filmszemle

2016. április 22.

Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához

Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához

A fémlemezekkel fedett tetők műszakilag korrekt kialakításának számos szabálya van, amelyek a tető „működését”, valamint hosszú távú tartósságát szolgálják. Ilyen az úgynevezett elválasztó réteg kialakítása is. Lássuk, mit javasol erre a PREFA, az alumínium tetők szakértője.

Az elválasztó réteg a tető rétegrendjében azon szakasz, amely a fémfedést az alátétszerkezettől a következő funkciókat ellátva elválasztja. Az elválasztó réteg feladata, hogy megóvja a fémszerkezet alsó részét a vegyi hatásoktól és a sérülésektől. Beleértve ebbe azokat a vegyi hatásokat is, amelyek például az alátétszerkezetként beépített fa védelmét szolgálják, de a fémre romboló hatással lehetnek (például réztartalmú favédő szerek). Ezen réteg szerepet játszik a felületek közötti hőmérséklet-különbségek kiegyenlítésének javításában, de a hangszigetelésben is. Emellett segíti a tetőszerkezet egyenetlenségeit kiküszöbölni, és a faszerkezetet is óvja az építkezés közbeni nedvességtől.

A strukturált elválasztó réteg, azaz a szellőzőszőnyeg beépítése – az alumínium pangó vízzel szembeni ellenállóképességének köszönhetően – nem szükséges, hiszen a szerkezet anélkül is megfelel az előírásoknak, így PREFA fedés kialakításakor – bizonyos épületfizikai előírások és igények kivételével – elhagyható.

Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához

A kettős állókorcos alumíniumfedéssel borított tetőn szellőzőszőnyeg alkalmazása mellett a tetőn végzett munka, illetve karbantartás során benyomódások keletkezhetnek. Ez alapvetően esztétikai probléma, szélső esetben azonban a tető funkcióit is negatívan befolyásolhatja. Hasonló, de funkcionális problémát okozhatnak idővel a tetőfedés során a nem vagy a nem megfelelően alkalmazott rögzítőelemek, a helytelen rögzítés is.

Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához Tippek fémlemezfedés szakszerű kialakításához

A helytelen rögzítés a korcok deformálódásához és az alumíniumsávok felpúposodásához is vezethet. Továbbá a helytelen rögzítés eredményeként a tetőfedésben kialakuló feszültségek miatt, a korcok későbbi deformálódásának hatására, idővel akár a fedés is sérülhet. A lemezek felpúposodása pedig még a tetőn kialakuló kellemetlen hanghatásokat is okozhatja.

A PREFA alumíniumfedés fektetésekor fontos arra figyelni, hogy a rögzítést szolgáló bordás szeg ne emelkedjen ki a rögzítőférc talpának magasságából, mert ettől sérülne a kész tető.

A rögzítés szakszerű elkészítésére a PREFA Niro derékszögű álló- vagy derékszögű csúszóférc hatékony megoldást kínál, amely azonban maximum 25 mm korcmagasság és sík felület esetén alkalmazható.

Amennyiben épületfizikai okokból mégis strukturált elválasztó réteget kell beépíteni, feltétlenül javasolt a magasított rögzítőfércek használata. Amennyiben szükséges, úgy a megfelelő minőségű és vastagágú elválasztó réteg kialakításához szellőzőszőnyeg helyett műszakilag megfelelő bitumenes elválasztó réteg alkalmazását javasolják a PREFA szakemberei. A PREFA Niro csúszófércek alkalmazásakor ellenjavallt a szellőző alátétszőnyeg használata, hiszen a PREFA fémlemezek nem érzékenyek a hátoldalon megjelenő nedvességre.

PREFA - hu.prefa.com

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog