2016. augusztus 02.

Szarufa feletti hőszigetelés vonalmenti hőhíd nélkül

Szarufa feletti hőszigetelés vonalmenti hőhíd nélkül

Hőhidak szempontjából az egyik legproblémásabb terület a szarufák nyomán keletkező vonalmenti hőhíd, aminek legyőzésére folyamatosan folynak kutatások. A magyar piacon néhány éve minőségi hőhídmentesítő megoldásként vált ismertté az Ursa tetőrétegrend, melynek fő szerkezeti eleme – az Ursa szálas ásványgyapot szigetelőanyag és az Ursa Seco Pro tetőfóliák mellett – az úgynevezett Ursa XPS-bak.

Szarufa feletti hőszigetelés vonalmenti hőhíd nélkül
Hőhíd a szarufák vonalában és a ferde tető-térdfal kapcsolatánál (belső felvétel)

Az XPS-bak – aminek minimum 7,5 cm szélesnek kell lennie – két részből áll: a méretre vágott, teherhordó- teherátadó és hőhídmegszakító Ursa XPS zártcellás polisztirol keményhabból, valamint a minimum 5 cm vastagságú leszorító staflifából. A bak alkalmazásával a szarufa feletti hőszigetelés oly módon alakítható ki, hogy lehetővé válik a kiváló műszaki paraméterekkel rendelkező, de nem terhelhető Ursa ásványgyapot termékek elhelyezése úgy, hogy a kész szerkezet gyakorlatilag vonalmenti hőhídmentesnek mondható.

Szarufa feletti hőszigetelés vonalmenti hőhíd nélkül
Az XPS-bak alkalmazása lehetővé teszi a szarufa feletti hőszigetelés kialakítását oly módon, hogy a kész szerkezet gyakorlatilag vonalmenti hőhídmentesnek mondható

Legyen szó felújításról vagy új tető építéséről, ez a megoldás bármilyen szerkezeti kialakításhoz megoldást nyújt – még belülről látszó szarufákhoz is.

Az előre méretre vágott Ursa XPS-bakok szerkezetbe építése egyszerű. Az elem szélképzése lépcsős, ami megkönnyíti a toldásnál a szoros egymáshoz illesztést.

Szarufa feletti hőszigetelés vonalmenti hőhíd nélkül
Az előre méretre vágott Ursa XPS-bakok szélképzése lépcsős, ami megkönnyíti a toldásnál a szoros egymáshoz illesztést

A szarufák tengelyvonalában, a szarufák felső síkjára helyezett polisztirol bakok tetejére fektetve a leszorító staflifát megfelelő hosszúságú (statikailag méretezett), süllyesztett fejű szerkezetépítő csavarok segítségével a szarufákhoz kell rögzíteni.

Fontos az előzetes és pontos statikai méretezés. A számításokhoz figyelembe kell venni a környező járdától vagy terepszinttől mért ereszmagasságot és gerincmagasságot, a fal külső síkjától mért ereszkinyúlást, a tető hajlásszögét, a szarufa hosszát eresztől gerincig mérve, a szarufa szélességét, magasságát és a szarufaközöket, de a felhasznált faanyag minőségi osztályát is (például C24, C27, C30), ahogy a cseréptartó lécek távolságát is.

Statikai szempontból az ereszvég kialakítása sem elhanyagolható. A szakszerű rögzítés – ami garantálja majd a kész szerkezet maximális szigetelési teljesítményét – kétféle módon vagy azok kombinációjával végezhető el.

Alulról látszó „csüngő eresz” megoldásnál célszerű nyírófás ereszvéges kialakítást választani. Az Ursa XPS-bak megtámasztására a szerkezet tetejére, a szarufa végénél statikailag méretezett nyírófát kell helyezni, ami – statikailag méretezett csavarozás segítségével – a szarufára rögzítendő, a csavarok tetősíkhoz viszonyítva 45°-os szögben történő behajtásával. Ezt követően csavarozható – a tetősíkra merőlegesen behajtott csavarokkal – a szarufára az Ursa XPS-bak.

Szarufa feletti hőszigetelés vonalmenti hőhíd nélkül

Fent: csüngő eresz, lent: dobozolt eresz

„Dobozolt eresz” alkalmazásakor nyírófa nélküli ereszvéges kialakítással lehet dolgozni. Ilyenkor az Ursa XPS-bakot teljes egészében ki kell futtatni a szarufák tetején egészen a szarufa végéig, az ereszig, majd a tetősíkra merőlegesen és 45°-ban behajtott csavarokkal kell a szarufához rögzíteni.

A teljes szerkezeti rétegrend alacsony U-értékének elérésére szükség van még az Ursa Seco Pro speciális, magas minőségű – külső és belső – tetőfóliák felületfolytonos és légtömör, szélzáró beépítésére is, ezzel lezárva a szarufaközökbe helyezett kiváló hőszigetelő képességű Ursa ásványgyapot réteget.

Szarufa feletti hőszigetelés vonalmenti hőhíd nélkül

A szigetelőanyagok tűzvédelmi jellege olyan tulajdonság, amely alapvető követelményként merül fel egy beépített tetőtér építésénél. Az Ursa-tető szerkezeti rétegrendjébe épített kasírozás nélküli tekercses és táblás szálas szigetelőanyagok – akár az Ursa Glasswool, Pure One by Ursa vagy Ursa Terra termékcsaládról beszélünk – a kitűnő hő- és hangszigetelési képességen túl nem éghetők, azaz A1 kategóriába tartoznak. A csupasz Ursa szálas ásványgyapotok ezen éghetőségi tulajdonságuk okán – egy esetleges épülettűz esetén – képesek megvédeni a csatlakozó, illetve a takart szerkezeteket a tűz káros hatásaitól, mérgező gázokat és füstöt nem bocsátanak ki, égve nem csepegnek és a tűz terjedéséhez sem járulnak hozzá.

Varga Tamás alkalmazástechnológus

hírlevél-feliratkozás

épjog