2019. szeptember 30.

Tetőterek esetében kulcskérdés a jó minőségű, gondosan beépített tetőfólia

Tetőterek esetében kulcskérdés a jó minőségű, gondosan beépített tetőfólia

A tető manapság több, mint egy huzatos padlás, amit csak a kéményseprő lát vagy a mondás szerinti „fedél a fejünk fölött". A beépített tetőtér az életterünk, minden olyan követelménnyel, amit például egy egyszintes ház négy falával szemben is támasztunk. A szerkezetnek védelmet kell biztosítania az olyan külső behatások ellen, mint az eső, a hó, a szél, a vihar, de a hőséggel, az UV sugárzással és a zajjal szemben is. Az összetett elvárásoknak csak úgy lehet megfelelni, ha jó minőségű anyagokkal, nagy gondossággal építjük meg a tetőszerkezetet és megbízhatóan védjük a nedvességtől: tetőfóliákkal.

 

Tapasztalat, hogy a tetőfóliákról is kering néhány tévedés az építőipari piacon: az egyik ilyen a fóliaátlapolások összeragasztásának kérdése.

Az URSA SECO 0,02 magas páraáteresztő képességgel rendelkező fedési alátétfólia, melyet cserépfedés alatt – teljes hőszigetelő anyag kitöltésekor – alkalmazunk új építés és felújítás esetén is, hogy a hézagokon bejutó csapadék ne nedvesíthesse át a szigetelést. Túlzónak tűnhet, de nem az: a fóliák két oldalára jól megfontolt szándékkal került rá gyárilag az öntapadó ragasztócsík, amelynek borítását a páraáteresztő tetőfólia szarufákra való felterítését követően egy könnyed mozdulattal le lehet húzni, és így az átlapolt fóliarétegek egyszerűen egymáshoz ragaszthatók.

 

Tetőterek esetében kulcskérdés a jó minőségű, gondosan beépített tetőfólia


A tökéletes páraszabályzás érdekében – és hogy a belső térben lévő nedvesség nehogy bejusson a szigetelésbe –, a belső (gipszkarton) burkolat alatt alkalmazható páratechnikai fóliák közül az URSA SECO PRO 2 párafékező és légzáró, illetve amikor belülről építjük ki a hőszigetelést és a kiegészítő tartószerkezeti vázrendszert, akkor az URSA SECO PRO 100 párazáró és légzáró fólia alkalmazható. Kifejezetten tetőfelújításoknál – amikor a beltéri burkolatra kívülről terítjük rá a fóliát oly módon, hogy a szarufákon is áthajtjuk – ajánlott az URSA SECO PRO SDV fólia, amely kiváló páraszabályzó és légzáró képességgel rendelkezik.

A fóliák csatlakozó szerkezetekhez való ragasztásához modern megoldásként szóba jön az URSA SECO PRO DKS öregedésálló és tartósan rugalmas tixotróp ragasztópaszta, amely szorítóléc alkalmazása nélkül biztosít páramentességet és légtömörséget. Az átlapolások leragasztásához a piros URSA SECO PRO KP magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag nyújt minőségi megoldást.

 

Tetőterek esetében kulcskérdés a jó minőségű, gondosan beépített tetőfólia

 

A legizgalmasabb kiegészítők egyike a kék URSA SECO PRO KA ragasztószalag, amely magas kezdeti tapadószilárdsággal rendelkező, nedvességálló ragasztószalag, és egyedülállóan kiváló a tetőfóliák áttöréseinek körberagasztásához, ragasztógallér kialakításához (például csőáttöréseknél).

Mind a megfelelő szélességű átlapolás, mind pedig az összeragasztások elengedhetetlen feltételei annak, hogy az elkészült tetőszerkezetben a szükséges helyeken megfelelő szélzárás, párafékezés, párazárás, légzárás és vízzárás jöjjön majd létre. Az URSA tetőfóliák és az URSA ásványgyapot termékek kombinált felhasználásával a 21. századi épületfizikai követelményeknek megfelelő épületszerkezeti rétegrend kialakítás valósítható meg, akár új építésű, akár felújításra váró beépített tetőterek esetében.

 

Tetőterek esetében kulcskérdés a jó minőségű, gondosan beépített tetőfólia

 

Az építőipari szakemberek fontos feladata, hogy minél közelebbről megismerjék a modern technológiákat, így tudnak hiteles információkkal szolgálni a hozzájuk forduló laikus háztulajdonosok számára. A kivitelezők részéről elengedhetetlen, hogy a rendszermegoldások beépítési kívánalmait a legapróbb részletekbe menően megismerjék, hiszen így tudják csak az újfajta termékeket az adott épületszerkezethez tökéletesen illeszteni, így azok valóban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak majd a lakók számára. A gyártók mindegyike arra törekszik, hogy vagy videón vagy nyomtatott formában, könnyen követhető beépítési útmutatót tegyen közzé. Érdemes tehát a mestereknek folyamatosan bővíteniük évtizedes tapasztalataikat az új ismeretanyagokkal.

 

hírlevél-feliratkozás

epitkezesinfo