Deceuninck

 

2023. február 09.

Utólag is akadálymentessé tehetők az ajtók és kapuk

Utólag is akadálymentessé tehetők az ajtók és kapuk

Az akadálymentes lakások és házak nemcsak a testi fogyatékkal élők mindennapi életét könnyítik meg, hanem idős korban is segítséget nyújtanak – és általában kényelmesebbé teszik a mindennapi életet. A házak és lakások utólagos akadálymentesítésére is vannak megoldások; a Hörmann Hungária javaslatai az alábbiakban olvashatók.

 

 

A lehetőségek kiterjednek az akadálymentesített bejáratokra, fürdőszobákra, konyhákra és nappalikra, valamint a lépcsőkön való közlekedés megkönnyítésére. Nézzük meg, milyen berendezések állnak rendelkezésre a Hörmann változatos termékportfóliójában.


Akadálymentes ajtók

A meghajtással ellátott házbejárati ajtók és szobaajtók az akadálymentesség fontos elemei lehetnek. A kerekesszékkel vagy gurulós járókerettel közlekedő mozgássérültek és idősek számára ez nagyban megkönnyíti a mindennapi életet. A PortaMatic belső ajtóhajtással a Hörmann beltéri ajtók egyszerűen és kényelmesen nyithatók és zárhatók fali kapcsolóval, rádiós kézi jeladóval, a Hörmann BiSecur alkalmazással bluetooth-on keresztül vagy a Hörmann Homee Smart Home központ segítségével.

Utólag is akadálymentessé tehetők az ajtók és kapuk

A PortaMatic meghajtást egy szakember gyorsan és egyszerűen beszerelheti, és szükség esetén eltávolítható. Ez a típusú beltéri ajtómeghajtás tehát bérlakásokban is alkalmazható, hiszen bármikor utólagosan fel-, illetve leszerelhető. A meghajtás hagyományos konnektorhoz csatlakozik, és évente átlagosan kevesebb, mint három eurónyi villanyt fogyaszt. Így a PortaMatic a hasonló ajtómeghajtásoknál akár 25 százalékkal olcsóbb lehet.

A PortaMatic kiváló ajtómeghajtási megoldás például irodákban, kórházakban, laborokban, orvosi rendelőkben vagy idősotthonokban is. A higiéniai szempont is lényeges lehet, hiszen az orvosi rendelők ajtajainak, illetve irodaházak mosdóhelyiségeinek ajtajainak érintése fertőzésveszéllyel járhat. Ha tehát a PortaMatic ajtómeghajtást érintkezésmentes kapcsolóval kombinálják, az megbízható védelem a baktériumokkal szemben is. A berendezés „lágy indítás” és „lassított stop” funkcióval nyitja és csukja az ajtókat a szerkezet, ennek köszönhetően nagyon halk. Kiegészítő kényelmi funkciók is elérhetőek az ajtómeghajtáshoz: ezek között van a LED-világítás, valamint a hangjelzés is, amelyek segítik például a sötétben, félhomályban való tájékozódást az ajtó környezetében.

Utólag is akadálymentessé tehetők az ajtók és kapuk


Kényelmes és biztonságos kapumeghajtások

A Hörmann garázskapu- és udvarikapu-meghajtásokkal e nyílászárók automatikusan, egyetlen gombnyomással nyithatók és zárhatók. A beépített automatikus kikapcsolási funkció pedig védelmet nyújt a kapun áthaladó emberek (és tárgyak) számára, mivel a kapu mozgása akadályok esetén automatikusan leáll.


Smart Home központ

A Smart Home rendszerek az akadálymentes életmód modern, átfogó megoldásaként is alkalmazhatók. A Hörmann Homee Smart Home központtal – alkalmazás vagy hangvezérlés segítségével – kényelmesen kezelhetjük kapu- és ajtómeghajtásainkat a nap bármely szakában. A Hörmann Homee kompatibilis más rádiós szabványokkal, és a megfelelő kockán keresztül további rádiós technológiákkal bővíthető, azaz egyetlen rendszerrel nemcsak a kapukat és ajtókat vezérelhetjük, hanem az otthonunkban lévő egyéb eszközöket is, például a fűtést, a világítást vagy a redőnyöket.


További lehetőségek az akadálymentes életvitelhez

A legtöbb helyiség átalakítható úgy, hogy az akadálymentesítés bizonyos foka könnyen megvalósítható legyen. Így a lakók önálló életvitelre képesek, és jobban meg tudják oldani a mindennapi életüket. Érdemes már a házépítés, az új lakás kiválasztása vagy otthonunk korszerűsítése során figyelmet fordítani az akadálymentesítés néhány fontos szempontjára. Különbséget kell tenni a lakóterületen belüli és kívüli megoldások között.

Lakóterületen kívül:

• személyfelvonó beszerelése a házba,
• meglévő felvonórendszerek átalakítása,
• talajszintű hozzáférés kialakítása,
• lépcsőházak átalakítása, rámpák és lépcsőliftek építése,
• ajtómegnagyobbítások.

Lakóterületen belül:

A nappaliban:
• kapcsolók, konnektorok és fűtőszelepek áthelyezése elérhető magasságba,
• ajtóküszöbök és ajtóbővítmények eltávolítása.

A konyhában:
• olyan konyhabútor beszerelése, amely kerekesszékkel is megközelíthető,
• csúszásgátló padlóburkolatok telepítése.

A fürdőszobában:
• kád beépítése beszállási segédeszközzel,
• akadálymentes zuhanyzótér kialakítása,
• állítható magasságú mosdókagyló beszerelése.

A hálószobában:
• ágyhoz való akadálymentes hozzáférés,
• csúszásgátló padlóburkolatok telepítése.

 

 

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

épjog