2022. május 02.

Vakolható üveggyapot homlokzatok

Vakolható üveggyapot homlokzatok

Napról-napra nagyobb hangsúlyt kapnak a szigorodó épületenergetikai követelmények, de a józan ész is azt diktálja, hogy fordítsunk kellő figyelmet épületeink külső falszerkezeteinek megfelelő hőszigetelésére.

Energiapazarló homlokzatok

Egy családi ház esetében a külső falakon át távozó hőveszteség elérheti akár a 35 százalékot is, ezért az épületek külső falait megfelelő vastagságú hőszigeteléssel kell ellátni. Családi házak esetében az egyik leggyakrabban alkalmazott megoldás a vékonyvakolatos kialakítású külső homlokzati szigeteléssel ellátott épületfal.

Egy jól megválasztott szigetelőanyag nyáron jelentős hővédelmi funkciót tud betölteni az épület belső tereinek felmelegedés/túlmelegedés elleni védelmében, továbbá – amennyiben hangelnyelő tulajdonságai is megfelelőek – az épület külső falszerkezetének léghanggátlását is képes eredményesen növelni. Elengedhetetlen szempont homlokzati szigetelések tekintetében az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban leírtakkal való összhang is: egyre több alkalmazási területen előírás a nem éghető anyagok alkalmazása.

 

Új Tectonic-technológia

A vakolható és átszellőztetett kőzetgyapot megoldások hangszigetelő tulajdonsággal is kiegészített alternatívájával az Ursa új technológiája egyedülálló minőséget hívott életre. Az Ursa Tectonic ásványgyapot táblák keresztmetszetében látható szálszerkezet mintája hasonló a tektonikus gyűrődésekhez, melyeket a Föld belső erői hoznak létre a felszín alatt.

Vakolható üveggyapot homlokzatok

Az épületek vakolt homlokzati szigetelésére alkalmas hidrofobizált felületű (vakolat hordására kialakított), nem éghető „tektonikus” ásványgyapot lapok egyedülálló szigetelési teljesítményüket a szálak különleges gyűréssel létrehozott struktúrájának köszönhetik.

Hangsúlyos, hogy az új, vakolható Ursa termék – minden elvárás vagy látszat ellenére – nem kőzetgyapot alapú! Egy másfajta ásványgyapotból: üveggyapotból készült, forradalmian új technológiával. Miért olyan fontos hangsúlyozni az alapanyagot? Elsősorban azért, mert ezek a kiváló (0,035 W/mK) deklarált hővezetési tényezővel rendelkező üveggyapot táblák nemcsak kiváló hőszigetelők, de – éppen összetételük okán – remek hangszigetelő képességgel is rendelkeznek. A rendezetlen üvegszál szerkezetnek köszönhetően a szálak rétegelválási szilárdsága kitűnő, ami kulcsfontosságú igény függőlegesen rögzített szigetelőtáblák esetében. A nagy testsűrűségű ásványgyapot táblák nyomószilárdsága nagyon jó: könnyed eleganciával hordozzák az installálásukhoz szükséges ragasztót, tolerálják a dübelezést és elbírják a vakolatot. Mivel alaktartásuk kiváló és hő hatására sem zsugorodnak, rendkívül előnyös tulajdonságuk, hogy érzéketlenek a télinyári hőingadozásra, nincs hőtágulásuk.

A nyitott szálszerkezetű, páraáteresztő Ursa Tectonic szigetelőtáblák lélegeznek a ház homlokzatán. Egészségbarát és környezetbarát mivoltuk valóban elsődleges választássá teheti őket ezen az alkalmazási területen.

A homlokzat maradéktalan szigeteléséhez hozzátartozik a lábazat szigetelése is. Ilyen célra érdemes az Ursa XPS Plus elnevezésű, fagyálló, csekély vízfelvételű, nagy mechanikai ellenálló képességű zártcellás extrudált polisztirol hőszigetelő táblát alkalmazni, melyet az optimális teljesítmény elérése érdekében ajánlatos a járda szintjétől minimum 30 cm – optimálisan 50 cm – magasságig felvezetni. Az egyedi szerkezetű Ursa Tectonic ásványgyapot szigetelések jól, jóra használva hosszú távra biztonságos komfortot kínálnak az épületekben.

Kapcsolódó cikkek:

hírlevél-feliratkozás

Építési jog

A CSOK Plusz rendelet részletei

Kérdések és válaszok a közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékét érintő változásokról

A Közbeszerzési Hatóság online tájékoztatót tart a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat érintő válozásokról

2023. november 8. napján hatályba lépett az állami építési beruházások rendjéről szóló 2023. évi LXIX. törvény

Elérhető az új e-tanúsítás: az Épületenergetikai Tanúsítványok Országos Nyilvántartása

épjog