2019. október 17.

Professzionális hő- és hangszigetelő légcsatornák

Professzionális hő- és hangszigetelő légcsatornák

Kifejezetten az „előre szigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz, valamint speciális látszó hangelnyelő burkolati célokra fejlesztették ki az Ursa szakemberei az Ursa Air ásványgyapot termékcsoportba tartozó termékeket, melyek már évtizedek óta – nemzetközi szinten is – elismert minőséget képviselnek.

Ahhoz, hogy egy épületet télen és nyáron egyaránt alacsony energiabevitellel tudjunk üzemeltetni, arra van szükség, hogy jól szigetelt és légtömör legyen. Természetes légcsere azonban légtömör és jól szigetelt épületnél „automatikusan” nem jön létre. Ahhoz, hogy az épületben elegendő mennyiségű, az emberi szervezet számára szükséges és egészséges friss levegő, oxigén keringhessen, valamint hogy elkerüljük a későbbi penészesedéseket fontos, hogy az épületszerkezet számára biztosítsuk a levegő megfelelő mozgását. Ez pedig azt jelenti, hogy az épületben elengedhetetlen mesterségesen kiépített szellőztető (hőcserélős) rendszer létesítése.

Az Ursa vállalat különféle, magas minőségű szálas és zártcellás polisztirol szigetelőanyag gyártásával foglalkozik. Ásványgyapot (üveggyapot) termékei optimális hő-, hangszigetelési és tűzvédelmi képességgel bírnak és változatos épületszigetelési alkalmazási területeken teljesítenek kitűnően. Az Ursa szakemberei kifejezetten az „előre szigetelt” légtechnikai rendszermegoldásokhoz, valamint speciális látszó hangelnyelő burkolati célokra fejlesztették ki az Ursa Air ásványgyapot termékcsoportba tartozó termékeket.

 

Miért az Ursa Air a legjobb választás szigetelt légtechnikai rendszerek építéséhez?

 • Az Ursa Air termékek nagy testsűrűségű, merev üveggyapot panelek, melyek mindkét oldalán speciális kasírréteg található. A táblák műszaki tulajdonságai lehetővé teszik a levegő nagysebességű áramlását minimalizált nyomásvesztés és magas fokú hangelnyelés mellett.
 • Előnyük a hagyományos fém légcsatornákkal szemben, hogy felhasználásukkal egy ütemben készül a légcsatorna gerinchálózata és annak elengedhetetlen szigetelése.
 • Az Ursa Air Zero termékek egyedülálló hangelnyelő képessége lehetővé teszi a zajterjedés csökkentését a teljes légcsatorna felületén. Ebből kifolyólag akusztikai méretezés függvényében a légkondicionáló berendezések által keltett zajhatások minimalizálását maga a szigetelt légcsatorna oldja meg, így elhagyható a külön erre a célra szolgáló hangcsillapító kulisszák beépítése.
 • Kiváló az Ursa Air termékek tűzbiztonsága. A panelek vagy a B-s1, d0 nehezen éghető tűzveszélyességi kategóriába, vagy pedig az A2-s1, d0 éghetetlen tűzveszélyességi osztályba tartoznak. A termékek mindkét oldalának tűzbiztonsági bevizsgálása Európai Uniós szabványoknak megfelelően történt.
 • Az Ursa Air kasíranyagai úgy lettek kialakítva, hogy optimalizálják a vágási folyamatot, és hogy a lapok összeállításakor a peremek is szigetelve legyenek.
 • Jelentős tárolási és szállítási költség takarítható meg a fém légcsatornákhoz képest az Ursa Air termékek választásával, hiszen a panelek lapra szerelten szállíthatók és a helyszínen szerelhetők. Ezzel párhuzamba állítva: a fém légcsatorna idomok tárolási és szállítási helyigénye jelentős (nagy térfogatuk miatt esetükben a levegőt is figyelembe kell venni).
 • A kész légcsatorna elemek bár könnyűek, mégis önhordó tulajdonsággal rendelkeznek.
 • Az Ursa Air termékcsoport feldolgozásának megkönnyítésére speciális kézi vágószerszámok állnak rendelkezésre; az úgynevezett Easy Tool pengék biztosítják a panelek sokkal precízebb és könnyebb vágását.
 • Légtechnikai csatornák építésekor az előszigetelt lapokból minimális hulladék keletkezik.
 • A panelek univerzális formák kialakítására alkalmasak. Építhető belőlük az egyenes csatornaidomokon kívül bármilyen szükséges ív, könyök, elágazás, csatlakozás, szűkítés, bővítés, tisztítónyílás is.
 • Az Ursa Air panelek nemcsak új építés esetén használhatók, hanem olyan típusú felújításoknál is, ahol már korábban kiépített fém légtechnikai rendszerhez kell csatlakozni. Ilyen esetben egy speciális elem közbeiktatásával lehet csatlakoztatni a két eltérő anyagú légcsatornaelemet.
 • Az Ursa Air termékek kasíranyaga minimum szintre csökkenti a szennyeződések bejutását a légcsatornába, és lehetővé teszi a légcsatorna tisztításának folyamatát is.
 • A termék belső felületének antimikrobiális kezelése megakadályozza a baktériumkolóniák növekedését a szerves részecskék lerakódásának gátlásával. Az Ursa Air ásványgyapot nem nyújt táptalajt sem gombáknak, sem baktériumoknak, így nem segíti elő azok terjedését sem.
 • Az Ursa Air termékeket kiváló hővezetési ellenállás jellemzi: minimális hőveszteség, maximális energiahatékonyság – mindez összhangban az EN 14303 szabvánnyal.

 

Mitől igazán univerzálisak az Ursa Air üveggyapot termékek?

Az Ursa Air ásványgyapot táblák nemcsak légcsatornák építésére alkalmasak, hanem ipari, gépészeti burkolatok készítéséhez is, valamint különleges akusztikai célokra, úgymint hangelnyelő mennyezeti és falburkolatok építéséhez.

Előfordul, hogy a hangelnyelés fogalmát összekeverik a hangszigetelés fogalmával. A hangelnyelés, azaz a beeső hangenergiából visszaverődő hang energiájának csillapítása általában rezonáns vagy porózus szerkezetekkel érhető el. A rezonáns szerkezetek jó hatásfokkal igazán csak rezonálás közben működnek, míg a porózus szerkezetek esetében sűrű szálszerkezetű anyaggal (például üveggyapottal) növelik a hanghullámok áramlásának súrlódását. Ebből következik, hogy a szálas hőszigetelő anyagok hangelnyelő tulajdonságúak, viszont önmagukban nem hangszigetelők, mivel a hangot alapvetően áteresztik. Igaz, hogy a szerkezetek hangszigetelő képessége egyes esetekben növelhető az üregekben elhelyezett hangelnyelő anyagokkal – ám a két dolog akkor sem ugyanaz.

Az Ursa első hazai referenciája 2014-ben a Bródy Hangstúdió volt, mely Puha Szabolcs hangmérnök indítványozására, Fürjes Andor akusztikus tervező bevonásával, a Nortec Épületgépész Kft. kivitelezésben valósult meg. A megrendelő legnagyobb meglepetésére az Ursa Air ásványgyapot panelek felhasználásával olyan kitűnő akusztikájú terem készült, mely dinamikus és egyenletes lehallgatást tesz lehetővé – ez pedig a hangmérnöki szakmához szükséges, kulcsfontosságú alapkövetelmény. A különböző területekről érkező, az akusztikai szemléletet ebből kifolyólag egyszerre több oldalról is körbejáró szakemberek – több terület hosszú éves tapasztalatát összerakva és egy innovatív terméket felhasználva – nagyon magas technikai tudással rendelkező hangstúdiót építettek. A különleges szobát használatba véve kiderült, hogy a stúdió meglévő berendezései számottevően magasabb szintű teljesítményt nyújtanak ebben az új hangelnyelő környezetben, mint korábban más stúdiókban.

Professzionális hő- és hangszigetelő légcsatornák

Professzionális hő- és hangszigetelő légcsatornák

Professzionális hő- és hangszigetelő légcsatornák

A speciális hangelnyelő tulajdonságokkal rendelkező Ursa Air paneleket minél több stúdió és koncertterem létrehozásánál, illetve felújításánál alkalmazni kellene – ebben mind az akusztikus tervező, mind a megrendelő egyetértett.

www.ursa.hu

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Településrendezési és építésügyi változások - Építési jogi konferencia és webinárium (2021.09.07.)

Szigorodnak a felújítási kötelezettség alá eső kormányzati épületekre vonatkozó épületenergetikai előírások

A rövidített eljárásoknak köszönhetően gyorsabban lehet módosítani a településterveket

Az adatszolgáltatástól a nyilvánosságig – településtervek az E-TÉR felületen

A településrendezési sajátos jogintézmények új előírásai

epitkezesinfo