Deceuninck

 

2019. november 08.

Német technológiával felére csökkentették a keretvázas zsaluzás idejét

Német technológiával felére csökkentették a keretvázas zsaluzás idejét

Bár az építőipar jelentős lendületet vett Magyarországon az elmúlt években, a növekedés ütemét fékezi, hogy továbbra sincs elég munkaerő, amely a rendelésállományt határidőre teljesítené. Ebben a helyzetben versenyelőny minden idő- és humánerőigény-takarékos megoldás a kivitelezésben. A zsaluzatokra vonatkozó legfrissebb munkaidő referenciaértékek alapján Peri Maximo keretvázas rendszerrel a zsaluzási idő akár a felére csökkenthető, ráadásul kezelése is kevesebb embert igényel. Az egyoldalas átkötési technológiát a Mercedes-Benz Járműbiztonsági Technológiai Központja és a müncheni Hirschgarten városrész fejlesztésénél is bevetették.

A magyar építőiparban uralkodó elhúzódó, súlyos szakemberhiány miatt felértékelődhet az a 2013-ban született német munkaszervezési kézikönyv (Handbuch Arbeitsorganisation Bau – Zeittechnik Verlag GmbH/Schalarbeiten, Rahmenschalung Wande, Stützenschalung, 2016), amely az építőipari munkafázisok időigényének felmérése, a referenciaidők rögzítése által alapul szolgálhat a kivitelezés megtervezéséhez. Németországban már évek óta az ebben a semleges és megbízható adatösszegzésben szereplő referenciaidőket veszik alapul az építkezések kalkulációinál.

Német technológiával felére csökkentették a keretvázas zsaluzás idejét

A kiadvány egyes fejezetei lefedik az építési munkák széles körét, így külön fejezet foglalkozik a fal- és pillérzsaluzatokkal is. A referenciaértékek különböző méretű és eltérő nehézségi fokú építkezéseken végzett, szisztematikusan rögzített időméréses vizsgálatokra épülnek. A számítások nemcsak a be- és kizsaluzást, valamint a zsaluzatok formaleválasztó olajjal való bekenését és tisztítását veszik figyelembe, hanem az olyan akadályokat is, mint például a sarkok vagy a falugrások.

Német technológiával felére csökkentették a keretvázas zsaluzás idejét

Az egyoldalas átkötési technológiával végzett falzsaluzási műveletek esetében végzett időmérések kimutatták, hogy a Maximo keretvázas zsaluzatra meghatározott munkaidők jelentősen eltérnek a hagyományos, többé-kevésbé hasonló keretvázas zsaluzatokétól.

Az alaprajzi elrendezés és a zsaluzat magasságának függvényében a Maximo referenciaértékei 0,15 h/m2 és 0,38 h/m2 között mozognak – ez 50 százalékkal kevesebb munkaidő, mint amit a hagyományos zsaluzatok igényelnek.

Ezt az előnyt használták ki a Mercedes sindelfingeni Járműbiztonsági Technológiai Központjának építése során is, ahol 20.000 m2 – 11,2 és 23 méter közötti magasságú – vasbeton falat kellett kizsaluzni rövid építési időkeretben. Andreas Schnaible művezető szerint az állványzat nélküli zsaluzat koncepciót nem is lehetett volna mással kivitelezni, csak az egyoldalú átkötési technológián alapuló, az átkötések helyét optimalizáló Maximo keretvázas zsaluzattal.

Német technológiával felére csökkentették a keretvázas zsaluzás idejét

Ugyanez az idő- és munkaerőigény-takarékos termékelőny támogatta egy másik projekt, a müncheni Hirschgarten városrész határidőre történő befejezését is. Ebben a projektben 12 hónap alatt öszszesen 40.000 m3 betonból és 5.700 tonna szerkezeti acélból álló szerkezetet kellett felépíteni. A keretvázas zsaluzatok újításaként a Peri Maximo egyoldalról végezhető átkötéssel rendelkező rendszere felére csökkentette a vasbeton falak zsaluzási idejét.

 Német technológiával felére csökkentették a keretvázas zsaluzás idejét

Fotók: PERI GmbH

hírlevél-feliratkozás

épjog