2024. februr 26.

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

A budapesti Városligetben épült Magyar Zene Háza építészeti formálásának meghatározó eleme a kétszer görbült felületû, szabálytalan alaprajzú tetõ, mely különleges szerkezeti kialakítást kívánt mind a geometriai adottságai, mind a magas esztétikai elvárások miatt.

Az ÉMSZ Év Tetõje pályázatának zsûrije a 2023. évi „Aranyceruzát”, vagyis a legjobb szaktervezõnek járó díjat ítélte oda Reisch Richárdnak és Varga Bencének. Mint a testület által összeállított értékelésben is olvasható, a tetõ kétszer görbült felületét már a tartószerkezettel kialakították; egyik részen különleges geometriájú monolit vasbeton szerkezettel készült, másik részen pedig íves acél szaruzatra feszített trapézlemezzel. Az elvékonyodó, hegyesszögû élben végzõdõ tetõperem egyedi acél szerkezetként készült el.

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

A bonyolult geometria rendkívüli pontosságú, térbeli modellként feldolgozott építészeti tervek készítését tette szükségessé, a kiviteli tervekhez pedig magas szakmai színvonalú épületszerkezeti tervfejezet is készült.

A tetõ vízelvezetésére két pozícióban elhelyezkedõ belsõ helyzetû csatornát terveztek. A tervek tartalmazzák a villámvédelmi szerkezetek, tetõbiztonsági rendszerek és a szükséges hófogók nyomvonalát is, így a tetõ rendezett képet mutat.

A rétegfelépítés egyenes rétegrendû tetõszigeteléssel, a csapadékvíz elleni szigetelés választása az építészeti szempontokat is figyelembe veszi: a megjelenéshez illeszkedõ, fehér színû PVC lemezzel készült, indukciós mechanikai rögzítéssel. A hõszigetelés az általános felületen ásványgyapot, amelyet 3 rétegbõl készítve, mechanikai rögzítéssel kellett megépíteni; a tervezõk így vették figyelembe a kétszer görbült felület kivitelezhetõségének szempontjait is.

Szabálytalan alaprajz, kétszer görbült felület

A párazáró lemez kiválasztása az aljzat tulajdonságaihoz igazodik: gyorshegeszthetõ bitumenes lemez a beton födémeken és öntapadó párazáró lemez a trapézlemez aljzatokon. A belsõ helyzetû csatornákban az energetikai igények teljesítése érdekében különlegesen jó hõszigetelõ képességû, vákuumpanel hõszigetelõ táblák készültek.

Az épület egyik különlegessége, hogy a tetõt különbözõ méretû „fénykutak” törik át, amelyek a földszinti kültéri felületekhez és fûtött beltérhez egyaránt csatlakoznak. Az építészeti megjelenéshez illeszkedõen a felületbe simítva kellett ezeket a fénykutakat kialakítani, amelyre az épületszerkezeti tervezõk egyedileg tervezett üveg felülvilágító készítését írták elõ. Vízhatlan kialakításukat a fûtött terek felett az üveg felsõ síkjára felvezetett poliuretán alapú bevonatszigetelés biztosítja.

Az építészeti és épületszerkezeti tervek figyelembe veszik és összehangolják a szakági igényeket az elvárt építészeti megjelenéssel. A részletképzések és anyagválasztások szakszerûsége a tervezõk széleskörû technológiai ismereteit támasztja alá. A kivitelezhetõség sajátosságait is figyelembe vevõ szerkezetválasztás a tervezõk jó konstrukciós készségeit és kivitelezésben való jártasságát bizonyítja.

A tetõért a kivitelezõ, a Metal Hungaria Holding Zrt. is elismerést kapott: a legjobb tetõszigetelési munkáért járó nívódíjat – és az azzal járó Aranykefe Vándordíjat – is megkapták. „A térben többszörösen torzult héjszerkezet, a számtalan szabálytalan, részben üvegezett, részben nyitott fénykutakkal áttört felület szigetelési feladatainak megoldása nagyon komoly felkészülést követelt meg a tetõszigetelõtõl” – olvasható a zsûri értékelésében. „A legnagyobb kihívást az jelentette, hogy az íves, térben görbült felületek szigetelésének képe a tervezõ szándékai szerinti látványt nyújtson. Ez folyamatos alkalmazkodást jelentett a lemezek fektetésében, a rögzítések kiosztásában, a csomópontok kialakításában.”

hrlevl-feliratkozs

épjog