Deceuninck

 

2022. november 25.

Üreges fafödémek utólagos hőszigetelése fújható ásványgyapottal

Üreges fafödémek utólagos hőszigetelése fújható ásványgyapottal

Számos Magyarországon található műemlék épület rendelkezik fafödém kialakítású zárófödémmel (padlásfödém), melynek sokféle szerkezeti megoldása létezhet – gyakori a csapos gerendafödém vagy a borított fafödém. Nemcsak a lakóházak és az irodaházak, de a műemlék vagy műemlék jellegű épületek esetében is felmerül a korszerűsítési igény, hiszen ezek energiafelhasználása sem elenyésző.

Egy számottevő különbség azonban van a „normál” épületek és a műemlék épületek szigetelése között: a szigetelőanyag installációja közben nem, vagy csak minimális mértékben nyúlhatunk az épület látszó szerkezetéhez. Ez kifejezetten vonatkozik a külső homlokzatokra, de hangsúlyozottan oda kell figyelni a belső terek épségének megőrzésére is.

Igazi kihívás üreges fafödémeknél a szigetelést úgy megoldani, hogy a szigetelőanyag a lehetőségekhez képest is maradéktalanul kitöltse a rendelkezésére álló teret. Hagyományos táblás vagy tekercses szigetelési megoldások azért nem jöhetnek szóba, mert az jelentős mértékű bontással járna, hogy a normál szigetelőtáblákat a szükségleteknek megfelelően be lehessen szabni a területre. Ehhez a deszkaborításon elhelyezett feltöltést teljes egészében el kellene távolítani, magát a deszkaborítást felbontani, ezután következhetne a hőszigetelés beterítése az üregbe, végül a deszkaborítás visszaerősítése… Hatalmas munka volna, amelynél gondolni kellene arra is, hogy a födém alatti térben, a födém alsó síkján a gyakran alkalmazott vakolt stukatúros felület elkerülhetetlenül károsodna, repedezne a felső bontások következtében. Ráadásul, a hőszigetelési munkálatok teljes időtartama alatt ellehetetlenülne a teljes födém alatti tér használata. Óriási anyagi beruházás, túl nagy munkaidő-ráfordítás – alternatív megoldásra van szükség.

A műemlék épület tehát gyakorlatilag „érinthetetlen”… és mégis meg kell oldani energiahatékony szigetelését. A minimális beavatkozási igény speciális módszert kíván: a befújható Ursa ReFloc ásványgyapot szigetelőanyag az, amely pontosan ilyen feladatokra alkalmas. A pelyhesített, környezetbarát sárga pamacsok mind szabad terítésű fafödém szigetelésében (csapos gerendafödémeknél), mind pedig borított fafödémeknél, az úgynevezett üreges fafödémek üregkitöltésében kiválóan teljesítenek.

Az Ursa ReFlockal készült megoldás azért előnyös, mert ahhoz, hogy hozzáférjünk a szigetelendő üreghez, nem kell a meglévő kész és komplett födémszerkezetet sem a külső, sem a belső (hasznosított) tér felől megbontani, tehát az épület látszó felületein nem okozunk a munkálatokkal maradandó sérülést, ráadásul a munkálatok végzése nem befolyásolja az épület üzemeltetését sem.

A megoldás lényege, hogy csupán a födém felső síkján kell kisméretű, úgynevezett „kutatónyílásokat” készíteni, azaz a gerendákon elhelyezett deszkaborítást megfúrni egy körülbelül 8-10-12 cm átmérőjű körkivágó fűrésszel, hogy ezen a nyíláson keresztül be tudjuk vezetni a gyapotpelyhek befújásához használt gégecsövet az üregbe. Ha a deszkaborításon esetleg bármilyen fajta tapaszolás, sártapasz, feltöltés van, azt a kifúrandó nyílás környezetéből el kell távolítani, de még ekkor is csak maximum 30×30-40×40 cm-es alapterületű bontásról beszélünk. A szigetelés üregbe juttatását követően a deszkaborításon készített nyílás lezárható és visszakerülhet rá a felső feltöltés.

Az Ursa ReFloc fújható hőszigetelés minimális élőmunkaigénnyel, gépesített módon juttatható a bonyolult geometriájú épületszerkezetekbe. A befújógép lazítja, pelyhesíti, majd befújja a sárga vattapamacsokat a szigetelni kívánt üregekbe, ahol egyenletesen és lazán szétterülnek és maximálisan kitöltik a rendelkezésre álló teret. A szolgáltatás komplex, hiszen nincs külön anyagszállítási költség: az ásványgyapottal töltött zsákokat a befújógéppel együtt szállítják a helyszínre és azonnal beépítésre is kerülnek. A befújható szigetelés a különleges technológiának köszönhetően hulladékmentesen végezhető, mivel jellegéből adódóan egyáltalán nincs az installáció során vágási veszteség. Különösen kedvező, hogy mivel nincsenek illesztési hézagok, ezért a hőszigetelésben nem jön létre vonalmenti hőveszteség sem, ami pedig a többi megoldásnál valós problémaforrás lehet.

Az Ursa ReFloc további előnye könnyű súlya: a beépített új rétegek nem terhelik meg statikailag az adott épületszerkezetet, ami régi épületek esetében elengedhetetlen kritérium.

Az A1-es kategóriába tartozó – azaz nem tűzveszélyes – Ursa ReFloc hőszigetelő anyag az S2 (25 kg/m3-nél) – S1 (30-35 kg/m3-nél) füstképződési kategóriába sorolható és nem tartalmaz a rágcsálók számára kívánatos anyagot sem. Nemcsak remek hőszigetelő – 35 kg/m3 esetében 0,039 W/mK –, de kiváló hangelnyelő is, továbbá páraáteresztő, így a penész veszélye sem fenyeget.

Műemlék épületeink védelmével nemcsak környezetünket, de múltunkat is óvjuk és megőrizzük a jövő generációi számára.

Varga Tamás alkalmazástechnológus

Üreges fafödémek utólagos hőszigetelése fújható ásványgyapottal

hírlevél-feliratkozás

épjog