2014. február 11.

Szerelt szerkezetekkel javíthatók az akusztikai tulajdonságok

Szerelt szerkezetekkel javíthatók az akusztikai tulajdonságok

A szárazépítés középületekben már teljesen megszokott, elfogadott építési mód, míg lakóépületekben inkább csak a tetőtér-beépítés szerkezeti elemeként jelenik meg, pedig számos – akusztikai értelemben is előnyös – szerkezet készülhet egy lakáson belül vagy akár lakások között is ezzel a technológiával.

A közismertebb gipszkartonos szerkezetek mellett ma már többféle építőlemez is létezik, melyekkel jobb akusztikai teljesítmény érhető el. A nagyobb testsűrűségű Vidiwall gipszroston túl a cementkötésű Aquapanel lemezek és a – kiegészítőkkel feljavított gipsszel készülő – gipszkarton lemezek a legkülönbözőbb akusztikai hatás elérésére képesek. Az anyagválasztás mellett fontos a megfelelő szerkezeti típus kiválasztása is, amihez természetesen gondos akusztikai tervezés szükséges, mint ahogyan a kivitelezés alapossága, a kivitelező hozzáértése is.

 

Rugalmas bordavázzal javul az akusztika

A szerelt falak hangszigetelő képessége a magas hangok tartományában jobb, ami a gipszkarton lemezek 8-9,5 kg/m2 felülettömegének és a vázszerkezet (CW profil) merevségének köszönhető. A gipszrost (Vidiwall), cementkötésű vagy speciális gipszkarton (Silentboard) lemezből épített szerkezetek – mely lemezek felülettömege 17 kg/m2 – már alacsony frekvenciájú hangoknál is jelentős hangszigetelő képességűek. Ezt a tulajdonságot a merev bordaváz „rugalmasabb”, hangelnyelőbb változatára (MW) való cseréje vagy a váz megkettőzése olyan mértékben képes feljavítani, hogy a 250-300 kg/m2 tömegű falak hangszigetelésével vetekszik. E válaszfalak már teljesítik az igényes lakások vagy szállodai szobák közötti elválasztás követelményeit. Referenciaként említhetők a valamikori Gresham-palotában jelenleg működő öt csillagos szálloda szobaelválasztó falai, ahol mindössze 20 cm-ben, a meglévő födém minimális statikai többlet igénybevételével kellett a legmagasabb akusztikai elvárásokat teljesíteni.

 

Falak utólagos hangszigetelése

Meglévő falak akusztikai feljavításánál szárazvakolat (a felületre gipsszel felragasztott gipszkarton lemez), előtéthéj és előtétfalak jöhetnek számításba. Hangszigetelés javítására szárazvakolat készítésénél csak olyan gipszkarton lemezek alkalmazhatók, amelyekre – 2-3-5 cm-es – kőzetgyapot kasírozás kerül már a gyártás során. A szárazvakolat az alapszerkezet tulajdonságaitól függően 8–10 dB hangszigetelés-javulást ér el. Jobb hatásfokú, ám több térvesztéssel jár az előtéthéj (falhoz kikötött szerkezet) vagy az előtétfal, amely a leghatásosabb hangszigetelés-fokozó szerelt szerkezet. E szerkezeteknél is fontos tudni, hogy minél nagyobb felülettömegű építőlemezekből és minél több réteggel épülnek, annál jobb lesz a javítás hatásfoka, és nem csupán beltéri, hanem homlokzati kitöltőfalként is kitűnő szerkezetek.

Szerelt szerkezetekkel javíthatók az akusztikai tulajdonságok

hírlevél-feliratkozás

épjog