2012. január 27.

Tűzvédelmi borítások szerelt szerkezetekre

Tűzvédelmi borítások szerelt szerkezetekre

A Fireboard építőlemezek tartószerkezetek és épületrészek tűzálló burkolatának kialakítására alkalmasak, fal és álmennyezet borító lemezeként kis páraterhelésű helyiségekben használhatók. A nem éghető építőanyagok csoportjába tartozó gipszfátyol lapokból profilokra csavarozással, vagy profil nélkül, kapcsozással készülhet burkolat.

A Knauf Fireboard tűzvédő építőlemezek lakó- és középületek szerelt épületszerkezeteihez, beltéren alkalmazhatók nem teherhordó, nem merevítő, önhordó falakként, álmennyezetként, valamint meglévő egyéb szerkezetre készített borításként. Az építőlemez 12,5; 15, 20; 25 és 30 mm vastagságban kapható, a lapok hossza 2000 mm, szélessége 1250 mm.

A Fireboard tűzvédelmi borítások vázszerkezetre csavarozott vagy az építőlemezek egymáshoz tűzésével rögzített tűzvédelmi burkolatok lehetnek. A borítás vastagságát a védendő szerkezet statikai szerepe (gerenda vagy pillér) és a szerkezet anyaga, valamint az előírt tűzvédelmi követelmény határozza meg.

 

Fireboard falak
A Knauf Fireboard falak egyszerű vagy dobozolt állványszerkezetű fém alépítményből és mindkét oldalról felcsavarozott egyrétegű Fireboard burkolatból állnak. A fal üregeibe hőszigetelő anyag helyezhető.

 

Fireboard tűzfalak
A Knauf Fireboard tűzfal fém állványszerkezetből és ennek mindkét oldalára, két rétegben felcsavarozott Knauf Fireboard lemezekből áll. A két réteg Fireboard lemez közé acéllemez betét kerül. Hő- vagy hangszigetelési követelmények esetén a fal ürege kitölthető szigetelőanyaggal. A fal ütésálló.

 

Acél- és fagerenda, acél- és faoszlop burkolatok
A Fireboard építőlemezekből vázszerkezet segítségével vagy vázszerkezet nélkül készíthetők tűzvédelmi gerenda- és oszlopborítások. A lapokkal készített tűzvédelmi burkolat tűzállósági határértéke maximum TH=3 óra.

Az alábbi táblázat a fontosabb tűzvédelmi borítások vastagságát mutatja (az értékek ÉMI által bevizsgált és minősített vastagsági értékek)
Tűzvédelmi borítások szerelt szerkezetekre

 

Kábel- és légcsatornák
Az építőlemezekből vázszerkezet segítségével vagy vázszerkezet nélkül készíthetők tűzvédelmi kábelcsatorna borítások. Légcsatornaként a Fireboard önállóan nem alkalmazható, ehhez belső fémcsatorna kiépítésére van szükség.

 

hírlevél-feliratkozás