2020. november 03.

Tetőablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe

Tetőablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe

A csarnoképületekben gyakran a tetővel határos térben kell kialakítani irodahelyiségeket. Ilyen esetekben nyújtanak nagy segítséget azok a szendvicspanelek, melyek gyárilag a VELUX tetőtéri ablakok pontos mérete alapján kialakított áttörésekkel és fogadószerkezettel készülnek. Sőt olyan panelek is rendelhetők, melyekbe gyárilag beszerelik a VELUX tetőablakokat.

Kingspan szendvicspanel beépített Velux tetőablakkal >>

 

Utólagos beépítés

A szendvicspanelbe az ablakok megtartásához kiváltó szerkezetet kell kialakítani, azaz a „Z” szelemenek közé kiváltó keretet kell tervezni, mert a panel önmagában nem lenne képes megtartani az ablak súlyát. A kivágott nyílás pereme mentén a szerkezet lehajlana, és az ablak beesne a nyíláson. Emellett a szendvicspanel nem alkalmas önmagában arra, hogy ahhoz direktben hozzárögzítsük az ablakot.

Tetőablakok szendvicspanelbe történő elhelyezésekor a panel anyagvastagságához illeszkedő fogadókeretet kell kialakítani. A 6 cm széles keretet előregyártott, 18 mm vastag, víz-, főzés- és lúgálló rétegelt lemezből javasolt tervezni. A keretet PIR hab hőszigetelés tölti ki, 20 cm-ként távtartó-összekötő rétegelt lemezlapokkal.

A VELUX BDX hőszigetelő keret elhelyezhetősége – és így a hőhidak kialakulása elleni védelem – érdekében a rögzítőkeret belső mérete oldalt 3-3 cm-rel, alul és felül pedig 2,25-2,25 cm-rel legyen nagyobb az ablak méreténél. A VELUX BDX hőszigetelő keret a tetőablakkal együtt rögzíthető a rögzítőkeretben.

Épületszerkezeti szempontból érdekes helyzet áll elő: a szerkezetben nincs alátétfólia, sem párafékező fólia. Hogyan kellene a csatlakozást kiírni a kivitelezőknek, hogy az pára és kondenzáció szempontjából is megállja a helyét? Az egyedüli járható út a panellel egyező színű és profiltípusú rátét lemezsáv. A lemezt a gerinctől kell indítani, és hajlásszögtől függően, de legalább 10 cm-rel túl kell lógatni az ablak alatt elhelyezkedő burkolókeret alakítható köpenyén. Ez jelentősen megdrágítja az utólagos beépítést, de a vízzáróságnak csak így tud megfelelni a beépítés.

Tetőablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe Tetőablakok utólagos elhelyezése szendvicspanelekbe

A tervezés során azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy épületfizikai okok miatt a rátétlemez hátoldalán kondenzáció, párakicsapódás fog kialakulni. A tetőtéri ablak körüli kondenzációból eredő beázás kiküszöbölésére az ablakot körülvevő öntapadó EPDM vízhatlan lemezgallér-csatlakozást szükséges kiírni, amit a kivitelezőnek majd a panel külső lemezéhez kell csatlakoztatnia. Bár ez a megoldás az ablak felső részénél a víz folyási iránya szempontjából nem kedvező, de az EPDM rendszer saját varrattömítő élzárásával mégis elfogadható csatlakozást lehet kialakítani.

A párafékező réteg csatlakoztatása kialakítástól függően a gipszkarton építőlemezek mögött elhelyezett párafékező réteghez történik, vagy a szendvicspanel belső vértezetéhez, valamint a kiváltóhoz rögzített leszorítólemez-profilhoz, ami egyben a gipszkarton burkolatot hordó bordavázprofil.

Jó tudni! A szendvicspanelekbe történő utólagos beépítésekhez a külső lemezprofilnak megfelelő burkolókeret választása javasolt (EDZ, EDW, EKZ, EKW típusok).

Ha további részletek és megoldások érdeklik, keresse fel weboldalunkat a www.velux.hu/szakembereknek címen vagy kérjen szakmai konzultációra időpontot munkatársunktól.

 

VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
vevoszolgalat@velux.com

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog