2020. április 03.

Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással

Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással

Lehet egy ablak kiváló tulajdonsággal rendelkező termék, de egy épület kivitelezésének finomságát az ablakok beépítésének módján túl az épület belső terét érő fény megtervezésével tudjuk tökéletesíteni. Szűk körben alkalmazott és igazán különleges esztétikai megoldást nyújt a tetőablakok tetőgerinc mentén történő beépítése.

Az, hogy a természetes fény milyen mélységben tud behatolni az épületbe a függőleges nyíláson keresztül, a nyílás magasságától függ. A padlótól a mennyezetig nyúló homlokzati ablak esetében a természetes fény legfeljebb az ablak magasságának megfelelő mélységben világítaná meg a padlót.

Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással

Ha az épület tetőgerincéhez építjük be a tetőtéri ablakokat, akkor ezzel a megoldással nem csak a homlokzati ablakhoz képest kétszer annyi mennyiségű fényt vezethetünk be a helyiségbe, hanem az előbbi termék korlátait átlépve egészen a belső tér középpontjáig vezethetjük be a természetes fényt. Ez egyszerű geometria. A természetes fény – túlnyomórészt – felülről érkezik.

Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással

A gerinc mentén történő sorolással a tetősíkablakok utánozhatatlan dizájnelemeivé válnak a nagy belmagasságú, katedrálisokra emlékeztető mennyezetű tereknek. Minél több tetősíkablakból áll és minél nagyobb összfelületű az ablakcsoport, annál lenyűgözőbb látvány és annál magasabb színvonalú esztétikai élményt nyújt.

Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással

Speciális esetben az ablakot egészen a gerincig fel lehet tolni a tetősíkon. Sőt átfordulva a tetősík másik oldalára egy kelet-nyugati tájolású épületnél a benapozottsághoz tudjuk igazítani a beépítést. Így különleges módon, a fénnyel tudjuk elmetszeni a tetőt. A tetőkialakítástól függően a padlószinttől vagy térdfaltól kezdve egymás fölé sorolva a tetősíkablakokat a tetőgerincen annak egyik oldaláról átfordulunk a másik oldalra.

Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással

Az ötödik homlokzaton keresztül a természetes szellőzés a kéményhatás miatt mindig hatékonyabb. Ez a legjobb megoldás nemcsak a levegő felfrissítésére, de az épület szellőztető hűtésére is. Családi ház esetében érdemes kihasználni a tetőtéri ablak motoros működtetése adta lehetőséget, és automatizálni a szellőztetést.

Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással Tökéletes fényelosztás tetőgerinc megoldással

Társasházak és középületek esetében szükség van előírás szerint a hő- és füstelvezetésre. Ennek működése és a füstmentesítés leghatékonyabb módja, ha a legmagasabb ponton tudjuk elhelyezni az erre a célra szolgáló szerkezetet, a hő- és füstelvezető tetőablakot a tetősíkon.

Az ablakok sorolásához a VELUX cég egy erre a célra kifejlesztett EKX burkolókeretet kínál. Így vízzáró csatlakozást tudunk kialakítani a tetőhéjalás és az ablakok között.

A lenyűgöző látványért tervezzen velünk!

Az ablakokat minimum 25 év élettartamra terveztük, a VELUX márkanév a garancia a kiváló minőségre.

A MINŐSÉG NYUGALOM

VELUX Magyarország Kft.
+36 1 436 0601
vevoszolgalat@velux.com

(x)

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog