helyet. Ennek felújításánál szükség volt betonjavítási munkák elvégzésére, amit a Mapei termékeivel végeztek. A vasbeton szerkezet javításánál a betonacélok passziválásához Mapefer 1K cementkötésű, korróziógátló habarcsot alkalmaztak, a beton helyreállítását Mapegrout 430 szálerősítéses, finomszemcséjű betonjavító habarccsal végezték. Az alapfelület szilárdítására – ahol ez szükséges volt – Primer 3296 nagy behatoló képességű, diszperziós, akrilpolimer alapozót alkalmaztak.

A végleges felületképzéshez tartozóan a lépcsőházak látszóbeton felületeit Planitop 550 finom szemcséjű simítóhabarccsal javították, amivel szép, az elvárásoknak megfelelő sima felületeket tudtak produkálni.

Mapei megoldások a Puskás Ferenc Stadionban

Az épületben található burkolt helyiségekben (vizesblokkok, zuhanyzók, kiskonyha, öltözők) mintegy 42.000 m2-en a hidegburkolatok szigetelését, ragasztását és fugázását kivitelező partnereink (Stukkó Kft., Ratskó Bau Kft. és a Dominó Kft.) a Mapei termékeivel végezték.

A burkolatok alatti vízszigetelésekhez Mapelastic Aquadefense felhasználásra kész, nagyon gyors száradású, rugalmas, kenhető vízszigetelő masszát alkalmaztak. A kerámiaburkolatok ragasztásához a Keraflex Light S1 nagy kiadósságú könnyített ragasztót alkalmazták. Egy zsák (20 kg) Keraflex Light S1 ragasztóval 7 m2 burkolatot tudtak ragasztani. A burkolatok fugázásához Keracolor FF Flex cementkötésű fugázóhabarcsot használtak.

A Mapei Kft. termékeivel a ragasztók kiválasztásánál nem csupán a burkolólapok és az alapfelület műszaki tulajdonságai a meghatározók, hanem az azonos kategóriákban lévő széles termékválasztéknak köszönhetően az egyes kivitelezők igényeit, szokásait is figyelembe tudjuk venni. Így a kivitelezők hidegburkolatok ragasztásához az általuk megszokott, a számukra legideálisabb terméket tudják használni.

Mapei megoldások a Puskás Ferenc Stadionban

Műgyanta bevonatok is készültek Mapei rendszerekkel, összesen körülbelül 10.000 m2-en. A V.I.P. terasz, a Buisness terasz, a Skybox teraszok és a V.I.P lelátó, illetve kültéren a stadionhoz való bejutást biztosító északi és déli „deck” a Mapei Mapefloor Parking System HE poliuretán gyanta rendszerével készültek, amely rugalmas, vízzáró, csúszásmentes, az EN 1504- 2 szabvány szerinti OS11a osztályú. A különleges fizikai és mechanikai tulajdonságainak köszönhetően a Mapefloor Parking Systemben használt műgyanta bevonati termékek biztosítják a felületek magas szintű védelmét, illetve a környezeti feltételek széles skálájának megfelelő kialakítást.

Örülünk, hogy részt vehettünk ennek az emblematikus projektnek a megvalósításában és termékeinkkel hozzájárulhattunk annak hosszú távú tökéletes működéséhez.

Termékekről, megoldásokról további információt talál a www.mapei.hu oldalon.

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog