Építészkongresszus

2022. április 21.

Tűzihorganyzás – a leghatékonyabb korrózióvédelem

Tűzihorganyzás – a leghatékonyabb korrózióvédelem

Az acélszerkezetek korrózióvédelme rendkívül fontos, ugyanis megfelelő felületvédelem nélkül a korróziós folyamatok hamarabb megindulnak, aminek következtében az anyag élettartama jelentősen csökken. A tűzihorganyzás hatékonysága abban rejlik, hogy olyan bevonatot képez az acél felületén, amely minden más hasonló védőrétegnél jobb korróziógátló képességű, több évtizedre garantálva a védelmet. De miként gátolja meg ilyen jó hatásfokkal a korróziót ez a védőréteg és melyik hazai cégcsoport jár élen a tűzihorganyzásban?

Nagév csoport – tradíció és csúcstechnológia

Magyarország legjelentősebb szereplője a tűzihorganyzás iparágban a Nagév Csoport. Az országban két üzemben is várjuk partnereinket: Északkelet-Magyarországon, Tiszacsegén 1998-tól, Közép-Magyarországon, Ócsán pedig 2011 óta. Ez utóbbi gyáregységünk nemcsak a nagyrészt automatizált, környezetbarát működése miatt emelkedik ki a többi ilyen üzem közül, hanem azért is, mert az ország legnagyobb befogadóképességű horganyzókádjával rendelkezik: akár 15 méter hosszú, és 7 tonnás termék is bevonható benne.

Tűzihorganyzás – a leghatékonyabb korrózióvédelem

 

Miért tűzihorganyozzunk?

A tűzihorganyzás során kialakuló bevonat legfőbb előnye, hogy nem adhéziós, hanem kohéziós kötéssel kapcsolódik a kezelt felülethez. Ennek oka a termodiffúzió, amely az acélszerkezeteknek a 450 °C-os horganyfürdőbe történő mártása során játszódik le a horganyolvadék és az acél alapanyag között. Ezzel az eljárással az acélszerkezetek teljes felületén létrejön egy igen kemény és tartós vas-horgany ötvözet bevonat. A tűzihorganyzott szerkezetek így akár 30-40 évig is képesek ellátni korrózióvédelmi funkciójukat, feltéve, ha nem éri őket jelentős mértékű fizikai sérülés. A horganyzás ezért kiemelkedik a többi felületvédelmi eljárás, például a könnyebben bontható, adhéziós kötésű festés közül. A festékbevonat ugyanis egy hegesztett, üreges acélszerkezetnek csak a külső felületét képes ellátni korrózióvédelemmel, amíg a horganyzás e szerkezetek belső felületének is védelmet nyújt. Fontos szempont az is, hogy a horganyréteg környezetbarát bevonat, hiszen maga a horgany (cink) ionos formában a talajban is megtalálható természetes anyag, jelenléte mind a növényeknek, mind az emberi szervezetnek fontos és nélkülözhetetlen. Ennek köszönhetően egy esetleges tönkremenetelkor a horganyzott acélszerkezet gond nélkül újrahasznosítható, nem igényel különleges eljárást, nem szennyezi a környezetet, mivel nem veszélyes hulladék. Ezzel ellentétben a festékek számtalan mesterséges vegyi anyagot tartalmaznak, melyek korántsem környezetbarátok.

A fentiek alapján látható, hogy a tűzihorganyzás igazán időtálló, környezetbarát korrózióvédelmi eljárás. A Nagév Csoport hosszútávú célja, hogy egyre több felhasználó válassza a tűzihorganyzást más felületvédelmi módszerekkel szemben. Ebben nyújtunk segítséget szakembereink által jelenlegi és leendő partnereinknek is.

Dr. Lévai Gábor fejlesztési igazgató

(x)

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

Lakásbiztosítások, lakhatási célú vagyonbiztosítások rendhagyó felmondási joga

További költségek miatt módosíthatók az építési beruházási tárgyú közbeszerzési szerződések

Reklámfelületekre, utcabútorokra vonatkozó, 2024 januárjától hatályos előírások

A közbeszerzési törvény 2024 februárjától hatályos módosításai

Építési jog 2024 – Két félnapos konferencia, webinárium és szakmai konzultáció 2024. február 15-én (febr. 26-ig visszanézhető)

épjog