2017. május 08.

Modern járófelület, műemléki környezetben

Modern járófelület, műemléki környezetben

A fertődi Eszterházy-kastély jószágkormányzói épületegyüttesének felújítása 2016 elején fejeződött be, amit – a már korábban felújított Narancsházzal és Bábszínházzal együtt – ma rendezvényközpontként használnak. Az eredetileg C-alakú kiszolgálóépületet a keleti oldalról modern szárnnyal egészítették ki, és az így bezáródott belső udvar is rendezvények színterévé vált. A tervező a belső udvar járófelületeinek burkolására – műemléki, esztétikai és gyakorlati szempontok mérlegelése alapján – a műgyanta kötésű, vízáteresztő TerraWay burkolatot választotta.

A magyar kastélyok környezetében építésük idején is csak ritkán alkalmaztak kőburkolatokat, az épületeket övező utakat és járdákat jellemzően kaviccsal vagy kőzúzalékkal szórták fel. Így a műemléki felújítások alkalmával általában kerülik a természetes kövek és elemes beton járófelületek kialakítását. Az aprószemcsés, egybefüggő, semleges háttér visszaadására jól megfelelnek a műgyanta kötésű, vízáteresztő burkolatok. Ilyen termék a TerraWay, mely kétkomponensű epoxi műgyanta és apró kavics vagy kőzúzalék keveréke. A technológia megőrzi az alapanyag természetes hézagtérfogatát, így a víz és a levegő számára átjárható. A lehulló csapadék az alépítményen keresztül a talajba szivárog, ahonnan pára formájában tér vissza. Ez szükségtelenné teszi a felszíni vizek összegyűjtését és elvezetést, valamint különösen előnyös a burkolatban elhelyezett növények számára. A TerraWay alkalmazásával – a kötőanyag nélküli zúzalékterítésekkel szemben – számos felhasználói előny is jelentkezik. A ragasztó megszilárdulása után szilárd járófelület alakul ki, amely könnyen takarítható. Bármilyen időjárási körülmények között használható akár tűsarkú cipőben is, és kerekes székkel közlekedők számára is könnyen járható.

Modern járófelület, műemléki környezetben

Ezekből adódóan a fertődi Eszterházy-kastély TerraWay-jel burkolt belső udvarán praktikus rendezvénytér alakult ki, ami minden épületszárnyból egy-egy járdán keresztül közelíthető meg. Először a négyszög alakú rendezvénytér széles mészkő szegélye készült el, majd elhelyezték a szökőkút gépészeti és mészkő elemeit, valamint a térvilágítást és a burkolatban helyet kapó új telepítésű fákat.

Modern járófelület, műemléki környezetben

A kétkomponensű TerraWay epoxi műgyanta széles hőmérséklet-tartományban, akár napi átlag 5 °C-on is alkamazható, valamint rezisztens a csapadékkal és az alapanyag víztartalmával szemben, így nem okozott gondot a késő őszi, novemberi kivitelezés. A bézs kvarczúzalék és műgyanta alapanyagokat helyszíni bekeverés után terítették, beállították a tervezett 2,5 cm-es rétegvastagságot és simították a felületet. A dilatációs hézagok részben alumíniumprofilok előzetes beépítésével készültek, részben utólag bevágva.

Csikós Áron

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo